delegacje - Pomoc społeczna (forum ogólne)

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 23 gru 2014, 14:29

1bas1 pisze:1. Ryczałt dla prac socjalnych jest z ustawy zwolniony z podatku.
2. Rozporządzenie w sprawie stawki za 1 km mówi jasno i wyrażnie że nie może przekraczać kwoty 0,8358 zł za 1 km. Zatem pracodawca ma prawo własnym zarządzeniem ustalić swoje stawki, które nie przekroczą tej ustalonej zarządzeniem.

Masz rację w tej kwestii, Że pracodawca ma prawo ustalić wysokość stawki za kilometr. Pracownik natomiast może się z tą wysokością zgodzić lub zrezygnować tego i wówczas pracodawca może znaleźć inne wyjście. Niech wam napisze, że skoro go nie stać na opłacenie ryczałtu, to nie wyraża zgody na wyjazdy i pracę w terenie :) Niech klienci przychodzą do MOPS jak do innego biura. Może też burmistrz, wujt lub kierownik placówki udostępnić samochód dla pracowników, a sam brać te pieniądze z ryczałtu dla siebie (na to bym nie liczył). Szkoda mu będzie własnego auta na rozbijanie po terenie za darmo . Ha ha ha :)
Napiszcie do przełożonego niech przemyśli tą wysokość stawki.
zisis1

Napisano: 24 gru 2014, 8:48

Chwila, chwila.
Napiszcie mi proszę na podstawie jakiego przepisu można się starać o "odskładkowanie" ryczałtu.
Ja mam ustalone, że miesięcznie wyjeżdzam 65 km w terenie i na taką odległość mam ustalony ryczałt. Swoją drogą sprawdziłem sobie i przykładowo dnia 18.12.2014 r. zrobiłem w terenie 44 km, to jakiś śmiech jest z tymi ryczałtami. Sytuacja panująca w OPS jest napięta jak barania "torba", więc nie mam co liczyć na podniesienie ilości km na ryczałcie, o amortyzacji mojego autka nie wspomnę.
Masakrator
Praktykant
Od: 14 paź 2014, 14:17
Zajmuję się:

Napisano: 24 gru 2014, 11:26

Ok poszedłem za ciosem i stworzyliśmy wspólnie następujące pisemko:

xxxxxxxxxxxxx 29.12.2014 r.

Pani
xxxxxxxxxxx
Kierownik
xOPS xxxxxxxxxxxxxxxxxx

Pracownicy xxxxxxx Ośrodka Pomocy Społecznej xxxxxxxxxxxxxxxxxxx zwracają się z prośbą o podniesienie stawki za jeden kilometr używania pojazdów do celów służbowych do kwoty maksymalnej, o której mówi Rozporządzenie Ministra Infrastruktury
z dnia 25 marca 2002 r. w sprawie warunków ustalenia oraz sposobu dokonywania zwrotu kosztów używania do celów służbowych samochodów osobowych, motocykli i motorowerów niebędących własnością pracodawcy (Dz.U. 2007 nr 201 poz. 1462 z późn. zm.), tj.
dla samochodu osobowego:
o pojemności skokowej silnika do 900 cm3 - 0,5214 zł,
o pojemności skokowej silnika powyżej 900 cm3 - 0,8358 zł.

Powyższe stawki mają zastosowanie zarówno do comiesięcznego ryczałtu za używanie samochodu osobowego niebędącego własnością pracodawcy oraz do wyjazdów służbowych rozliczanych na podstawie polecenia wyjazdu służbowego (delegacji).
Ponadto pracownicy xxxxxxxxxxxxxxxxxxx, którzy z racji wykonywanego zawodu mają obowiązek pracować w terenie proszą o podniesienie limitu kilometrów w ramach tzw. ryczałtu do 100 km miesięcznie.
Powyższe prośby uzasadniamy tym, że od lat kwoty za używanie samochodu osobowego do celów służbowych w xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx nie były waloryzowane, natomiast koszty związane z zakupem paliwa oraz amortyzacją pojazdów nieustannie rosną. Ponadto xxxxxxx jako jedyna jednostka organizacyjna xxxxxxxxxxxxx ma tak niskie stawki za używanie samochodów prywatnych do celów służbowych.
Jeżeli chodzi o limit kilometrów to od conajmiej 2007 r. ten limit nie uległ zmianie. Zakres obowiązków wynikających między innymi z realizacji ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie oraz zadań ciążących na pracownikach w związku ze współpracą
z xKRPA xxxxxxxxx, uległ znacznemu poszerzeniu. Zakres tych dodatkowych obowiazków wiąże się z koniecznością wyjazdu pracowników w tzw. teren. Limit 100 km miesięcznie w ocenie pracowników nie jest stawką wygórowaną.
Pracownicy xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx proszą
o wprowadzenie powyższych zmian od 01.01.2015 r. i z góry dziękują za zrozumienie
i pozytywne rozpatrzenie swoich postulatów.

Z poważaniem

Czekam na rozwój wydarzeń.

Życzę wszystkim SZCZĘŚCIA na Boże Narodzenie, ale nie zdrowia, bo Ci na Titanicu zdrowi byli ale szczęścia nie mieli
Masakrator
Praktykant
Od: 14 paź 2014, 14:17
Zajmuję się:

Napisano: 27 gru 2014, 23:49

Ja mam 300 km na miesiąc x 0.8358zł
zzzz

Napisano: 30 gru 2014, 9:49

W naszym gopsie są kilometrówki od 250 do 300 km( 300 to maksymalny wymiar) na miesiąc wg Rozporządzenia 0,8358 za 1 km. Ponadto delegacja za wyjazd np. na szkolenie czy konferencję liczba przejechanych km x 80% powyższej stawki (zarządzenie kierownika) lub zwrot za przedłożone bilety pkp lub pks.
hera

Napisano: 30 gru 2014, 10:39

Otrzymanie ryczałtu powoduje po stronie pracownika powstanie przychodu ze stosunku pracy, który generalnie podlega opodatkowaniu. W ustawie o pdof zwolnienie od podatku dla zwrotu kosztów poniesionych przez pracownika na potrzeby zakładu pracy z tytułu używania pojazdów stanowiących jego własność w jazdach lokalnych ustawodawca przewidział bowiem jedynie w dwóch sytuacjach. Jego zastosowanie jest możliwe wówczas, gdy obowiązek ponoszenia tych kosztów przez zakład pracy albo możliwość przyznania prawa do tego zwrotu wynika wprost z przepisów innych ustaw (art. 21 ust. 1 pkt 23b ustawy o pdof - Dz. U. z 2012 r. poz. 361 ze zm.).Zgodnie z art. 121 ust. 3c ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 2009 r. nr 175, poz. 1362 z późn. zm.) pracownikowi socjalnemu, do którego obowiązków należy świadczenie pracy socjalnej w środowisku, przysługuje zwrot kosztów przejazdów z miejsca pracy do miejsca wykonywania przez niego czynności zawodowych, w przypadku braku możliwości zapewnienia dojazdu środkami pozostającymi w dyspozycji zatrudniającego go pracodawcy.
To są przepisy zwalniające pracownika socjalnego z podatku, niestety asystent rodziny już z tego podatku nie jest zwolniony, bowiem ustawa o wsieraniu rodziny nie zawiera takiego przepisu.
1bas1

Strona 2 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x