DIAGNOZA - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 4 z 6    [ Posty: 60 ]

Napisano: 11 wrz 2012, 14:14

Hę...... to może jakaś figura geometryczna może nawet z tego wyjść. Masz rację hzt musi koniecznie dporecyzować o kogo chodzi. Z mojej strony zapewniam pełną dyskrecję. Pozdrawiam
~Marcin

Napisano: 11 wrz 2012, 22:31

z dópą kociom
~hzt

Napisano: 12 wrz 2012, 15:37

bardzo proszę jeśli to możliwe o wzór tej diagnozy [email protected]
~Aga

Napisano: 13 wrz 2012, 12:57

Witam serdecznie przyłączam się do prośby wielu jeśli ktoś może przesłać wzór diagnozy będę wdzięczna na adres [email protected]
~Jasmina

Napisano: 13 wrz 2012, 20:08

serdecznie dziękuję za szybkie działanie.
~Aga

Napisano: 13 wrz 2012, 22:36

Witajcie!

Zastanawia mnie, jakich narzędzi używacie do diagnozowania?
Właściwie do oceny niektórych obszarów nie wystarczą typowe i dostępne metody psychologiczne (szczególnie do oceny \"niezwłocznej\"...). Opieracie się wobec tego na obserwacjach?

I co rozumiecie pod pojęciem \"niezwłocznie\"? :)

pozdrawiam
~Kinga

Napisano: 14 wrz 2012, 14:25

Jeżeli byłaby taka mozliwość to też bardzo ładnie poproszę o wzór tejże diagnozy z góry wielkie dzięki.
[email protected]
~Julia

Napisano: 14 wrz 2012, 17:10

Kinga - to zdefiniuj sobie co to znaczy niezwłocznie - jak uznasz że to 1 dzień to się nie da - jeśli 1 miesiąc to już coś można poobserwować.
~ale jaja

Napisano: 14 wrz 2012, 17:27

@~ale jaja
dokładnie - jestem zdania, że lepiej poczekać, by ta diagnoza rzeczywiście miała znaczenie dla zrozumienia dziecka i jego zachowań oraz dla pracy wychowawczej.

Ale chciałabym jeszcze wrócić do narzędzi - jako psycholog mam metody do diagnozowania rozwoju psychomotorycznego dziecka, jego zasobów, deficytów, potrzeb, itd.

Natomiast pytanie o przyczynę kryzysu w rodzinie to dla mnie nieporozumienie. Oczywiście można podać to, co jest bezpośrednim powodem umieszczenia dziecka w pow, ale dociekanie przyczyn wymagałoby pogłębionej diagnozy rodzinnej, co przy niewspółpracujących rodzicach naturalnych często jest niemożliwe (nie mówiąc o zwyczajnym braku czasu przy innych obowiązkach).

Z drugiej strony może (dla urzędników) wystarczy ta \"powierzchnia\" w opisie. przynajmniej na początek
~Kinga

Napisano: 14 wrz 2012, 23:50

~Kinga część diagnozy sporządzić można na podstawie dokumentów zdobytych przy przyjęciu oraz wywiadu z pracownikami którzy wcześniej pracowali z rodziną. Ponadto diagnoza rodziny ma być drogowskazem do pracy z nią - jeśli rodzina nie współpracuje i unika kontaktu i .... to jest to równie diagnostyczne jak metody projekcyjne i można na podstawie tych informacji zbudować plan pracy z rodziną i wskazania do tej pracy.
~ale jaja

Strona 4 z 6    [ Posty: 60 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x