Witam. Czy ktoś wie na jakich zasadach ma odbyć się zniesienia KN w 2013 roku? Jakie są zasady i reguły? Docierają dość sprzeczne informacje. Jedne mówią o konieczności wypłaty odpraw inne nie. Dajcie znać.
ale czemu odprawy tzn.ze trzeba tych pracowników zwolnic nie z ich przyczyny, ale przecież nie ma takiej potrzeby a ,tylko zmiana w umowie , czyli aneks o zmianie warunków i wtedy przyjmuje albo nie .jak nie tzn ze sam rezygnuje i nie ma żadnej odprawy- wydaje mi się ze tak to może wyglądać, ale jeszcze nie wszystko przesadzone z karta przecież.
ale jeśli nawet dojdzie do zejścia z karty to kto powinien się martwic o posadę? ten co miał kartę czy ten co jest na kodeks? . moim zdaniem tych co mieli kodeks i maja nie powinno to dotyczyć , a mianowicie -przechodzenie tamtych z karty na kodeks.u nas dyr. już wie ze jak zwolni kodeksowego kosztem tego ze zostawi tego co przeszedł z karty na kodeks idziemy do sądu , co jest winien pracownik kodeksowy ze tamtym zabrali(może).
może być i tak, że 31 grudnia jesteś \"kartowy\" a budzisz się jako samorządowy. Zmiana następuje z mocy prawa i utrata dodatków także.Inną kwestią jest fakt, że w tym momencie liczba pracowników jest za duża, bo zmienia się wymiar godzin.Wszyscy pracownicy muszą dostać informację o warunkach pracy i płacy. Sądzę, że z powodów organizacyjnych wypowiedzenia będą już na warunkach kodeksowych tzn. z winy pracodawcy.
Pewnie pojawią się wytyczne organów prowadzących z interpretacją radcy prawnego jak się z tym uporać.
masz racje Bożeno z jednym tylko faktem nie powinno brać się pod uwagę do zwolnienia kodeksowych ,oni pracowali na tych warunkach od momentu przyjęcia. wiem ze karcianym świństwo się robi ale czemu tym drugim z ich powodu tez robić? karciani maja jeszcze 1,5 roku na zmianę pracy. jak chcą pracować jako nauczyciel z karta nauczyciela to niech zacznie szukać pracy gdzieś indziej lub jak to możliwe niech przejdzie na rentę lub emeryturę.
Marcin ja pytałam się w ZNP na jakich zasadach to będzie się działo, ale przewodnicząca nie umiała mi odpowiedzieć tylko rzuciła mi przed nosem stertą artykułów, w których mowa o tym, że nauczyciele też dużo stracą. Tylko, że ja nie z pretensjami przyszłam, \"że stracę\", tylko chciałam konkretnej rzetelnej informacji. Jak technicznie to wygląda. Chciałabym wiedzieć na co się przygotować.
Marianno czy wygasną czy nie to swoją drogą,ja pisałam wcześniej o innej sytuacji w której nie powinno być krzywdzenia kodeksowych. Marcin u Ciebie jak będzie ?