diagnoza rodziny - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]

Napisano: 20 mar 2015, 14:39

witam czy mógłby mi ktoś podesłać wzór druku dot. diagnozy rodziny? ja w swoich teczkach robiłam ocenę sytuacji rodziny i obawiam się że kontrolujący mogą mi zarzucić ze ocena to nie diagnoza. Jeśli jest ktoś taki proszę odezwać się pod postem, pozdrawiam
asystent

Napisano: 20 mar 2015, 16:47

Ale ustawa wyraźnie mówi o ocenie i sprawozdaniu-po co robić coś,czego na razie nikt nie wymaga. Take it easy :)
klauddia

Napisano: 23 mar 2015, 10:44

Niby tak ale kontrol była w innych ośrodkach i diagnoza była wymagana
asystent

Napisano: 24 mar 2015, 11:22

jak to diagnoza ?
teraz byłam na szkoleniu i ponoć obligatoryjny jest tylko plan i ocena półroczna..
inne analizy czy karty informacyjne to tylko na nasz użytek, jako ułatwienie.
espresso

Napisano: 02 kwie 2015, 14:40

A inni, jak robią? I co na to kontrole?
miniatura

Napisano: 17 kwie 2015, 10:09

Ja sporządzam diagnozę, z dwóch powodów. Po pierwsze, jest bardziej kompleksowa niż ocena aktualnej sytuacji rodziny, pozwala dostrzec związki i relacje między cechami środowiska rodzinnego a występującymi problemami, po drugie - wymusza zawarcie pozytywnych aspektów zaobserwowanych w rodzinie, chociaż oczywiście można je określić jako zasoby w zwykłej ocenie sytuacji. Ale na pewno zależy to od podejścia, ja lubię mieć wszystko opisane tak, jak to widzę, a widzę systemowo. W trakcie pracy na pewno i tak prowadzicie jakieś notatki, typu "rodzina pochodzenia matki - problem alkoholowy od pokoleń", z punktu widzenia naszej pracy raczej ważna informacja ale w zwyczajnej ocenie sytuacji, jako podstawy do konstruowania celów, jakoś nie widzę dla niej miejsca. Generalnie, dla mnie akurat diagnoza jest bardziej przydatna. Elementy sytuacji rodzinnej, nad którymi trzeba pracować, w punktach, wypisuję na kartkach z rodziną na potrzeby jasnego przedstawienia punktów widzenia rodziców, mojego i pracownika socjalnego i oczywiście dla skonstruowania celów. Ale jest to zapis roboczy, nie w postaci dokumentu.
Lisbeth

Napisano: 17 kwie 2015, 10:11

U nas nie było jeszcze kontroli przebiegu asystentury pod względem merytorycznym, była tylko ogólna, całego ośrodka; dokumentacja była wnikliwie sprawdzana, nie było zastrzeżeń.
Lisbeth

Napisano: 17 kwie 2015, 10:57

Lisbeth a może masz jakiś druk takiej diagnozy, zawsze myślałam że moja diagnoza to ocena a teraz wychodzi ze nie koneicznie
asystent

Napisano: 17 kwie 2015, 11:13

Nie mam druku, robię to opisowo na 3-5 stronach A4. Zresztą, jeśli Twój dokument nazywa się 'ocena sytuacji rodziny" a zawiera elementy diagnostyczne to i tak na jedno wychodzi:) Ja opisuję: informacje ogólne (skład rodziny, powód przydzielenia asystenta, dane personalne, nastawienie do współpracy), sytuację socjalno-bytową, sytuację zdrowotną, sferę opiekuńczo-wychowawczą, funkcjonowanie społeczne, wnioski ogólne (kierunek niezbędnych działań), zasoby środowiska lokalnego, rodziny i instytucjonalne.
Lisbeth

Napisano: 20 kwie 2015, 8:04

Lisbeth a jaką masz jeszcze dokumentację oprócz diagnozy rodziny? Na co zwracali uwagę przy kontroli?
asystentka11

Strona 1 z 2    [ Posty: 11 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x