Grupa robocza bez procedury "niebieskie". Można? - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 23 mar 2015, 11:50

Czy można powołać grupę roboczą do rodziny, w której nie została wszczęta procedura "Niebieskie ..."? Chodzi o to , że jest to rodzina ZAGROŻONA wystąpieniem przemocy. Nie chcielibyśmy na razie wszczynać procedury, ale jednak działać w sposób skoordynowany ( różni specjaliści - wspólne ustalenia). Jedno z nas twierdzi, że grupa robocza może być powołana i może funkcjonować bez wszczynania Procedury. Co wy na to?
miniatura

Napisano: 23 mar 2015, 12:58

Kto pomoże? Emilka, specjalistko, może Ty poradzisz?
miniatura

Napisano: 23 mar 2015, 14:28

Nie można. To jeszcze nie procedura.
t.franek

Napisano: 23 mar 2015, 14:52

ale, Franek, przecież nigdzie nie jest napisane, że Grupy Robocze powołuje się do Procedury. (???)
miniatura

Napisano: 23 mar 2015, 14:56

Nie rozumiem po co grupa robocza? Jeśli jest takie zagrożenie to współpraca pomiędzy różnymi instytucjami i tyle. Grupa robocza powoływana jest przez Zespół po wpłynięciu NK
Madziara

Napisano: 23 mar 2015, 15:08

Bo przedstawiciel jednej instytucji chce, żeby zrobić to formalnie i w piśmie zwraca się o powołanie GRUPY R. Zobaczcie ART 9b ustęp 3 pkt 2 " ...oraz rodzin zagrożonych wystąpieniem przemocy". I co wy na to? czy to jest podstawa do powołania Grupy bez "NK"?
miniatura

Napisano: 24 mar 2015, 10:25

Dla mnie nie ma. Powołać grupę możesz, nazwij ją sobie GRUPA ROBOCZA i będzie, ale żadnego obowiązku pojawić się na takiej grupie nikt nie będzie miał. Bo brak podstawy prawnej. Dziękuję.
sasanka

Napisano: 24 mar 2015, 14:36

Z tego co wiem to nie można tak sobie powołać GR bo w rodzinie jest problem bez założenia NK. Bez tego nie możecie wchodzić z butan do rodziny, na jakiej podstawie! bo wam się tak podoba!, to skandal!. Jeśli powzięliście i wiecie , że jest tam przemoc to osoba która to wie ( jeśli jest to np. nauczyciel, policjant, lekarz, pracownik socjalny inaczej osoby wymienione w rozporządzeniu)to proszę założyć NK-A i wówczas macie podstawę do pracy w rodzinie.
ppp

Napisano: 24 mar 2015, 14:37

ma być z butami
ppp

Napisano: 24 mar 2015, 15:54

zawsze możesz zwołać tzw: Grupę Roboczą...która zbierze się w celu omówienia konkretnego :
- przypadku, zagadnienia, problemu ...i niekoniecznie musi to mieć związek z uzyskaniem informacji o występowaniu przemocy w rodzinie i wszczęciem procedury NK. Co oznacza tyle, że tzw: Grupa Robocza nie jest nazwą zastrzeżoną i można je zwoływać w składzie różnorodnym- tym spoza definicji Ustawy o p/ przemocy i rozporządzenia w sprawie NK również. Ale nie możesz wówczas traktować tego działania jako realizacji procedury NK.
NK zakłada, że podejmujesz działanie interwencyjne nawet jeśli osoba krzywdzona nie wyraża na to zgody- w każdej innej sytuacji powinnaś uzyskać zgodę osoby, której chcesz pomóc na podejmowanie konkretnych działań, czyli poinformować ją.
Zwoływałam grupy robocze - np: celem omówienia sytuacji rodzin z grupy podwyższonego, zwoływałam grupy robocze w innych sprawach - takich, które nie mają nic wspólnego z procedurą NK..po spotkaniach pisałam protokół z ustaleń w sprawie ...
Nie wiem czy się zrozumieliśmy...?
Emilie

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x