Witam, mam pytanie dotyczące kosztów gminy związanych z utrzymaniem dziecka w rodzinie zastępczej zawodowej, zostaliśmy właśnie obciążeni przez PCPR spora kwotą gdyż z naszego terenu rok temu umieszczone dwójkę dzieci w pogotowiu opiekuńczym. Wiem że zgodnie z ustawą jesteśmy zobowiązani do ponoszenia procentowej odpłatności za koszty utrzymania dziecka i wynagrodzenie rodziny zastępczej. Dziwi mnie jednak że pCPR wystąpił do nas o zwrot dopiero rok po umieszczeniu dzieci i nie jestem pewna czy jest top zgodne z przepisami - jeżeli nie czy znacie jakiś przepis który mówi o tym ile czasu na obciązenie ma PCPR?? do tego zostaliśmy obciążeni kosztami remontu mieszkania rodziny zastępczej i rachunkami za utrzymanie mieszkania i znowu zgodnie z ustawą ale czy PCPR może wydać decyzję o przyznaniu pomocy na remont bez konsultacji z nami jeżeli my tez ponosimy część kosztów?? i ostatnie pytanie jak do tego ma się zobowiązanie rodziców do ponoszenia odpłatności za umieszczenie dziecka w pieczy zastępczej?? W naszym przypadku jest to rodzina dobrze usytuowana więc czy oni nie powinni byc zobowiązani do ponoszenia odpłatności?? Z tego co mi wiadomo płaca tylko dobrowolne alimenty w wys 150zł
Wydaje mi się, ze zależy to od trybu umieszczania dzieci. Ja u siebie też nie mam decyzji o umieszczeniu ani informacji o zobowiązaniu do dopłacania do pobytu przez rodziców, bo to nie jest tożsame z alimentami. PCPR ma jakieś dziwne procedury, jak wyżej, odwołajcie się, nikt Was nie pytał o zgodę.