Napisano: 04 wrz 2013, 17:12
ewa:
1. co do sprawcy- on twierdzi , że \" jest święty\" - i wyobraź sobie póki co - stan faktyczny to potwierdza, że tak jest . Prokurator tylko to przyklepał- do dowodów nie było żadnych - jeśli wobec żony stosuje przemoc fizyczną- to gdzie jej zaświadczenie lekarskie - ( nie mówię o obdukcji) a w związku z tym -że jak piszesz - kilka razy było zgłoszenie w różnej formie, można przyjąć że przemoc w tym domu- ma charakter chroniczny - a jeśli tak jest - to nie ma siły - żeby gościa nie uziemić- trzeba tylko dowody zebrać: świadkowie - np. wy, wasze dokumenty, opinia z Ośrodka, psychologa itp., opinia Twoja i oddzielna psychologa na temat labilności \" zeznań\" pani X.- to może być klucz.
a) zebranie dokumentów i info na temat rodziny
b) analiza dokumentów
c)sformułowanie wstępnej diagnozy
d) decyzja - jak prowadzić sprawę, co dalej, co zakładacie
Ewa musisz przyjąć jakąś tezę- albo coś z tym robicie - i nie odpuszczacie-( bo jest jak piszesz kuty na 4 łapy)-albo przyjmujecie - że to rodzina wieloproblemowa, źródło przemocy wielowątkowe- a pani - której , jak oceniam ja - zaplanowaliście super działania, jest kurator, opieka psychologiczna, pedagogiczna, praca socjalna- no mega- jak dla mnie- na te możliwości - poza prawne.
co do pani:
2. W sferze zapewnienia bezpieczeństwa zrobiłaś bardzo dużo
jest zasada , która mówi - że -jeśli ofiara nie wyraża zgody na współpracę-to my i tak musimy zapewnić bezpieczeństwo dziecku- Spoko- to jest .
3. Twoja pani \"labilna x\" - też okazuje poniekąd - bo nie rzadkie typowe zachowanie - jak na ofiarę- (szkoda że nie skończyła terapii- to chyba zapisujecie- zaproponowane, zrealizowane. itd., jeśli nie - z jakiego powodu...i podpis pani). Chciałaby ale się boi\". Z jej weto- jak już coś się kroi więcej nie zrobicie - niż do teraz.
4. Ty sobie napisz swoje działania skierowane na sferę emocjonalną pani:
- wysłuchana
- zrozumiana
- niekrytykowana
- doceniana przez pomagacza
- wspierana ...( chodzi o to że decyzję jakąkolwiek podejmuje świadomie- bez nacisku ..wiesz o co chodzi)
- z rozmowy i daj w tym momencie kiedy ona mówi - że nie będzie bo to i tamto oświadczenie : ( treść podam później bo czas ucieka) do podpisania. Wolno- ci - a to będzie argument do zamknięcia NK- lub chroniący Was - na wszelki wypadek - a dlaczego ?
5. Bo Wasza pani ma PTSD- albo jest histeryczką- ale; tak czy siak powinna mieć w tym celu wręczony OSOBISTY PLAN BEZPIECZEŃSTWA - ( poczytaj- jak by co napiszę o co chodzi )- Uzasadnienie:
W przypadku stwierdzenia zagrożenia bezpieczeństwa osoby doznającej przemocy w sytuacji , gdy decyduje się ona na powrót do swojego miejsca zamieszkania, do swojego \" sprawcy\", powinno się z nią ustalić j/w. To drugi dokument , który jej się należy a was chroni- bo coś mi się ewa wydaje - że to taki typ rodziny. I co? Stwórzcie grupę roboczą dla tej rodziny- 4 ludzi- po co całe ZI- skuteczniej i szybciej zadecydujecie o pewnych sprawach- jak np. zamknięcie NK- czy dalsze decyzje .
P.S ..kończę- bo z pracy wszyscy wychodzą- ewentualnie coś dopiszę- później - jak ogarnę to co do tej pory napisałam - pozdro....