Literatura - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 09 wrz 2013, 9:49

Yo
Potrzebuję jakieś pozycje z literatury fachowej traktujące o pracy z ofiarą i sprawcą przemocy domowej.
~Jkob

Napisano: 09 wrz 2013, 11:31

wiesz ile tego jest. ? no dużo chłopaku...( z seksualną, przemocą oraz wobec osób starszych, szkolną...jeszcze więcej.
Ty chcesz się czegoś nauczyć?- kontakt ze sprawcą, ofiarą....- przy NK-- mechanizmy , wstępne rozpoznanie ..itd?
czy pod pracę zaliczeniową?
chyba , że masz dużo czasu i tak do czytania- ale to i tak musisz wiedzieć - pod jakim kątem ..praca terapeutyczna też-? no nie wiem...
~emilka

Napisano: 09 wrz 2013, 11:46

chodzi mi bardziej o formy i techniki pracy ze sprawcą przemocy w rodzinie, ponieważ analizując nasze przypadki z ofiarami praca jakoś idzie ale ze sprawcami jest jakaś masakra, 0 współpracy itp. Chciałbym się dowiedzieć jak z takimi delikwentami rozmawiać aby być skutecznym. Proszę o konkretną literaturę ponieważ mamy trochę kasy na profilaktykę i mam się rozglądnąć za cytuję \"wartościową lekturą\".

Nie chodzi mi o kolejną pozycję, w której znajduje się definicja przemocy, formy, cykl i ten cały ctrl+c ---> ctrl+v bełkot.
~Jkob

Napisano: 09 wrz 2013, 12:46

Jkob- trudno mi zadecydować... - (bo przecież wydajecie kasę)- co by było dobre.
Dla mnie książka w mojej ocenie jest ok-super, dla Ciebie\"może być\" - dla szefowej - pozycją beznadziejną .To niekomfortowa sytuacja- i dla mnie i dla Ciebie. Ale:
1. Bez dwóch zdań polecam jednak dwumiesięcznik Niebieska linia- wybrane artykuły ( chyba 15)- nic innego jak instruktaż postępowania / zachowania w rozmowie. z ofiarą itp. itd- Macie w zakładzie ?
2. Interwencja kryzysowa -James L.Greenstone Sharon C.Leviton ( wydawnictwo gdańskie- )...tu: trudny rozmówca..itd .Przetestowałam na sobie w obecności policjantów....koniecznie zamów.
Z tego Cię odpytam....osobiście i nie odpuszczę ! ( czasu na darmo tracić nie lubię..na tym forum też :)
3. Resztę- jak chcesz ewentualnie dopiszę później( 7-10)
Jestem \"w polu\" z papierami swoimi- z pracy się zrywam szybciej - a później szperam przy swoim aucie..
więc ? ..

Ps. Gotowców Jkob - nie znajdziesz - każdy przypadek jest indywidualny - ale ogólne zasady / kanony postępowania są opracowane - i trzeba je znać. Portrety ofiary/ sprawców- rozpoznać - (chociaż pi razy drzwi-) wypada .
~emilka

Napisano: 09 wrz 2013, 13:09

Dzięki, Greenstone\'a pewnie zamówię, co do Niebieskiej Linii to niestety nie mamy. Obczaję prenumeratę sobie. Pisz ile wlezie mam 200-300 zł do wydania :D
~Jkob

Napisano: 09 wrz 2013, 20:55

do Jkob
\"Niebieska linia\"- jeśli zamówisz - w tył ( około 20 szt)- zapłacisz tyle , że z tych 300 zł- na batona Ci nie zostanie-
ale warto! naprawdę- świetne opracowania polskich autorów-specjalistów

inne , które ja polecam:

1. \" Opór w psychoterapii \" Jeffry .A Kottler . Jak pracować z trudnym klientem. Nie sugeruj się określeniem \" psychoterapia\"- tam jest np. o przezwyciężeniu wrogości klienta..
2.Przemoc w rodzinie . Psychoterapia sprawców i ofiar. Cloe Madanes
3.Zanim będzie za późno . Przemoc i kontrola w rodzinie. Robert J. Ackerman, Susan E,
4.Przemoc. Uraz psychiczny i powrót do równowagi. Judith Lewis Herman
5.Zrozumieć samobójcę. Rory O, Conor, Noel..
6.Podstawy umiejętności terapeutycznych . Jeanne Albronda..
( warto )
to niektóre pozycje z wielu -ja to nazywam\" Na ratunek\". Czy je dostaniesz -pewno tak..
Szukaj opracowań polskich autorów: wydawnictwa PARPA, Mellibruda-może pod kątem uzależnień lub \" Umysł zniewolony przemocą\"-
Ja lubię opracowania Doroty Iwaniec oraz Sylwii Kluczyńskiej -polecam \" Why Women Stay\"Nancy Faulkner- ostatnio poruszany na forum problem\" -Dlaczego kobiety decydują się zostać ze sprawcą- (chyba Ewy post.)

To moja propozycja.. przydałoby się coś jeszcze z cyklu\" Praca z klientem - z zaburzeniami psychicznymi\"- ale tego poszukaj sam.. poradzisz sobie -żeby nie było za łatwo ;)
no i coś w stylu \"Krzyczeć, bić , niszczyć\"- o dzieciach

chyba tyle..na tą kasę wystarczy -i oby na półkach nie zalegały-tego Ci życzę.
P.S
Jkob- podejrzewam -że szefowa i tak nie wie o co chodzi- Bo ..- powiedzieć proszę się rozglądnąć za \" wartościową lekturą \" - to zabieg bardzo bezpieczny - jak się nie wie - o co konkretnie chodzi ,ośmielę się stwierdzić .Moja szefowa 300 zł wydała na ulotki i plakaty...no chyba -że macie po prostu mało pieniędzy na profilaktykę--a szkolenia ?
~emilka

Napisano: 14 wrz 2013, 12:54

Ratunku!
to wszystko czytałaś? pozwoliłem sobie ściągnąć listę, ale wymiękam, emilka..kim TY jesteś..?trochę mnie to przeraża, bo w temacie jestem nowy a coś mi się wydaje,że ..coś trzeba liznąć
na pewno będę miał słowo jeszcze do Ciebie
~igor

Napisano: 15 wrz 2013, 17:17

Gratuluję chęci i inicjatywy ściągaj , czytaj!- i nie wymiękaj .
Jak jesteś gość na 5 to dasz radę - tylko nie zajmuj się \" kropkami \" jak kolega .
Zobaczysz kiedyś będziemy rozmawiać o metodzie Berta Hellingera- ustawianie rodzin.
Kim jestem ?.a czy to ważne.
I uważaj na informacje tzw: podprogowe w tekście , he, he.
pozdrawiam czytelnika .
~emilka

Napisano: 16 wrz 2013, 22:43

Emilka Zuch! Uczy się pilnie przez całe ranki ze swej emilki pierwszej czytanki ;)
Widzę, że nastąpił postęp w kwestii kropek. Czas na kolejny krok: niechlujstwo przy edycji. Konkretnie chodzi mi o brak refleksji przy stawianiu przecinków, nawiasów, wszelkich znaków zresztą. Droga Emilko, wiem, że pisanie na forach, fb, sms itp. ma swoje, nomen omen, niepisane prawa. Jako estecie przeszkadza mi jednak brak Twojej uważności (nie chcę nawet przypuszczać, że to banalny brak wiedzy, skądże!). Zapamiętaj więc, że spację stawia się po przecinku, nigdy przed. Nie stawia się jej przed kropką - to analogicznie. Nie stawia się też spacji po klamerce otwierającej nawias ani przed tą, która go zamyka. Tak, jak w moim wpisie. To samo dotyczy cudzysłowów, gdzie spacje są zbędne.
Serdecznie pozdrawiam. Wkrótce następna lekcja, mam nadzieję, że przejdziemy do merytoryki... Zanim się jednak zdecyduję, muszę \"wychować\" interlokutora. Nie lubię, gdy mało ważne kropki i przecinki rozpraszają moją uwagę, przy okazji utrudniając szacunek dla współpiszącego. Dlaczego akurat Ciebie się czepiam? Bo piszesz tu sporo i uchodzisz za autorytet. A to powinno zobowiązywać.
Esteta ;)
~androit

Napisano: 17 wrz 2013, 9:53

do androit

no coż zawstydziłam się i zarumieniłam ;)
nie taktem z mojej strony byłoby powiedzieć inaczej w tej sytuacji, kiedy widzę jak wiele trudu wkładasz , sięgając do pozycji \" Gramatyka w języku polskim - zasady pisowni\"- ale rozumiem twoje zachowanie, jest tłumaczone w psychologii . Wspomniałeś m.in o leksykalizacji - tak typowej , bo obecnej stale na forach internetowych, przy pisowni sms- (esemes- jak wolisz) czy świadczy o niechlujstwie ?.
Nie będę polemizować z tobą, ponieważ nie przywykłam tłumaczyć się przed kimś -a tym bardziej podejmować rozmowy z kimś- kto nie ma dla mnie kompletnego znaczenia , w sensie wartości jako rozmówcy - mówię tylko o Tobie.
Ale masz problem innej natury na gruncie psychologicznym - i uwierz mi , tutaj mogę ci pomóc. Więc ? pozdrawiam ...........

P.S Pozostałych na forum sorry za moją postawę ,ale gość się prosi

androit - celowy nick? ewentualne błędy ..Tobie, Masz ,CI- są zamierzone i świadczą o nikłym moim zainteresowaniu ..choć i tak zbyt dużo poświęciłam ci czasu.
~emilka

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x