Jkob- artykuł doszedł na moją pocztę...- właśnie go skończyłam czytać..iiii ?! ..-- i chyba Cię uduszę..Jkob! -siebie zresztą też...że nie sprawdziłam....co nagle to po diable.\"..(tak jechać po gościu- biedny pan Lisowski)
( Jkob- mam nadzieję - że szefowa nie rozdawała dokumentów na lewo i prawo--chyba że ...był wysyp karnych postępowań...)
Do rzeczy:
Pan Lisowski pisze w artykule: Rozpoznaje się dwie sytuacje kiedy sprawca, (potencjalny) i ofiara mają możliwość wglądu w akta swojej sprawy.
1. Przed rozpoczęciem postępowania karnego . Możliwość tę reguluje zapis Ustawy- pisze dalej... z dnia 06.09.2001. ( Dz. U. z 2001 Nr.112 poz.1198 z póź. zm). Zgodnie z art. 4 tej ustawy do udostępnienia informacji publicznej zobowiązane są władze .., jednostki organizacyjne, które wykonują zadania publiczne, czyli np Zespół Interdyscyplinarny...zgadza się ?
(dodam od siebie: ZI- ma status podmiotu o charakterze wewnętrznym, działa w gminie w ramach jej zadań własnych..)
2. Druga możliwość -po wszczęciu postępowania karnego .
Reguluje to Ustawa - z dnia 06.06.1997 r kk ( dz. U. Nr.89, poz 555 z póź . zmianami). Art 156 par.1 kk stanowi , że udostępnia się akta sprawy sądowej......na wniosek oskarżonego lub jego obrońcy...
Czyli te dwa zapisy to nic innego jak w przełożeniu ten \"nasz zapis \"- z Rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie Procedury Niebieskich kart oraz wzorów.... z dnia 13.09.2011 , paragraf 10.1..a mianowicie .W przypadku podejrzenia popełnienia przestępstwa..dokumenty o których mowa...są przekazywane organom właściwym do prowadzenia postępowania przygotowawczego ..(no i my dajemy przecież dokumenty jak żądają- )
Policja poda nam podstawę prawną : art.15 par.2 kpk- i też musimy wydać im dokumenty...( bo ten zapis też odnosi się do \"naszego\").Fakt..szkoda- że Lisowski nie odwrócił tej kwestii
i zapisu par.10.1 - nie rozbił na te 2 powyżej- wtedy nie było by ...zbędnej gadaniny..
P. S To moje zdanie -( chętnie posłucham innych) ...przeczytałam artykuł i teraz wiem, chciałam to wytłumaczyć..-sprawdza się powiedzenie ,,nie widziałaś ..nie mów.....ja pinnnkole...