wgląd w dokumentację - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]

Napisano: 03 wrz 2013, 15:01

włąśnie czytam artykół Pana Adama Lisowskiego zamieszczony w \"Doradcy kierownika OPS\" na temat:

\"Czy ofiara lub sprawca przemocy mogą mieć wgląd w dokumentację ich sprawy\"

I jakież było moje zdziwienie jak wyczytałem, że owszem.

Autor opiera się na ustawie o informacji publicznej. Art. 4 tej ustawy zawiera zapis, według którego powinniśmy udostępniać nasze papiery ofierze i sprawcy. Do udostępniania informacji publicznej zobowiązane są:
\"...jednostki organizacyjne, które wykonują zadania publiczne (ZI)...\".
Jestem w ciężkim szoku. Zdaję sobie sprawę, że piszę chaotycznie bo nie sposób przekazać całości tego artykułu bez skanowania. Meritum jest dla mnie jednak jasne
\"Co istotne, w myśl art. 9d ust. 1 ustawy podejmowanie interwencji w środowisku wobec rodziny dotkniętej przemocą odbywa się w oparciu o procedurę NK i nie wymaga zgody osoby dotkniętej przemocą w rodzinie. NIE OZNACZA TO JEDNAK, ŻE OFIARA I SPRAWCA (NAWET POTENCJALNY) NIE MAJĄ WGLĄDU W DOKUMENTACJĘ SPRAWY, KTÓRA ICH DOTYCZY\"

PARANOJA

- Witam pana za chwilę pokażę panu informacje, które przekazała nam żona przed utratą przytomności, będzie pan mógł z nią to omówić jak tylko wyjdzie ze szpitala.
~Jkob

Napisano: 03 wrz 2013, 15:02

wiem dopiero teraz widzę błędy ortograficzne, za które przepraszam :D
~Jkob

Napisano: 03 wrz 2013, 15:38

Kto to jest ten Lisowski-? ..nie znam - ale coś mi się wydaje , że z założonymi rękami chce wejść na szczyt drabiny- w pomocy społecznej..

z zapisów ustawy o ochronie danych osobowych art. 64 wynika że każdy prawo do informacji w jakim zakresie sprawa dotyczy danej osoby. Nie oznacza to jednak prawa wglądu do danych czy otrzymywania kopii dokumentów.
Art. 73 par 1 kpa mów- że strona ma prawo wglądu w akta sprawy...jedną z zasad postępowania administracyjnego jest zasada czynnego udziału strony w postępowaniu ..itd.itd , należy jednak z całą stanowczością stwierdzić , że ZI oraz GR nie są organami administracji publicznej a same NK- nie są procedurą postępowania administracyjnego .

Po drugie art. ustawy o ochronie danych osobowych , które stanowią , iż administrator danych odmawia osobie , której dane dotyczą, udzielenia informacji , o których mowa w art. 32 ust.1 pkt 1-5a - jeżeli spowodowałoby to : zagrożenie (...) życia lub zdrowia ...innych osób- a jeśli mówimy o specyfice zjawiska przemocy- to wiemy co mogło by się stać- gdyby sprawca miał wgląd w akta swojej ofiary.

Więc tę interpretację pana Lisowskiego ja przesłonie kurtyną miłosierdzia...dziękuję - ja nie skorzystam.
~emilka

Napisano: 03 wrz 2013, 21:33

Nikt nie ma innego zdania? a może pan Lisowski ma rację?
a Dżej- kob i ja niepotrzebnie świrujemy...?
(.. będzie monolog...? )-to nie sarkazm- pytam poważnie czy ktoś ma inne zdanie?
~emilka

Napisano: 03 wrz 2013, 22:57

pan chyba zapędził się. co innego jest udostępnienie informacji publicznej ale zapomniał o ochronie danych osobowych.
~madzia

Napisano: 04 wrz 2013, 0:18

Emilka ale procedura niebieskie karty nie jest postępowaniem administracyjnym więc kpa nie obowiązuje. Nie mam pojęcia co to za koleś ale moja szefowa już zaleje, że odmawiam sprawcą wglądu w papiery.
~jkob

Napisano: 04 wrz 2013, 11:00

Dżej - kob - NK - nie podlega kpa- ale jestem w szoku bo można narobić chol..ry..
Współczuję takiej szefowej- nie sprawdza innych źródeł- oprócz porad prawnych z gazet ?.
Ale coś Ci powiem:
1. Ops- który odpowiada za obsługę org- techniczną NK
- jest tym samym administratorem danych osobowych będących w posiadaniu zespołu administracyjnego lub grupy Roboczej- więc jeśli SPARWCA zwróci się o wgląd w dokumenty NK- to wniosek swój niech kieruje - do kierownika ops- jako właśnie administratora danych . Ty jesteś czysty- ona wyraża zgodę- wiec ewentualne konsekwencje też będzie ponosić ona.
2. Ale ...( nie czytałam artykułu -nie mogę go znaleźć kurcze ..) może Wy źle zinterpretowaliście tego Lisowskiego. Bo może jeszcze być ewentualność - że mówiąc o wglądzie w dokumentację- ON miał na myśli udostepnienie informacji o danych ale w zakresie : rodzaj dokumentów - a niech ich konkretną treść - Broń Boże.
Nie wiem..ale dla mnie czad
jkob- jak możesz rzuć mi ten artykuł na pocztę.( scan)
[email protected]

~emilka

Napisano: 04 wrz 2013, 13:26

Nie fiksujcie się tym co jakiś Pan napisał, bo jako osoby praktykujące - wiecie czym grozi ujawnienie informacji. Po czyms takim sa wnioski do prokuratury, skargi do Dyrektorów OPS i do wydziału kontroli - zasadne. Powołuję się na:
1) ROZPORZĄDZENIE RADY MINISTRÓW z dnia 13 września 2011 r. w sprawie procedury \"Niebieskie Karty\" oraz wzorów formularzy \"Niebieska Karta\" (Dz. U. z dnia 3 października 2011 r.)
§ 4. Rozmowę z osobą, co do której istnieje podejrzenie, że jest dotknięta przemocą w rodzinie, przeprowadza się w warunkach gwarantujących swobodę wypowiedzi i poszanowanie godności tej osoby oraz zapewniających jej bezpieczeństwo..
§ 17. 2. Spotkania z osobami, co do których istnieje podejrzenie, że są dotknięte przemocą w rodzinie, oraz osobami, wobec których istnieje podejrzenie, że stosują przemoc w rodzinie, nie mogą być organizowane w tym samym miejscu i czasie...

2) Informacje uzyskane podczas realizacji NK podlegają szczególnej ochronie. grupy robocze i zespół nie są organami administracji publicznej, a same Niebieskie karty nie są procedurą postepowania administracyjnego. możesz rozważyć zapisy art.34 ustawy o ochronie danych osobowych, które mówią iż ,,administrator danych osobowych odmawia osobie, której dane dotyczą, udzielania informacji, o których mowa w art.32 ust.1 pkt 1-5a, jeśli spowodowałoby to; zagrożenie(...) życia i zdrowia ludzi lub bezpieczeństwa i porządku publicznego\" albo ,,istotne naruszenie dóbr osobistych osób, których dane dotyczą.

3) USTAWA z dnia 10 czerwca 2010 r. o zmianie ustawy o przeciwdziałaniu przemocy w rodzinie oraz niektórych innych ustaw1) (Dz. U. z dnia 13 lipca 2010 r.)
Art. 9c. 2. Członkowie zespołu interdyscyplinarnego oraz grup roboczych zobowiązani są do zachowania poufności wszelkich informacji i danych, które uzyskali przy realizacji zadań, o których mowa w art. 9b ust. 2 i 3. Obowiązek ten rozciąga się także na okres po ustaniu członkostwa w zespole interdyscyplinarnym oraz w grupach roboczych.
~Gabra

Napisano: 04 wrz 2013, 14:30

Gabi - znam to na pamięć....wszyscy znamy- stąd ta dyskusja - w którą i Ty się włączyłaś- chociaż ( treść j/ w) była tu już przerobiona

Ja się nie fiksuje - ale nie lubię głupot .

P.S
ale podoba mi się określenie ..jako osoby praktykujące ..- hmmm?
~emilka

Napisano: 05 wrz 2013, 2:28

Wgląd w dokumentację...
Tego Lisowskiego chyba przejechał walec albo dostał w czuja od własnej żony. Większej bzdury napisać nie mógł.
Pamiętajcie kochani: wgląd w akta sprawy np. o przestępstwo/wykroczenie ma podejrzany/obwiniony na gruncie kodeksu karnego lub kodeksu wykroczeń. Z kolei kodeks cywilny daje możliwość wglądu w akta sprawy zarówno powodowi jak i pozwanemu, czyli obu stronom postępowania.
Procedura NK nie nadaje sprawcy ani ofierze żadnego statusu strony postępowania. Czynności w niej wykonywane, a potem protokółowane są sensu stricte czynnościami sprawdzającymi, ukierunkowanymi na podjęcie działań pomocowych, wspierających, zapobiegawczych tudzież \"łagodzących obyczaje\". Żadną miarą nie ma tu zastosowania kodeks postępowania administracyjnego. Jednakże niech też nikogo nie zmyli fakt, iż zakończenie procedury kończy się decyzją. Ta decyzja bowiem nie ma rangi decyzji administracyjnej, od której stronom postępowania przysługuje prawo złożenia odwołania. Przepisy \"naszego\" rozporządzenia RM nie przewidują przecież takiej ewentualności.
Pan Lisowski powinien postudiować trochę przepisy prawa, a dopiero potem silić się na jakieś \"wypociny\".
~Jerry

Strona 1 z 2    [ Posty: 19 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x