do Jerry i innych

Wybrane tematy:
studia praca socjalna ustawa o przeciwdziałaniu przemocy wniosek do ZK Co powinna zrobić szkoła??? Procedura niebieskiej karty - prawa i obowiązki Ankieta Asystent Rodziny
ODPOWIEDZ
~Iza

do Jerry i innych

Post autor: ~Iza »

pracownik socjalny sporządził NK i dokumentacje przesłał do ZI
jako koordynator GR powołuję dzielnicowego - czy ksero NK przekazuję na komendę i osobne pismo w tej sprawie;
myślę, że bez tego Policja nie kiwnie palcem;
czy możecie się wypowiedzieć jak u was przyjęto praktykę w takich przypadkach....
~mala...

Re: do Jerry i innych

Post autor: ~mala... »

nie zwolniono nas w przepisach od obowiązku niezwłocznego powiadamiania organów (policja, sądy, prokuratura) więc ja uwierzytelnioną kopię zawsze przesyłam do komisariatu/komendy, kontaktuje się z dzielnicowym co i jak powołuje grupę, wyznaczam termin spotkania i po krzyku...
~Spreed

Post autor: ~Spreed »

Grupę roboczą i jej skład powołuje przewodniczący ZI, a nie GR - powidaomienie innych organów i przełsnie NK też leży w gestii przew. ZI.
~maggi

Post autor: ~maggi »

dokładnie. Ja zawsze przesyłam NK do Policji, jeśli założy ją inna instytucja niż oni sami:), a jest tak coraz częściej. Kopie NK wraz z wnioskiem o zwołanie grupy roboczej przesyłam do Policji.
~anna

Post autor: ~anna »

u nas to samo - przekazuje kopię dzielnicowemu
~Jerry

Post autor: ~Jerry »

Moi trzej przedmówcy mają całkowitą rację. Od siebie dodam, że nie ma obowiązku przesyłania kopii Nk do policji, chociaż ichniejszy rozkaz nr 2 z 6 grudnia 2011 roku jakby do tego obliguje....
Jeśli wpłynie na policję taka kopia to oni ją zarejestrują i będą prowadzić równoległą procedurę. Pytanie tylko: po co?.
Przecież można od razu zwołać GR, dokooptować dzielnicowego i sprecyzować konkretne działania dla poszczególnych członków GR..., w tym dla dzielnicowego.
Ot i polska paranoja....
~kasia

Post autor: ~kasia »

ja ostatnio zrobiłam tak jak Jerry pisze, ksero karty NK do komendanta równocześnie z powiadomieniem spotkania GR ( dzielnicowy) w tej sprawie
~Iza

Post autor: ~Iza »

mam pytanie - ofiara mówi o przemocy ale prosi,żeby nic nie robiono w tej sprawie, nie chce założenia NK
czy my z urzędu wszczynamy procedurę NK ?
~maggi

Post autor: ~maggi »

to są bardzo trudne sytuacje!!! my staramy się aby osoba pokrzywdzona zgodziła sie i uświadamiamy jej, że mamy obowiązek rozpocząć procedurę. nie można tego zostawić...
ODPOWIEDZ