do pracowników mops katowice lub sko katowice - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]

Napisano: 28 lis 2005, 22:34

dzień dobry!!!
mam pytanie gdzie moge znaleźć dokładny wykaz dochodów
które wliczaja sie do dochodu rodziny zeby mozna było dostać zaliczkę alimentacyjną???
chodzi mi o jakieś rozporządzenie itp. w kórych jest jasno napisane że wygrana niepieniężna!!! jednorazowa!!! bez możliwopści zamiany na świadczenie pieniężne!!! jest doliczana do dochodu rodziny?????
przecież alimenty z FA też były świadczeniem a nie są wliczane do dochodu!!!
~OSOBA Z ZAWNĄTRZ

Napisano: 28 lis 2005, 22:46

w ustawie o świadczeniach rodzinnych, art. 3
~Monia

Napisano: 29 lis 2005, 20:49

tak ale w tej ustawie pisze wyrażnie jakie dochody są liczone przy wyliczaniu zaliczki alimentacyjnej a ja nie widze tam nic
co miałoby się nazywać wygraną wycieczką zagraniczną..
Dlaczego???
Katowicki MOPS odmówił mi zaliczki ze względu na fakt iż
mam doliczoną do dochodu zagraniczną wycieczkę i nie chcą uznać tego jako dochód utracony. CZY JA NAPRAWDĘ JESTEM TAKA TĘPA, CZY TEN SYSTEM JEST NIEDOROZWINIĘTY???
~PATI

Napisano: 29 lis 2005, 23:53

hmm, jeśli nie rozliczałaś się z tego z US to nie liczyłabym do dochodu. Natomiast jeśli jednak jakoś się rozliczałaś (nie bardzo wiem czy trzeba si ę z tego rozliczać czy nie) to nie ma mowy o dochodzie utraconym
~Monia

Napisano: 30 lis 2005, 20:38

a niby jakim w takim razie?????
jeśli nawet rozliczałam się z tego dochodu w urzędzie skarbowym nie jest to równoznaczne z tym iż jest to mój
dochód przecież mogłam nie skorzystać z wycieczki a i tak byłaby ona doliczona do mojego dochodu
~PATI

Napisano: 30 lis 2005, 20:50

mam nadzieje ze katowicki mops sie dowie gdzie jest napisane ze taki dochod może być zaliczony do dochodu
bo jak sie dowiadywalam w czerwcu i lipcu to nawet warszawa
mówiła inaczej.... najwyżej będzie jakaś sympatyczna kontrola albo jakieś inne sympatyczne odwołanko do warszawy w tej sprawie
~OSOBA Z ZAWNĄTRZ

Napisano: 30 lis 2005, 22:29

Ustawa o śr Art. 3
Ilekroć w ustawie jest mowa o:

1) dochodzie - oznacza to, po odliczeniu kwot alimentów świadczonych na rzecz innych osób:

a) przychody podlegające opodatkowaniu na zasadach ogólnych na podstawie przepisów o podatku dochodowym od osób fizycznych, pomniejszone o koszty uzyskania przychodu, należny podatek dochodowy od osób fizycznych, składki na ubezpieczenia społeczne niezaliczone do kosztów uzyskania przychodu oraz składki na ubezpieczenie zdrowotne,

Ustawa o podatku dochodowym od osob fizycznych
Art. 11

1. Przychodami, z zastrzeżeniem art. 14–16, art. 17 ust. 1 pkt 6 i 9, art. 19 i art. 20 ust. 3, są OTRZYMANE lub postawione do dyspozycji podatnika W ROKU KALENDARZOWYM pieniądze i wartości pieniężne oraz WARTOŚĆ OTRZYMANYCH W NATURZE ŚWIADCZEŃ I INNYCH NIEODPLATNYCH ŚWIADCZEŃ.

Art. 30
1. Od uzyskanych na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej dochodów (przychodów) pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy:
(...)
2) z tytułu WYGRANYCH W KONKURSACH, grach i zakładach wzajemnych lub nagród związanych ze sprzedażą premiową, z zastrzeżeniem art. 21 ust. 1 pkt 6, 6a i 68 – w wysokości 10% wygranej lub nagrody,

JASNE??? Nie ma szans, żeby Ci nie uznali tego dochodu. Niestety.
~Tom.

Napisano: 30 lis 2005, 22:45

osoba..
a mnie zastanawia ciagle jedno...
odwolalas sie? bo mi sie wydaje ze nie.. a to pierwsza droga po tym, jesli sie czlowiek nie zgadza z decyzja.
zreszta tu probujesz zastraszac kogos (tylko wlasnie, kogo?) jakimis odwolaniami do w-wy itd.. po co?
zreszta mam nadzieje ze po (jak zwykle profesjonalnej:P) odpowiedzi Toma zrozumiesz czemu twoj ops byl zmuszony ci odmowic.
amen :)
~ame

Napisano: 01 gru 2005, 22:52

oczywiscie ze sie odwołałam i mam dalej to robić ponieważ
jeszcze w tamtym roku takie rzeczy jak jublieusze były odliczane od dochodu!!!!
w moim przypadku nie było świadczenie ze strony pracodawcy mojego.
jaka jest możliwość uznania tego jako dochodu utraconego jeśli na przyklad byl to moj były pracodawca i było to ostatnie moje wynagrodzenie??? od niego oczywiście!!
~OSOBA Z ZAWNĄTRZ

Napisano: 09 paź 2008, 23:58

Zwracam się z pytaniem,czy matka rencistka ma obowiązek utrzymywać 25 letniego syna,dlatego,ze jest u niej zameldowany.Jestem rencistką niedowidzącą,mam na utrzymaniu niedowidzącą ,uczącą sie córkę i męza inwalidę.Syn mój Piotr KAŁUŻA, miał wypadek w pracy w Markecie Tesco, gdzie był zatrudniony i uległ wypadkowi.Ja otrzymuję wezwania do zapłaty za jego leczenie, a w Tesco twierdza,że pracowal bez UBEZPIECZENIA.Chyba TESCO powinno0 ponieść wydatki a nie ja.Kwota 244zł.to jest połowa mojej emerytury.Syn Piotr po wypadku nie pracował. Urszula Mrożek

Pismo skierowane do MOPS-u przy ulicy Jagiwllońskiej.
~Urszula Mrożek/dot.Upomninia 85

Strona 1 z 2    [ Posty: 14 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x