zaliczka alimentacyjna a spłata zaległych alimentów - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 03 paź 2006, 12:20

Dostaję 600zł zaliczki na dwóch synów.Mój były mąż ma dług alimentacyjny w stosunku do dzieci (14tys.zł).Czy istnieje sposób by wyegzekwować od niego coś?Oficjalnie nie pracuje,komornik nie robi dosłownie nic (przez trzy lata był u niego raz,kazał napisać oświadczenie,że pracuje dorywczo;gdy podjął pracę na umowę to ja biegałam za komornikiem z adresem miejsca pracy).Czy to ja powinnam pozwać ex-a za uchylanie się czy komornik?Czy dług alimentacyjny ulega przedawnieniu?Jak tak po ilu latach?
Dziękuję za odp.
~mira

Napisano: 03 paź 2006, 13:10

alimenty nie ulegają przedawnieniu, a jeśli chodzi o komornika, na Twoim miejscu złożyłabym skargę do Sądu na czynności komornicze
monia
monia
Praktykant
Od: 16 mar 2006, 17:24
Zajmuję się:

Napisano: 03 paź 2006, 13:39

Tylko co da mi skarga?Gdy poszłam do komornika zapytać co robi w mojej sprawie,ile razy był na wywiadzie to stwierdził,że robi to co do niego należy.Nie mam jak udowodnić,że nie przeprowadza wywiadów (zawsze można wpisać,że nikogo nie zastał).Problemem jest też adres ojca moich dzieci.Nie mieszka w miejscu zameldowania (nikt tam już nie mieszka,bo miasto sprzedało kamienicę i lokatorzy dostali nowe mieszkania) i nie przyjmuje korespondencji w miejscu zamieszkania.Podałam adres zamiezkania komornikowi i otrzymał zwrot listu poleconego,co dla niego jest równoznaczne z nieprzebywaniem tam dłużnika.Czy istnieje sposób zmuszenia komornika żeby udał się pod wskazany adres?Jeżeli potwierdziłby on nowy adres dłużnika zmienił by się rewir,a tym samym komornik.
~mira

Napisano: 03 paź 2006, 18:23

Jezeli ojca dzieci nie ma pod wskazanym adresem komornik moze zwrocic sie na policje z wnioskiem o udostepnienie danych , jaki jest adres dłuznika.
~EWA

Napisano: 04 paź 2006, 1:19

Jeśli nie jest zameldowany pod adresem zamieszkania to nic nie da (ja też nie jestem zameldowana w miejscu mojego zamieszkania) zwrócenie się do policji nie pomoże.Mój adres też podają na ul.X. w Toruniu,a mieszkam pod Szubinem.Ale na ul.X w Toruniu jestem zameldowana - tak samo jak on.
~mira

Napisano: 04 paź 2006, 2:21

jeżeli złożysz wniosek do prokuratury to zadaniem policji będzie ustalenie jego miejsca pobytu na czas ustalenia miejsca pobytu, prokuratura zawiesi postępowanie. Wznowi po tym jak już ustali.
~gazela

Napisano: 24 paź 2008, 14:10

odkąd zamieszkałam z konkubentem zabrano mi zaliczkę alimentacyjną na dwójkę dzieci z pierwszego małżeństwa czy było to zgodne z prawem
~Alicja

Napisano: 24 paź 2008, 14:10

odkąd zamieszkałam z konkubentem zabrano mi zaliczkę alimentacyjną na dwójkę dzieci z pierwszego małżeństwa czy było to zgodne z prawem
~Alicja 31lat

Napisano: 24 paź 2008, 14:24

ówczesnym tak, oczywiście jeżeli miałaś z tym konkubentem wspólne dziecko.
~Yosemita Sam

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x