No i co w związku z TK - Fundusz alimentacyjny, Zaliczka alimentacyjna

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]

Napisano: 21 lip 2008, 18:07

I kto przeczytał 13 stronnicowe uzasadnienie TK??
ale najwazniejsze to co z tego wynika? dajemy mezatkom czy nie.
jakies propozycje?
~Sylwina

Napisano: 21 lip 2008, 21:11

Pokusiłam się o przeczytanie całego uzasadnienia TK. Wnioski :- art.29ust.1 z całą pewnością stracił swoją moc i to się tyczy 3 punktu wyroku.
Jest problem z punktem 1 i 2 napisane jest tak nie jasno żeby głupi pomyślał ze tak ma być a mądry się nie poznał.
Wynika z tego że TK decyzje czy zaliczka przysługuje mężatkom pozostawił uprawnionym organom.
Zupełny bezsens.
A pytanie pozostaje czy mężatkom przysługuje zaliczka?
Propozycje?
Brak.
~czarna

Napisano: 21 lip 2008, 21:45

przysługuje pod warunkiem , że złożą wniosek do7.08.2008,po tym terminie już nie
~benia

Napisano: 21 lip 2008, 21:47

tak przysługuje.

wszystkie mężatki, które dostały decyzje odmowne lub uchylono im decyzję z uwagi na utratę statusu samotnie wychowującej
mają prawo w ciągu miesiąca tj. do 07.08.2008 r. zwrócić się do organu właściwego z wnioskiem o wznowienie postępowania w sprawie zakończonej decyzją odmowną lub uchylajacą
i na tej podstawie należy wypłacić im zaliczkę alimentacyjną.
~Gośka

Napisano: 21 lip 2008, 22:51

a jeśli osoba jest zamężna i nigdy przedtem nie starała sie o zaliczkę? dostałam dzis taki wniosek zlozony u komornika w lutym. moim zdaniem sie nie nalezy. a Wy co uwazacie?
~Jowita

Napisano: 22 lip 2008, 9:30

a wydał już teraz ktoś decyzję przyznająca zaliczkę mężatce ?
~ola

Napisano: 22 lip 2008, 9:39

Moim zdaniem caly ten Wyrok jest do d... Zgoda te, które miały odmowne dostaną a co z tymi, które nas posluchały i wycofaly wnioski albo wcale nie złożyly. Czy one były jakimiś innymi mężatkami? Bezsens totalny...
~dzidzia_bajera

Napisano: 22 lip 2008, 10:34

właśnie co z tymi? Tylko te, które dostały odmowną? U mnie było podobnie jak u dzidzi, odrazu była rozmowa, że lepiej nie składać wniosku...
~@m

Napisano: 22 lip 2008, 13:01

osoby, które nie składały wniosku lub go wycofały, mają składać i w razie nie przyznania zaliczki mężatce składać odwołania
~irena

Napisano: 22 lip 2008, 13:05

czyli co? ja mam przypadek z kobieta która zyje w konkubinacie i co? wziąć jego dochody??
Jak wezmę jego dochody to maja prawo do nizeszje zaliczki. i co zrobic??
~Sylwina

Strona 1 z 2    [ Posty: 18 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x