Czy nalezy sie zaliczka alimentacyjna studentowi który ma wypisane izaświadczenie z iczelni iż jest studentem a pod spodem na zaświadczeniu pisze STATUS: urlop???
miałam identyczna sprawę, dziewczyna złożyła wniosek na zaliczkę, jest studentką i do 28.II.2006r. przebywa na urlopie dziekańskim.
Wydałysmy decyzję odmowną, odwołała się, SKO utrzymało w mocy naszą decyzję - zaliczka nie przysługuje.
no właśnie nie wiem to czemu na szkoleniu wprowadzają w błąd ja tez jak byłam na szkoleniu to twierdzili że jest studentem i że jest uprawniona do wszystkich świadczeń uczelnianych jako student> Juz sama nie wiem
Każdy student przebywający na urlopie dziekańskim nadal jest studentem i ma prawo do korzystania z wszelkich przywilejów studenta... Student na urlopie nie jest skreślany z listy studentów, nadal posiada indeks, a chłopakom- nadal przysługuje w tym okresie odroczenie służby wojskowej...
Urlopy dziekańskie nie zawsze udzielane są z powodu widzi mi się studenta. Czasem powodem takiego urlopu jest choroba, która uniemożliwia naukę ( np. obrazenia po wypadku samochodowym i konieczność dłuższej rehabilitacji )... Czy w tym czasie chcielibyście pozbawić tych ludzi środków do życia????
Studentem jest się do momentu ukończenia uczelni, bądź wcześniejszego skreślenia z listy studentów, a więc urlop dziekański nie zmienia statusu danej osoby- nadal jest ona studentem określonej uczelni i obowiązują ją terminy powrotu...
Gdyby urlop dziekański był jednoznaczy z utratą statusu studenta- po prostu nie miałby prawa funkcjonalności, bo nie byłoby różnicy między urlopem a skreśleniem z listy studentów.
Tak więc zaliczka alimentacyjna, jak i same alimenty należą się osobie przebywającej na urlopie dziekańskim.
A tak dodatkowo- w celu wyraźniejszego udowodnienia- każdemu studentowi na urlopie dziekańskim fakt przebywania na urlopie- wpisuje się do indeksu, a więc nadal prowadzi się dokumentację określonego studenta ( na uczelni nadal jest np. jego dawne świadectwo dojrzałości ).
Osobie, która rezygnuje ze studiów- nie oddaje się ideksu i zabiera się jej legitymację studencką...
Wszelkie wątpliwości rozwiązać moze wysłanie również pisma z zapytaniem do samej uczelni, ale na pewno otrzymasz odpowiedź, że Pani/ Pan taka i taka jest studentką ....... takiej i takiej uczelni przebywającą na urlopie dziekańskim w takim i takim terminie....
Jednak uczelnia potwierdzi , że nadal jest studentką/ studentem . Zresztą- potwierdziła to w zaświadczeniu, gdyż napisano tam, iż jest on nadal studentem...
Status studenta może odebrać tylko uczelnia, a nie OPS, więc zaliczka powinna być przyznana bez żadnych problemów...
Moja córka ukończyła 1 rok studiów. Miała 3 egzaminy poprawkowe. We wześniu je zaliczyła i wzieła urlop dziekański. Mam pytanie : czy przez ten rok mam obowiązek płacic alimenty na jej utrzymanie ?