do roboty, do roboty - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 4 z 6    [ Posty: 59 ]

Napisano: 25 mar 2016, 10:08

Teraz to pojechałaś po całości.
Jak bezprawne? Pracujesz na KPA? Czy pomijasz w pracy KPA?
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 25 mar 2016, 10:23

A w jaki sposób mam spisać dochód dot. roku 2014 obliczony w listopadzie 2015 r. na podstawie oświadczeń dot. wysokości składki zdrowotnej, jak od 01 01 2016 r. mam OBOWIĄZEK USTAWOWY pozyskać tą składkę z empatii. ???

Czyli muszę zweryfikować poprzednie obliczenia.... :cry: :cry:

A jak na wydruku z empatii wychodzą takie kwiatki jak np, że osoba jest zgłoszona do ubezpieczenia od 01.11.2014 r. do nadal....a ja mam we wniosku że nie było dochodu uzyskanego, to co ????? Mam to olać i zostawić...???
A jak później wyjdzie, że jednak podjęła zatrudnienie od listopada 2014 czego wcześniej nie zgłaszała...i jej dochód przekroczy kryterium do ZR i 500 + to co wówczas....
Odwoła się do SKO, które zajrzy w wydruk z empatii i powie..no przecież organ miał wiedzę że od listopada 2014 r. osoba została zgłoszona do ubezpieczenia ...to trzeba było to sprawdzić.... :oops: :roll:

Też bym chciała sobie wszystko spisać z dochodu liczonego do ZR i święty spokój....
No chyba że znajdę taką informację na oficjalnej stronie MPips...
KAtarzynamakatar

Napisano: 25 mar 2016, 10:35

Przeczytaj sobie art. 77 § 4 kpa, wtedy zrozumiesz do czego zmierzam.
A jeśli lubisz dodawać sobie roboty to proszę bardzo tylko licz się z tym, że jak wyjdą Ci różnice pomiędzy oświadczeniami w ZR a tym co pozyskasz z Emp@tii do 500+ to robota się okaże dla Ciebie przekleństwem.

Dobrze wiadomo nie od dziś, że wielu osobom się długopis wiele razy zacina przy wypisywaniu oświadczeń a wtedy co?
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 25 mar 2016, 10:55

KAtarzynamakatar pisze:Czyli muszę zweryfikować poprzednie obliczenia.... :cry: :cry:
Nie musisz.

Masz proste zapisy w KPA, który wprost stwierdzają, że jeśli masz jakiś kwit w aktach organu albo wiesz o czymś, to drugi raz tego nie sprawdzasz i kolejny raz tych samych kwitów nie żądasz, a organ jest ten sam.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2016, 11:01

Niestety...mam wrażenie, że jednak się mylicie....co do dochodów z zaświadczeń składanych do końca grudnia 2015 z urzędów skarbowych ...to się zgodzę...

Ale raz jeszcze przypominam, że od 01 01 2016 r. obowiązuje pobieranie wysokości składki zdrowotnej z EMPATII !!!!!!!!!!!!!

a JAK przyjdzie topór na kontrolę z NIKu i Wam zarzuci, że w sposób prawidłowy nie obliczyliście dochodu, bo liczyliście go na podstawie składki zdrowotnej z oświadczenia a nie z Empatii, to co wówczas.......
KAtarzynamakatar

Napisano: 25 mar 2016, 11:06

Ale pisaliśmy Ci jak znane Ci jest coś to kolejny raz tego nie robisz to samo się tyczy emp@tii.
Bo co robisz w emp@tii? Pobierasz dochód a co masz w aktach? Dochód - wniosek zdaje się jeden.

Nie ma w takim przypadku obowiązku korzystania z emp@tii!
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Napisano: 25 mar 2016, 12:00

KAtarzynamakatar pisze:a JAK przyjdzie topór na kontrolę z NIKu i Wam zarzuci, że w sposób prawidłowy nie obliczyliście dochodu, bo liczyliście go na podstawie składki zdrowotnej z oświadczenia a nie z Empatii, to co wówczas.......
To zarzut będzie bez sensu i go zlejemy. NIK i każda inna kontrola może formułować rozmaite zarzuty, ale bez podstawy prawnej to sobie mogę co najwyżej postękać. Więcej wiary w siebie a przede wszystkim wiary w prawo. (Wiem, że obecnie w Polsce ta wiara może być mocno zachwiana).
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 25 mar 2016, 13:30

Uważam jednak, że się mylicie. Cóż...każdy ma prawo do własnej interpretacji. Uparcie powtarzam, że od dnia 01 STYCZNIA 2016 R. nie ma oświadczeń dotyczących SKŁADEK ZDROWOTNYCH !!!!!!

Więc na jakiej podstawie prawnej obliczycie dochód rodziny za 2014 rok do 500 + ?????????????????? na podstawie oświadczeń o składkach zdrowotnych złożonych w roku 2015 ??????

Nie wchodzę w to.......nie mam zamiaru się później tłumaczyć.....

Chyba że oficjalnie Rafalska tak powie i tak napisze do samorządowców. :(
KAtarzynamakatar

Napisano: 25 mar 2016, 13:33

Dodam jeszcze, że piszę to z perspektywy osoby podpisującej te decyzje na 500 + / . . . .

Gdybym ich nie podpisywała, to bym się śmiała z tego wszystkiego....zero odpowiedzialności....a tak to...niestety.... :cry: :( :(
KAtarzynamakatar

Napisano: 25 mar 2016, 14:06

Zero odpowiedzialności ma osoba prowadząca postępowania? Kolejne pudło.
Jeżeli tak wszystko rozumujesz to się nie dziwię temu, że idziesz w zaparte.

Poza tym lepiej kazać pracownikowi na nowo wszystko robić niż skorzystać z prawa...
heiland
Awatar użytkownika
Administrator

Strona 4 z 6    [ Posty: 59 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x