do roboty, do roboty - Świadczenie Wychowawcze (500+)

Strona 6 z 6    [ Posty: 59 ]

Napisano: 26 mar 2016, 11:29

Zofia pisze:No ale wam tez nie wykaże, więc nie wykaże nikomu. I co?

Może jestem przewrażliwiona, ale do świadczenia pielęgnacyjnego i do zasiłku pielęgnacyjnego robię z EKSMOON dwa wydruki, bo jest inny zakres danych (teczki mam osobne).
Jesteś przewrażliwiona a przede wszystkim nie znasz przepisów. Działasz na szkodę klientów i narażasz pracodawcę na dodatkowe koszty - papier, toner itd. pomnożone razy ilość wniosków - to jest niegospodarność. A przy tym naruszasz na oko co najmniej kilka przepisów z KPA - który również Cię obowiązuje w takim samym stopniu co ustawa.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 26 mar 2016, 18:47

A ja mam wątpliwości. Jeżeli uznajecie za dobre oświadczenie złożone w listopadzie do zasiłku rodzinnego, to rozumiem, że teraz jak ktoś złoży oświadczenie to też jest ok?
Joker

Re: do roboty, do roboty
Postautor: heiland » 26 mar 2016, 10:11

Nie.

Jeżeli nie, to proszę mi wytłumaczyć czym się różni oświadczenie złożone w listopadzie od oświadczenia złożonego w kwietniu?
Czy to nie jest to samo?
Ten sam druk, ta sama świadomość klienta. Gdzie jest różnica?
Joker

Napisano: 26 mar 2016, 22:26

Joker odpowiadając krótko i może bez składu (nie mam czasu, idę po piwo) chodzi o:
w ub. roku obowiązywały ośw., obecnie nie ma ich i jeśli nie mamy kogoś z oświadczeniem to musimy czerpać z emp@tii ale jeśli mamy dochód czyjś to powielamy dokumentację jedynie.
No i jak możemy wziąć oświadczenie gdy nie ma ich? Jedynie możemy ze znanego nam faktu zaczerpnąć.
heiland
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 04 sty 2013, 20:46
Zajmuję się: ŚR, FA, ŚW, ZFŚS

Napisano: 28 mar 2016, 21:56

A dla tych co tak chcą wszystko od nowa, to informuję że jeżeli składka zdrowotna z oświadczenia będzie różniła się od tej z empatii to winni chyba powiadomić prokuraturę za złożenie przez wnioskodawcę bądź członka rodziny fałszywego - niezgodnego z prawdą,oświadczenia złożonego pod odpowiedzialnością karną.

Także ręka boska powinna was chronić od weryfikowania tych informacji które macie już w posiadaniu.
Kociniak Kałamasz

Napisano: 29 mar 2016, 7:31

czyli te same oświadczenie złożone w listopadzie jest ważne, ale złożone w kwietniu nie jest ważne.
Przestępstwem jest nie złożenie fałszywego oświadczenia (czego lepiej nie sprawdzać), ale ujawnienie tego.

Mam wątpliwości
Joker

Napisano: 29 mar 2016, 10:03

Iks pisze:Jesteś przewrażliwiona a przede wszystkim nie znasz przepisów. Działasz na szkodę klientów i narażasz pracodawcę na dodatkowe koszty - papier, toner itd. pomnożone razy ilość wniosków - to jest niegospodarność. A przy tym naruszasz na oko co najmniej kilka przepisów z KPA - który również Cię obowiązuje w takim samym stopniu co ustawa.
Co to znaczy, że działam na szkodę klientów?
Dla mnie po prostu jest to dziwne, że mam sobie wpiąć do teczki ze świadczeniem wychowawczym kartkę z notatką "dokumenty w zasiłku rodzinnym". Tym bardziej, że klient nic nie musi przynosić, a ja to sobie po prostu drukuję z systemu. Rozumiem, że nie powinnam od ludzi żądać w kółko tych samych dokumentów, ale tu jest kwestia wydruku dwóch kartek z dochodem i składkami.

Czy poza tym powołujecie się na art. 76a kpa Jeżeli dokument znajduje się w aktach organu wystarczy przedstawić urzędowo poświadczony przez ten organ odpis czy na art.77 par.1 "fakty znane z urzędu nie wymagają dowodu"?
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 29 mar 2016, 10:12

Jeżeli jest mała gmina i mało wniosków to można sobie sprawdzać po 50 razy to samo, w przypadku gdy jest naprawdę dużo wniosków to kto ma czas i siłę na kolejną weryfikację tych samych danych?

Niepotrzebna praca i uważam lekka przesada. Praca ma iść w miarę płynnie a nie być uciążliwa dla klienta i urzędnika. Pan Tomasz W. wyraźnie powiedział, że nie ma potrzeby powielania tych samych danych po raz kolejny i ja się tego trzymam. Urzędy Wojewódzkie które nas kontrolują bardziej popierają jego stanowisko niż zblazowanego Pana M.

Ale w końcu ile urzędów tyle interpretacji. :lol:
Tusiek

Napisano: 29 mar 2016, 10:25

No bo pewnie się "na górze" boją, że urzędy się spóźnią z wypłatami, jak za bardzo wnikliwie będą rozpatrywać wnioski :lol:
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Napisano: 29 mar 2016, 10:32

A co w przypadku, jeśli wójt we własnym zakresie prowadzi 500+, zatrudnił nowe osoby, w innym budynku, to jak się tu mają dokumenty ze ŚR? Jeden organ tylko w jaki sposób, na jakiej podstawie.
Grecja
Praktykant
Od: 02 gru 2015, 9:25
Zajmuję się:

Strona 6 z 6    [ Posty: 59 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x