Dobre praktyki KDR - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]

Napisano: 02 wrz 2020, 8:58

Proponuję podzielić się tu naszymi dobrymi praktykami, skoro już posadzili nas na tego konika zwanego KDRem ;)
Dobre praktyki, czyli coś co robimy w zakresie obsługi KDR poza tym co ustawa przewiduje, by ułatwić sobie oraz tym, którzy nas zastępują, tudzież Paniom z Urzędu Wojewódzkiego, życie.

Moja dobra praktyka:
w excelu, utworzyłam tabelkę gdzie notuję sobie wpłaty za II formę i duplikat KDR na dany rok, a z zasadzie półrocze. Wpisuję tam numer sprawy, imię i nazwisko wnioskodawcy, tytuł opłaty (ile II form/duplikatów), datę przelewu oraz kwotę. Zrobiłam też tak, że program wylicza mi te 95%, które jest przekazywane do UW i w tym temacie jestem w stałym kontakcie z naszą księgowością. to znacznie ułatwia mi sprawę i sprawia że nie gubię się w tych opłatach przy sprawozdaniach i akceptują mi je bez problemu.
ResiKDR
Stażysta
Od: 11 sie 2020, 13:25
Zajmuję się: KDR

Napisano: 02 wrz 2020, 9:09

Co do opłaty za II formę KDR/duplikat KDR, to wręczam wnioskodawcom karteczkę (wydrukowałam sobie taki wzór) z nazwą podmiotu numerem konta na jaki mają dokonać przelew. wpisuję tam też tam kwotę, jaką mają uiścić oraz tytuł przelewu (duplikat/II forma kdr). I płacą albo u nas w kasie w urzędzie albo robią przelew internetowy. Dopóki nie dostanę potwierdzenia przelewu do ręki nie przyjmuję wniosku tradycyjnego, a w przypadku elektronicznego wniosku wysyłam emailem wiadomość, z informacją że trzeba dokonać opłaty, podaje wszelkie dane do przelewu i wyznaczam termin 7 dni na doręczenie potwierdzenia przelewu. Dopóki nie dostanę potwierdzenia nie akceptuję wniosku w systemie i o tym fakcie informuję tez uprzednio wnioskodawcę w mailu. w przypadku gdy nie dokona opłaty (nie uzupełni braków w terminie) pozostawiam wniosek bez rozpatrzenia.
ResiKDR
Stażysta

Napisano: 02 wrz 2020, 14:10

no super, dzięki bardzo! ja mam problem z Panią, która elektronicznie złożyła wniosek z błędami, niestety mija termin rozpatrzenia, nie podała ulicy więc nie wiem gdzie wysłać o uzupełnienie wniosku, czy jak wyśle o uzupełnienie na emaila, to tak samo jest traktowane jak listownie? chodzi o stronę prawną
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 02 wrz 2020, 14:18

hej. a próbowałaś wydrukować formularz wniosku? bo czasem ulica nie wiedzieć czemu nie wyświetla się i mnie jeśli wniosek jest złożony elektronicznie. ale już na wydruku wniosku widnieje.
Jeśli nadal jednak nie będzie ulicy, to wysłałabym na maila i podałabym termin do uzupełnienia braków. jak nie zrobi tego w terminie, to pozostawiłabym wniosek bez rozpatrzenia. ale o tym, że wniosek nieuzupełniony pozostanie bez rozpatrzenia też trzeba poinformować w emailu
ResiKDR
Stażysta

Napisano: 02 wrz 2020, 14:51

Nie no, według mnie wysłać pismo pocztą polską o uzupełnienie braków formalnych wniosku. Nie żadnymi mailami. Pani powie, a ja nic takiego nie dostałam - jaki będzie dowód, że to zostało doręczone?? Już nie wspomnę o wysyłaniu danych osobowych drogą mailową.
miejscowość, data
nr_pisma

Pani xxxx
zam. xxxx
xxxxxx

WEZWANIE
do usunięcia braków formalnych
Ośrodek Pomocy Społecznej w xxxxxx wzywa Panią do usunięcia braków formalnych w złożonym wniosku o wydanie Karty Dużej Rodziny z dnia xxxxxx. w terminie 7 dni od dnia podjęcia niniejszego wezwania, poprzez dostarczenie:
Przykład: 1. w przypadku dzieci umieszczonych w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka – oryginał lub odpis postanowienia o umieszczeniu w rodzinie zastępczej lub rodzinnym domu dziecka.

Jednocześnie informuję, że nieusunięcie przedmiotowych braków spowoduje pozostawienie wniosku z dnia xxxxxxxxxxxx. bez rozpatrzenia.

Otrzymują:
1. adresat
2. a/a

Klauzule RODO bym też dodał na wezwaniu
Jak nie uzupełni to wysłać ZAWIADOMIENIE o pozostawieniu wniosku bez rozpatrzenia
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 02 wrz 2020, 15:30

Ale zważam na to, że pani nie podała ulicy. Więc gdzie wysłać to pismo, na jaki adres? Teoretycznie jak nie ma dokładnego adresu to wniosku nie powinno się rozpatrywać.
ResiKDR
Stażysta

Napisano: 02 wrz 2020, 22:32

W zeszłym tygodniu napisałam emaila o kontakt i zadzwoniła, miała przyjść następnego dnia i się nie zjawiła, niestety nie odbiera telefonu. Na wniosku jak pisałam nie ma adresów osób, poza tym podała 2 swoich dzieci poniżej 18 lat i na nie składa ( na tą 2 swoich też nie dostanie karty bo nie ma 3 dzieci) oraz małżonka rodzica i 2 jego dzieci, którzy kiedyś byli na utrzymaniu i na nie nie wnosi. Czyli musiałaby napisać oświadczenie o modyfikację wniosku i pozostałych danych. Termin zakończenia obsługi wniosku jest do 28 września, może w ewidencji ludności mają adresy a jak nie to napisze emaila o uzupełnienie i tyle. Napiszcie mi proszę jak wniosek roboczy zostawić bez rozpatrzenia w systemie i coś trzeba napisać? jeszcze jedno, akt małżeństwa musi donieść? a oświadczenie o władzy rodzicielskiej, to każde z nich składa na swoje dzieci?
wioli
Starszy referent

Napisano: 04 wrz 2020, 14:48

ResiKDR pisze:
02 wrz 2020, 15:30
Ale zważam na to, że pani nie podała ulicy. Więc gdzie wysłać to pismo, na jaki adres? Teoretycznie jak nie ma dokładnego adresu to wniosku nie powinno się rozpatrywać.
100% racji, nie doczytałem, że brak adresu.
wioli pisze:
02 wrz 2020, 22:32
Czyli musiałaby napisać oświadczenie o modyfikację wniosku i pozostałych danych.
No tak, ponieważ musi być 3 dzieci spełniających warunki ustawy w dniu składania wniosku. Jeżeli wniosek byłby poprawnie wypełniony tzn. byłyby wszystkie niezbędne dane np. adres zamieszkania, to byś mogła dać decyzję odmowną dla tej 2 dzieci.
wioli pisze:
oświadczenie o władzy rodzicielskiej, to każde z nich składa na swoje dzieci?
takie oświadczenia składa wnioskodawca. Jedno w swoim imieniu, drugie w imieniu małżonka (na wzorze jest "podpis wnioskodawcy"). Co prawda jest napisane w ustawie, że oświadczenia takie składają rodzice, ale praktykuje się, żeby to robił wnioskodawca (taki wzór z MRPIPS) - moim zdaniem jest to po prostu prostsze i łatwiejsze dla ludzi, jedna osoba może to załatwić.
wioli pisze:
Napiszcie mi proszę jak wniosek roboczy zostawić bez rozpatrzenia w systemie i coś trzeba napisać?
Nie sprawdzałem jeszcze tego, ale zobacz to co napisał/napisała mika2020 wniosek-bez-rozpatrzenia-rezygnacja-207286353
mika2020 pisze:
21 sie 2020, 14:12
na dole we wniosku wchodzisz w Obsługa tam klikasz na Zakończenie sprawy i zaznaczasz BEZ ROZPATRZENIA
wioli pisze:
jeszcze jedno, akt małżeństwa musi donieść? a oświadczenie o władzy rodzicielskiej, to każde z nich składa na swoje dzieci?
Nie musi donosić aktu małżeństwa, ale ja też proszę o akt małżeństwa (po prostu jak większość, mówię że trzeba). Wiem, że robi tak wiele Ośrodków - było o tym na forum. Pracuje w OPS a nie w Urzędzie, więc mam problem z weryfikacją. Nie tylko ja mam taki problem, już wiele osób o tym pisało. Po prostu wymagają aktu małżeństwa. Gdyby się okazało, że ktoś mi nie doniesie, to pewnie bym musiał wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o sprawdzenie w ramach prowadzenia KDR. Ustawodawca po prostu konstruując zapis w ustawie, gdzie wykreślił akt małżeństwa z wymaganych dokumentów chciał ludzią pójść na rękę, aby nie trzeba było dokładać zbędnych papierków. Nie wziął jednak pod uwagę, że głównie zajmują się tym OPS'y i nie mają możliwości weryfikacji. Nie wiem jak to działa i czy tak się da, ale POWINNI dodać przycisk weryfikacji czy osoba X z Y jest w związku małżeńskim bezpośrednio z systemu SI KDR.

[odnośnie dobrych praktyk]
Tutaj mniej więcej o tym pisałem prowadzenie-kdr-207282810#p207713034
Pewnie większość tak robi, ale ja polecam spinać cały wniosek z resztą dokumentów np. oświadczeniami dot. władzy rodzicielskiej, wpinać do segregatora, a jak są karty gotowe do odbioru to po wydaniu kart i podpisaniu przez wnioskodawcę / członka rodziny umocowanego do odbioru KDR - to również złączać wszystko razem z potwierdzeniem odbioru. Wtedy mamy elegancko wszystko.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 04 wrz 2020, 18:22

ok. dziękuję Wam bardzo za pomoc, jesteście super!!! spróbuję, się dodzwonić jeszcze i napisze emaila o pilny kontakt, jak się nie odezwie, to zrobię bez rozpatrzenia. Pozdrawiam! :)
wioli
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 9 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x