ResiKDR pisze: ↑02 wrz 2020, 15:30
Ale zważam na to, że pani nie podała ulicy. Więc gdzie wysłać to pismo, na jaki adres? Teoretycznie jak nie ma dokładnego adresu to wniosku nie powinno się rozpatrywać.
100% racji, nie doczytałem, że brak adresu.
wioli pisze: ↑02 wrz 2020, 22:32
Czyli musiałaby napisać oświadczenie o modyfikację wniosku i pozostałych danych.
No tak, ponieważ musi być 3 dzieci spełniających warunki ustawy w dniu składania wniosku. Jeżeli wniosek byłby poprawnie wypełniony tzn. byłyby wszystkie niezbędne dane np. adres zamieszkania, to byś mogła dać decyzję odmowną dla tej 2 dzieci.
oświadczenie o władzy rodzicielskiej, to każde z nich składa na swoje dzieci?
takie oświadczenia składa wnioskodawca. Jedno w swoim imieniu, drugie w imieniu małżonka (na wzorze jest "podpis wnioskodawcy"). Co prawda jest napisane w ustawie, że oświadczenia takie składają rodzice, ale praktykuje się, żeby to robił wnioskodawca (taki wzór z MRPIPS) - moim zdaniem jest to po prostu prostsze i łatwiejsze dla ludzi, jedna osoba może to załatwić.
Napiszcie mi proszę jak wniosek roboczy zostawić bez rozpatrzenia w systemie i coś trzeba napisać?
Nie sprawdzałem jeszcze tego, ale zobacz to co napisał/napisała mika2020
wniosek-bez-rozpatrzenia-rezygnacja-207286353
mika2020 pisze: ↑21 sie 2020, 14:12
na dole we wniosku wchodzisz w Obsługa tam klikasz na Zakończenie sprawy i zaznaczasz BEZ ROZPATRZENIA
jeszcze jedno, akt małżeństwa musi donieść? a oświadczenie o władzy rodzicielskiej, to każde z nich składa na swoje dzieci?
Nie musi donosić aktu małżeństwa, ale ja też proszę o akt małżeństwa (po prostu jak większość, mówię że trzeba). Wiem, że robi tak wiele Ośrodków - było o tym na forum. Pracuje w OPS a nie w Urzędzie, więc mam problem z weryfikacją. Nie tylko ja mam taki problem, już wiele osób o tym pisało. Po prostu wymagają aktu małżeństwa. Gdyby się okazało, że ktoś mi nie doniesie, to pewnie bym musiał wystąpić do Urzędu Stanu Cywilnego z wnioskiem o sprawdzenie w ramach prowadzenia KDR. Ustawodawca po prostu konstruując zapis w ustawie, gdzie wykreślił akt małżeństwa z wymaganych dokumentów chciał ludzią pójść na rękę, aby nie trzeba było dokładać zbędnych papierków. Nie wziął jednak pod uwagę, że głównie zajmują się tym OPS'y i nie mają możliwości weryfikacji. Nie wiem jak to działa i czy tak się da, ale POWINNI dodać przycisk weryfikacji czy osoba X z Y jest w związku małżeńskim bezpośrednio z systemu SI KDR.
[odnośnie dobrych praktyk]
Tutaj mniej więcej o tym pisałem
prowadzenie-kdr-207282810#p207713034
Pewnie większość tak robi, ale ja polecam spinać cały wniosek z resztą dokumentów np. oświadczeniami dot. władzy rodzicielskiej, wpinać do segregatora, a jak są karty gotowe do odbioru to po wydaniu kart i podpisaniu przez wnioskodawcę / członka rodziny umocowanego do odbioru KDR - to również złączać wszystko razem z potwierdzeniem odbioru. Wtedy mamy elegancko wszystko.