Ja bym traktowała jako utracony. W końcu ten przepis jest po to żeby pomagać tym co nie mają. Jeśli w wywiadzie potwierdzone że w/ styczniu dochodu brak a grudniowy wydany to znaczy dochód utracony
data wypłaty (czy w XII\'13 czy I\'14) nie ma znaczenia - zgodnie z art. 8 ust. 12 u.p.s. W przypadku uzyskania jednorazowo dochodu należnego za dany okres, kwotę tego dochodu uwzględnia się w dochodzie osoby lub rodziny przez okres, za który uzyskano ten dochód. Czyli jeśli wynagrodzenie jest należne za grudzień, to mimo, że wypłata była w styczniu to i tak liczymy to jako dochód grudniowy! Tak samo przy zasiłkach z urzędów pracy - jeśli mamy na zaświadczeniu, że przyznano zasiłek dla bezrobotnych i zasiłek należny za miesiąc styczeń zostanie wypłacony w lutym to i tak traktujemy ten dochód jako styczniowy.
Co do utraty dochodu to tu zdania są podzielone:
1) jedni uważają, że w tym przypadku dochód za wynagrodzenie grudniowe to dochód utracony i liczą dochód ze stycznia z czym się nie zgadzam
2) drudzy uważają, że gdy jeden dochód jest zastępowany przez dochód mu odpowiadający, nie mamy do czynienia z utratą dochodu - zasiłek dla bezrobotnych odpowiada wynagrodzeniu, tak naprawdę to jest ciągłość dochodu i ww. sytuacji liczyłabym normalnie dochód grudniowy.
Pozdrawiam
czy ktoś mógłby podać link do wyroku odnoszącego się do kwestii - czy po utracie pracy korzystamy z "dochodu utraconego" w przypadku uzyskania zasiłku dla bezrobotnych, czy nie?
słuchajcie sprawa jest prosta tylko trzeba parę informacji uporządkować...
1) dochód Pana w grudniu to dochód utracony (chyba że dostał jeszcze coś w styczniu np. za te 3 dni).. ale prawdopodobnie chodzi o ostatnią wypłatę w grudniu 2013 r. Trzeba zwrócić uwagę że stosunek pracy jako źródło dochodu uległ rozwiązaniu. Z tego też powodu dochód ten należy traktować jako dochód utracony...
zastosowanie więc znajdzie art. 8 ust. 3
3. Za dochód uważa się sumę miesięcznych przychodów z miesiąca poprzedzającego złożenie wniosku lub w przypadku utraty dochodu z miesiąca, w którym wniosek został złożony, bez względu na tytuł i źródło ich uzyskania, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, pomniejszoną o:
2) dochód z bezrobocia (zasiłek) to dochód uzyskany. Dochód ten otrzymał Pan na podstawie odrębnej decyzji i nie ma on nic wspólnego ze stosunkiem pracy, który ustał. Mowa o nowym dochodzie, który tylko na pozór stanowi kontynuację starego...
jeżeli Pan uzyskał zasiłek jeszcze w styczniu (z powodu ustania stosunku pracy) należy uwzględnić ten zasiłek już w styczniu. Czyli dochód ten będzie brany pod uwagę przy ustaleniu prawa od stycznia... Jeżeli na skutek zawalenia robotą PUP wypłacił zasiłek za styczeń w lutym (wyrównanie wraz z zasiłkiem za luty) należy w styczniu nie brać pod uwagę zasiłku i ustalić prawo do świadczenia od stycznia tak jak gdyby Pan nie miał żadnego dochodu.. W lutym następuje zmiana wysokości dochodu (rozliczamy za okres stycznia i lutego) co ostateczności nakazuje nam zmienić wysokość przyznanego świadczenia od marca (od miesiąca następującego po miesiącu, w którym nastąpiła zmiana sytuacji dochodowej).
tu nie ma nic skomplikowanego... PODSTAWA TO KIEDY OTRZYMAŁ KASĘ DO RĘKI LUB NA KONTO.... pamiętajmy że 8 ust. 3 stanowi o dochodzie Z miesiąca a nie ZA miesiąc...
Rajski - zgadzam się z każdym twoim słowem.
Mam jednak problem - szefowa ma nie zdanie, chciałabym pokazac jej jakiś wyrok.
Jesli chodzi o interpretację przepisów, to mój poprzedni szef mówił - jesli nie wiadomo jak, to zrobić tak by bylo na korzyść klienta.
Proszę o wyjaśnienie kwestii. do końca stycznia miałam umowę zlecenie-wynagrodzenie 1850 brutto. od 2 lutego jestem zarejestrowana w PUP, bez prawa do zasiłku dla osób bezrobotnych. Wynagrodzenie za miesiąc styczeń otrzymałam na konto bankowe przelewem dnia 8 lutego.
Czy w tym momencie- idąc do Ośrodka Pomocy Społecznej dochód za styczeń powinien być traktowany jako dochód utracony( umowa zlecenie do 31.01.2016 ale wypłata 8 LUTEGO ZA TEN OKRES STYCZNIOWY)? czy dochód za styczeń otrzymany w lutym jest traktowany jako dochód za luty?
wychodzi na to, że w lutym nie miałam dochodu i dochód za styczeń powinien być brany jako dochód utracony-na co wskazuje umowa zlecenia. w miesiącu grudniu wynagrodzenie ze zlecenia otrzymałam 31.12.2015.
Proszę o wyjaśnienie tej kwestii, i tego czy uznanie dochodu styczniowego za utracony jest zależne od spojrzenia i dobrej woli pracownika socjalnego?
Czy powinnam zgłosić się w marcu dopiero po pomoc,i wtedy dochód z stycznia wypłacony w lutym będzie uznany za dochód utracony?
Chciałam dodać, że czynnie poszukuję pracy, szukam możliwości podjęcia studiów podyplomowych przy pomocy finansowej PUP, i czekam na decyzję w sprawie stażu. Nie mam aktualnie dochodu, wynajmuję pokój u starszej osoby w jej mieszkaniu. istnieje taka możliwość, że staż rozpocznie się dopiero z dniem 1 kwietnia lub później, a nie mogę podjąć innej pracy do momentu przyznania decyzji o stażu, ponieważ wtedy straciła bym możliwość podjęcia stażu, który da mi możliwość zdobycia doświadczenia i zatrudnienia po stażu. Nawet znalezienie dorywczej pracy na zlecenie nie wchodzi w grę, bo musiała bym się wyrejestrować z Urzędu Pracy i tracę możliwość odbycia stażu l;ub pokrycia szkoleń czy studiów podyplomowych.