Dodatek 200 zł do świadczenia pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 2 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 18 mar 2014, 9:44

hej

ludzie
po co te dyskusje
ktoś uważa że powinien otrzymać, a inny że powinien odmówić
normalna sytuacja szczególnie jeśli odbywa się bez ubliżania, obrażania, grożenia, poniżania itd.

kto prosi ten dostanie
zwyczajna metoda zdartej płyty

lepiej być natrętem walczącym o swoje sprawy niż siedzieć cicho

chcę przypomnieć sprawę zaliczki alimentacyjnej
jedne osoby były \"normalne\" i posłuszne i nie składały wniosków bo i tak było wiadomo, że będzie odmowa
inne osoby były \"nienormalne\" i zbuntowane i wnioski składały zaliczając decyzje odmowne

co się okazało po pewnym czasie? wyrok TK
\"normalni\" i ci \"nienormalni\" przyszli po zaległe pieniądze
kto je dostał???
oczywiście ci \"nienormalni\"

reasumując

jeśli ktoś uważa, że powinien coś otrzymać to nie może rezygnować z działania, nie może być bierny nawet jeśli teraz jego działanie wydaje się ...śmieszne

ten się śmieje kto się śmieje ostatni

pozdrawiam
zdarta płyta
~zdarta płyta

Napisano: 18 mar 2014, 9:54

Iks ma całkowitą rację...\"pomoc\" jest dla osób, które pobierają świadczenie pielęgnacyjne, więc składanie wniosku przez osobę, która tego świadczenia nie ma jest zwykłym u.pier.dli.stwem i tyle.....z zaliczką sprawa wyglądała zupełnie inaczej
~ŚP

Napisano: 18 mar 2014, 10:13

\'ktoś uważa że powinien otrzymać, a inny że powinien odmówić\'

Wiesz, jakoś nie słyszałem o akcjach składania lipnych wniosków na renty, emerytury, zasiłki dla bezrobotnych, czy każde inne świadczenie wypłacane w tym kraju. Na tej samej zasadzie każdy by mógł składać na becikowe na swoich rodziców albo rodzeństwo, czy cokolwiek innego na kogokolwiek innego - po prostu wymyślając swój wzór wniosku. To jest kpina. Równi to wszyscy byli w socjalizmie. Różne świadczenia należą się różnym osobom - deal with it i w każdym kraju tak jest, że nie wszyscy mają uprawnienia do tego samego.
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 10:40

Powiedzcie jak to jest?jak ma byc w Polsce dobrze skoro w takich instytucjach jak te,pracują tak nie kompetentni ludzie,gdyby ŚP sie nie należało rolnikom to jestem pewna,że nawet jedna osoba by nie otrzymała ale każdy najmądrzejszy na stołeczku interpretuje sobie po swojemu i zasłania się uchwałami.ŻENADA WSTYD HAŃBA dla całej POLSKI.
~Rolniczka

Napisano: 18 mar 2014, 10:44

hej

czemu lipnych?

w tej ustawie cały czas coś się poprawia, cały czas nieudolnie
wczoraj się należało dziś nie

gdyby takie świadczenie bez dodatku istniało od kilku lat i byłoby ugruntowane w systemie prawnym to bym tego nie komentował

ale sami widzicie
takie są konsekwencje dawania, zabierania
to nie opiekunowie są źródłem zamieszania
oni znaleźli się tam nie z własnej woli

oczywiście jako urzędas wolę ciszę i spokój, ale jeszcze raz chcę powtórzyć to nie opiekunowie są winni tej sytuacji

pozdrawiam
i na tym kończę udział w tej dyskusji
niech każdy robi swoje
~zdarta płyta

Napisano: 18 mar 2014, 11:03

\'czemu lipnych?\'

Bo wzory wniosków określa rozporządzenie Ministra. I wszystko inne nie wymienione w nim to jest makulatura.

\'takie są konsekwencje dawania, zabierania\'

Życie kuwa, nie zawsze się dostaje to na co się ma ochotę.

\'to nie opiekunowie są źródłem zamieszania
oni znaleźli się tam nie z własnej woli\'

Kiedyś nie było żadnego wsparcia dla takich osób, a również zdarzały się sytuacje, gdzie ludzie rezygnowali z karier aby opiekować się niepełnosprawnymi - miałem przykład we własnym domu. Wtedy nikt nie jojczył, że jest ciężko, ludzie sobie radzili sami. W tej chwili setki tysięcy ludzi uzależniło się od pomocy państwa, wiadomo, że duża część z nich z konieczności - niestety równie duża z wygody i lenistwa. Przepisy mogą nam się podobać bądź nie, ale niestety z racji zawodu musimy ich bezwzględnie przestrzegać. Przyzwalanie na takie samowolki i sankcjonowanie różnych lewych druków poprzez wydawanie odmów to jest dla mnie patologia i wstęp do kompletnej anarchii. Jeśli ja jako urzędnik nie będę przestrzegał przepisów prawa to jak mogę wymagać tego od moich petentów?
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 11:13

O szajse :) Iks teraz to po Tobie pojadą. Wiem coś na ten temat bo kiedyś, przy okazji jakiegoś postu, wyraziłam podobną opinię na ten temat i mało mnie nie zjedli.
Ale cóż, taka prawda. Ja też się z tym zgadzam.
Nie neguję, ze w wielu przypadkach pomoc Państwa jest potrzebna i to nie marne 520 zł ale nie udaję również, że nie widzę jak niektórzy naciągają przepisy.
~Sipera

Napisano: 18 mar 2014, 11:16

Iks, wszystko zależy co nazywasz składaniem lipnych wniosków?
Poza tym mówisz o ubieganiu sie o swiadczenia , w których nie robi sie sztucznych, arbitralnych, niekonstytucyjnych podziałów.
I tak o taką rentę kazdy może składać, a problem lezy już w tym czy dostanie czy tez nie, ale jesli mu odmówią to może sie odwoływać. Przy innych swiadczeniach mamy to samo. W przypadku opiekunów dorosłych ON stoisz na stanowisku, ze muszą akceptowac tak dokonany podział w ubieganiu sie do swiadczenia wbrew konstytucyjnej zasadzie równosci, a jedynie w oparciu o podłe wyrachowane decyzje rządzacych.
~m&m

Napisano: 18 mar 2014, 11:34

\'Poza tym mówisz o ubieganiu sie o swiadczenia , w których nie robi sie sztucznych, arbitralnych, niekonstytucyjnych podziałów.\'

Dopóki Trybunał tego nie uzna a ustawodawca nie zmieni to choćby w ustawie był zapis, że należy się blondynom i brunetom, a rudym mam dawać odmowy, to będę dawał rudym odmowy - ale uwaga, na wnioski usankcjonowane w rozporządzeniu.

\'ze muszą akceptowac tak dokonany podział w ubieganiu sie do swiadczenia wbrew konstytucyjnej zasadzie równosci \'

Oczywiście, że nie muszą, ja również go nie akceptuję co nie oznacza, że mam dawać przyzwolenie na terroryzm i przyjmować wnioski które nie istnieją. Nie tędy droga. Jest w tym kraju organ który się zajmuje badaniem zgodności przepisów z Konstytucją i tam trzeba pisać.

\'o podłe wyrachowane decyzje rządzacych\'

Może i podłe i wyrachowane, a może oparte na kalkulacjach MF, a może jeszcze na czym innym. Nie mnie oceniać - znaczy mogę to zrobić w wyborach - i zrobię. Ale póki co to jest demokratycznie wybrany parlament i ma możliwość tworzenia prawa - które ja muszę stosować.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 12:24

\"Dopóki Trybunał tego nie uzna a ustawodawca nie zmieni to choćby w ustawie był zapis, że należy się blondynom i brunetom, a rudym mam dawać odmowy, to będę dawał rudym odmowy - ale uwaga, na wnioski usankcjonowane w rozporządzeniu.\"

Co do tej kwestii trybunał już się dawno wypowiedział, tylko ze u nas podłość i arogancja wymaga przypominania sobie o tym. I tobie nikt nie każe dzialać wbrew tej podłości i arbitralnej arogancji władzy, a jedynie wg zasad określonych w kpa.

\"Oczywiście, że nie muszą, ja również go nie akceptuję co nie oznacza, że mam dawać przyzwolenie na terroryzm i przyjmować wnioski które nie istnieją. Nie tędy droga. Jest w tym kraju organ który się zajmuje badaniem zgodności przepisów z Konstytucją i tam trzeba pisać. \"

Jaki terroryzm? jakie wnioski?
Przeciez postępowanie wszczynasz z urzędu albo na wniosek strony, który moze miec rózne formy. Wiec wymysły o jakims specjalnym wniosku jest tylko nędznym szukaniem pretekstu, żeby nie zawracać sobie głowy czyimiś sprawami, którymi zajęcie sie w sumie leży w twoich obowiązkach słuzbowych.
A ile daje samo pisanie do tego organu zajmującego się badaniem zgodnosci przepisów z konstytucją dobrze wiemy. Że samym pisaniem niewiele sie wskóra, skoro zajęcie się przez niego problemem jest zalezne od innych, w tym najbardziej od sił politycznych, dla których takie trwanie w niekonstytucyjnosci jest w ich interesie.

\"Może i podłe i wyrachowane, a może oparte na kalkulacjach MF, a może jeszcze na czym innym. Nie mnie oceniać - znaczy mogę to zrobić w wyborach - i zrobię. Ale póki co to jest demokratycznie wybrany parlament i ma możliwość tworzenia prawa - które ja muszę stosować. \"

Zimne kalkulacje tak samo opierają sie podłosci i wyrachowaniu, tym bardziej dowodzi tego nieracjonalny i wielce niesprawiedliwy podział, któremu tymi kalkulacjami się przyklaskuje.
A jednostkowy głos w wyborach staje sie niczym przy wszech potężnej machinie układów i zaleznosci , oraz nieszczędzenia publicznych pieniędzy na jak najszersze kupowanie sobie poparcia kosztem mniejszych grup.
I my nie mówimy tutaj o łamaniu prawa przez ciebie, czyli o przyznawaniu dodatku wbrew ustawowym zapisom, a jedynie o twoim podejściu do tych ustawowych zapisów, a co znajduje wyraz w twoim postępowaniu ze szkodą dla zainteresowanych osób.
~m&m

Strona 2 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x