Dodatek 200 zł do świadczenia pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 4 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 18 mar 2014, 13:56

\'dokładniej stwierdzić, ze wnioski te rozpatrzone być nie mogą, czyli wydać postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania.\'

Co do meritum się zgadzamy zatem ;)
Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 13:56

@m&m
\"I nie martw sie tak o koszty, które nie idą z twojej prywatnej kieszeni.\"
Tak samo myśleli Grecy. Przed kryzysem... Tam dziś emeryci dostają 75% swojej emerytury, tyle o prawach nabytych i konsekwencjach nie martwienia się o koszty publiczne.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 14:03

\"Ale ich nie ma, właśnie o tym mówię :) \"
Obłudy częśc dalsza, skoro w twoim mniemaniu ich nie ma.

\"Tak samo myśleli Grecy. Przed kryzysem... Tam dziś emeryci dostają 75% swojej emerytury, tyle o prawach nabytych i konsekwencjach nie martwienia się o koszty publiczne.\"
To może najpierw zacznij martwić sie o te finanse publiczne ale w trochę innych kategoriach, żeby nie były marnotrawione na rózne sposoby, tylko wydawane z większym pożytkiem, a na pewno odbyło by sie to i z większą korzyścią dla nich.
~m&m

Napisano: 18 mar 2014, 14:08

\'Obłudy częśc dalsza, skoro w twoim mniemaniu ich nie ma.\'

A nawet załóżmy - dla dobra sprawy, że to jest wniosek, ta makulatura którą taki potencjalny wykluczony składa. To i tak zgodnie z prawem jedyne co możesz dostać w odpowiedzi to odmowa wszczęcia postępowania - rozumisz? Żadnej odmowy, żadnego merytorycznego rozpatrzenia.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 14:11

m&m
\'To może najpierw zacznij martwić sie o te finanse publiczne ale w trochę innych kategoriach, żeby nie były marnotrawione na rózne sposoby, tylko wydawane z większym pożytkiem, a na pewno odbyło by sie to i z większą korzyścią dla nich.\"
Życie nauczyło mnie, żeby odróżniać sprawy, na które mam wpływ, od tych, na które wpływu nie mam. Skupiam się na tych pierwszych, czyli na mojej działce. Nie znosze marnotrawienia publicznych pieniędzy prawie tak jak moich prywatnych.
Dlatego nie daję SP tym, którzy nie spełniaja przesłanej i dlatego nie lubię kosztów, których dałoby się uniknąć. Nie lubię tez bezsensownej pracy. Kiedyś we Francji uznano, ze praca jest wartością sama w sobie i że nadawanie jej głebszego sensu nie jest niezbędne. istniały zakłady Blanca, pierwsza zmiana przenosiła gruz z punktu A do punktu B, druga przenosiła z punktu B do punktu A. Ludzie pracowali, ale ich robota nie miała sensu. Wydawanie przez nas postanowień o odmowie wszczęcia postanowienia jest trochę taką robotą, stąd pewien opór.
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 14:41

\"Kłamiesz - nie było żadnego orzeczenia TK dotyczącego programów rządowych, dodatku do Świadczenia Pielęgnacyjnego i ogólnie złamaniu zasady równości przez nowe przepisy dot. świadczenia. Czekamy oboje - wierz mi.\"

Konkretnie nie pisałam o programach rządowych, ale podziałach dokonywanych przez władze. A sprawa jest raczej prosta, jesli podziały zostały kiedyś juz uznane za niekonstytucyjne, to jakim sposobem finansowe programy realizowane na podstawie nieracjonalnych podziałów moga byc konstytucyjne i to jeszcze w ramach pomocy społecznej.
Ale w naszym panstwie bezprawia i wielkiego upolitycznienia wszystko jest mozliwe.Także mozna sie spodziewać, że dzisiaj zabójstwo jest złamaniem prawa, a jutro może być zgodne z prawem, jesli go dokona osoba z politycznego układu wiodącego prym w panstwie i jeszcze zostanie to przypieczętowane przez trybunał.

\"Nie, nie może mieć różnych form. Wzory wniosków określa rozporządzenie Ministra PiPS z 3 stycznia 2013, a rodzaje świadczeń określa ustawa o świadczeniach rodzinnych. \"
Nie zmienia to faktu, ze kpa dopuszcza wszczęcie postępowania na podstawie podania, w formie pisemnej lub ustnej, jako żądania strony do wszczęcia postępowania i wyjaśnienia sprawy. Mówi chyba o tym art 63 kpa.

\"Na jednym z waszych for, są gotowe wzory wniosków do pobrania - na 200zł itd. One do złudzenia przypominają te prawdziwe, ale to jest makulatura, postępowania nie ma jak wszczynać bo od samego początku jest bezprzedmiotowe - dokładnie tak jakbym na kartce z zeszytu napisał \'wnioskuję o przyznanie becikowego na rodziców\' - bzdura prawda? No bzdura.\"
Nie wiem, nie widziała. Nie jestem sprawą zainteresowana. a gdybym miała pisać to w formie normalnego podania. A poza tym jaki wzór wniosku, skoro do tego nie ma specjalnego wniosku, a postępowanie wszczyna sie z urzędu.

\"Nie rozśmieszaj mnie - w moich obowiązkach służbowych leży realizowanie ustawy o świadczeniach rodzinnych i związanych z tym przepisów prawa - lipne, nieistniejące wnioski na pewno nie, a \'czyjeś sprawy\' i ewentualna pomoc w tychże to jest działka pomocy społecznej. Tak samo jak do urzędnika pracującego w PUP nie zanosisz przecież wniosku o przyznanie emerytury - inna branża. Wam się miesza to wszystko bo często świadczenia rodzinne i pomoc społeczna są w tym samym budynku.\"
To tobie sie cos miesza. Przeciez pomoc rządowa jest w ramach świadczen rodzinnych, dla osób upowaznionych do śp.. A starają się o nią osoby, którym władze bezprawnie wygasiły prawa do świadczenia pielegnacyjnego i przez to ich obecna sytuacja jest niepewna. W tym jest tylko róznica.
A ty zawziecie chcesz wyrabiać za najwyzszego sędziego..

\"Ustawowo to ja nie mogę tego wniosku w ogóle rozpatrywać. Wydając odmowę już łamię prawo. A jako urzędnik działam w granicach prawa - tylko i wyłącznie. I moja osobista opinia na temat złych przepisów nie ma najmniejszego znaczenia.\"

A jaka to ustawa i który to jej punkt zabrania ci rozpatrzenie takiego wniosku?
I dlaczegóż to dajac odmowę łamiesz prawo. Czyzby tylko decyzje przyznajace były wydawane bez łamaniaprawa, a te odmowne ze złamaniem?
Ale juz pieprz.sz.

\"Interes strony niestety nie może przeważać nad obowiązującymi przepisami. Gdyby tak było to olewałbym kryteria dochodowe i przyznawał rodzinne jak leci - bo przecież interes strony. Sorry, przekroczysz o 2 grosze - odmowa. Składasz wniosek który nie jest wnioskiem - odmowa wszczęcia itd. Taka praca. Ja Ci mogę w ramach obowiązków poradzić to co się mieści w granicach prawa, a nie pomagać w jego łamaniu czy obchodzeniu. Przykro mi.\"

Człowieku o czym ty mówisz. Mówimy o rozpatrzeniu złożonego ci podania, a po wyjaśnieniu sprawy wydania stosownej decyzji zgodnej z obowiązujacymi przepisami, a nie jak sobie ubzdryngoliłes we łbie do łamania prawa. Całkiem tak jak wydajesz decyzje w przypadku gdy się przekracza kryterium o 2 grosze.
~m&m

Napisano: 18 mar 2014, 14:47

\"A nawet załóżmy - dla dobra sprawy, że to jest wniosek, ta makulatura którą taki potencjalny wykluczony składa. To i tak zgodnie z prawem jedyne co możesz dostać w odpowiedzi to odmowa wszczęcia postępowania - rozumisz? Żadnej odmowy, żadnego merytorycznego rozpatrzenia. \'

Tylko jak z góry załozysz odmowę wszczecia postępowania, a tym samym jak nie rozpatrzysz merytorycznie sprawy, to nie bedziesz wiedział czy mi sie należy czy tez nie. Więc na czym chcesz sie opierać. Nie bo nie. Na to wychodzi.
~m&m

Napisano: 18 mar 2014, 15:04

m&m
\"A jaka to ustawa i który to jej punkt zabrania ci rozpatrzenie takiego wniosku?
I dlaczegóż to dajac odmowę łamiesz prawo. Czyzby tylko decyzje przyznajace były wydawane bez łamaniaprawa, a te odmowne ze złamaniem?
Ale juz pieprz.sz.\"
Słuchaj, w zasadzie czytaj uważnie, bo już pare razy pisaliśmy z Iksem to samo. Organy działają na podstawie i w granicach prawa tzn. wtedy, gdy mają podstawę prawną do działania. Nie jest tak, ze działają zawsze, za wyjątkiem sytuacji, w których przepis im tego zabrania.
Zacytuję Ci fragment decyzji Kolegium, która dzis dostałem:
\"Analizując treść cyt. wyżej przepisów należy dojść do przekonania, że postępowanie administracyjne wszczyna się na żądanie strony lub z urzędu w indywidualnych sprawach rozstrzyganych w drodze decyzji administracyjnych. Jeżeli nie jest możliwe wszczęcie postępowania z uzasadnionych przyczyn, organ administracji publicznej wydaje postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania:\"
I tak to wygląda, ustawodawca jasno określił, kto jest stroną tego postępowania - osoba uprawniona do świadczenia pielęgnacyjnego. Nie w szczególności taka osoba, m.in. taka osoba, etc.
Organ tu konczy badanie sprawy. I tak musi działac właśnie w zgodzie z kpa.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 15:06

\'sprawa jest raczej prosta, jesli podziały zostały kiedyś juz uznane za niekonstytucyjne, to jakim sposobem finansowe programy realizowane na podstawie nieracjonalnych podziałów moga byc konstytucyjne\'

Sorry misiu ale to tak nie działa, jedno konkretne orzeczenie - jedna konkretna sprawa.

\'kpa dopuszcza wszczęcie postępowania na podstawie podania, w formie pisemnej lub ustnej, jako żądania strony do wszczęcia postępowania i wyjaśnienia sprawy.\'

Oj to nie tak. Najpierw jest ustawa, potem stosujesz KPA w sprawach nieuregulowanych - najpierw przepis szczególny, potem ogólny. Zastosowanie tu ma 61a KPA - postępowanie nie może być wszczęte (pomimo żądania strony). A nawet jakby je wszczęto to w toku w oparciu o stan faktyczny i prawny organ dojdzie do wniosku, że jest bezprzedmiotowe i trzeba je umożyć (105 KPA). Decyzji merytorycznej (przyznaję/odmawiam) tak czy inaczej nie można wydać.

\'A poza tym jaki wzór wniosku, skoro do tego nie ma specjalnego wniosku, a postępowanie wszczyna sie z urzędu.\'

No dokładnie tak.

\'przeciez pomoc rządowa jest w ramach świadczen rodzinnych, dla osób upowaznionych do śp.\'

Nie upoważnionych tylko \'mających ustalone prawo do\' Ale generalnie tak.

\'A starają się o nią osoby, którym władze bezprawnie wygasiły prawa do świadczenia pielegnacyjnego\'

W jakich okolicznościach by do tego nie doszło, to tego prawa nie mają. Więc pomoc ich nie obejmuje.

\'A jaka to ustawa i który to jej punkt zabrania ci rozpatrzenie takiego wniosku?\'

Tam nie ma nic do rozpatrywania. Dlatego dałem Ci przykład wniosku o becikowe na rodziców jako analogię - żebyś zrozumiała.

\'Mówimy o rozpatrzeniu złożonego ci podania, a po wyjaśnieniu sprawy wydania stosownej decyzji zgodnej z obowiązujacymi przepisami\'

Zgodnie z przepisami i moją wiedzą mogę wydać jedynie odmowę wszczęcia postępowania. Nawet w program tego wniosku nie mam jak wprowadzić - Nie musisz wierzyć oczywiście.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 15:34

m&m znów zajęłaś kogoś temat :-)

podpowie mi ktoś co mam zrobić? sprawa jest w WSA a wyszło rozporządzenie przedłużające dodatek od kwietnia do grudnia 2014
~rok

Strona 4 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x