Dodatek 200 zł do świadczenia pielęgnacyjnego - Świadczenia rodzinne

Strona 3 z 6    [ Posty: 52 ]

Napisano: 18 mar 2014, 12:52

idąc z tą decyzją odmowną do WSA mogę powiedzieć na sprawie, że najlepiej aby WSA zadał pytanie TK bo indywidualna droga przez NSA jest długa a dla opiekuna i niepełnosprawnego liczy się każdy dzień

lipny wniosek zajmuje wiele roboczogodzin? u mnie w Gminie jest tylko 6 opiekunów i nie sądzę aby rozpatrywanie takiego wniosku marnowało czas towarzystwu zasiadającego tam na stołkach

powstał jeden wielki bałagan przez decyzję wygaszające bo od 1 stycznia do 30 czerwca obowiązywały 2 świadczenia pielęgnacyjne i nikomu to nie przeszkadzało bo od 1 lipca postanowili wprowadzić jedno a teraz tego nie może być bo co? bo dodatki ale wtedy ich nie obchodziło, że RPO pójdzie z tym do TK

cała nadzieja we wniosku K38/13 ale jak MPiPS będzie się spieszyć z nową ustawą to ten wniosek zostanie umorzony i TK się nigdy oficjalnie nie wypowie czy pomoc 200 zł przysługuje czy nie
~rok

Napisano: 18 mar 2014, 13:30

@rok
w mojej gminie prawo do SP utraciło jakies, bagatela 250 opiekunów i opiekunek. Do SZO uprawnionych jest może 20.
Czyli gdyby wszyscy podeszli do tego w ten sposób, to daje mi w teorii 230 postępowań w \"lipnych\" sprawach. Już może zająć trochę czasu, prawda? 230 odmów wszczęcia postępowania, które trzeba doreczyć opiekunom, lege artis, pocztą za ZPO, po 6,10 zł. mamy ponad 400 zł. Zakładamy że WO robią to po coś, czyli, aby odwołac się wyżej. Czyli dokumenty trzeba przesłać do Kolegium, kolejne koszty: kopia dokumentów (papier, toner, praca cżłowieka), korespondencja z SKO.
W skali kraju to wcale nie sa małe pieniądze, a środki tez nie biorąsię znikąd, są to tzw. koszty obsługi i idą z tego samego pragrafu co Wasze świadczenia, czyli generując koszty po stronie organów, sami podkradacie sobie pieniądze.

@IKS
masz coś do rudych? :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Od: 19 lut 2014, 10:39
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 13:31

edit: miało być rzecz jasna nie 400, tylko 1400 zł. :)
"Kiedy człowiek zstępuje w przepaść, jego życie zawsze zyskuje jasno określony kierunek."
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 13:34

kronos79 ale Nasza ukochana Władza ma środki na obsługę administracji :-)
~rok

Napisano: 18 mar 2014, 13:38

wracając do meritum mojego problemu (uważanych przez część za naciągacza i podsuwania lipnych wniosków)

sprawę mam aktualnie w WSA a teraz jak to rozporządzenie przedłużające wypłacanie dodatku od 04-12 wyszło to co mam zrobić?
~rok

Napisano: 18 mar 2014, 13:45

@m&m

\'Co do tej kwestii trybunał już się dawno wypowiedział\'

Kłamiesz - nie było żadnego orzeczenia TK dotyczącego programów rządowych, dodatku do Świadczenia Pielęgnacyjnego i ogólnie złamaniu zasady równości przez nowe przepisy dot. świadczenia. Czekamy oboje - wierz mi.

\'Przeciez postępowanie wszczynasz z urzędu albo na wniosek strony, który moze miec rózne formy\'

Nie, nie może mieć różnych form. Wzory wniosków określa rozporządzenie Ministra PiPS z 3 stycznia 2013, a rodzaje świadczeń określa ustawa o świadczeniach rodzinnych.

\'wymysły o jakims specjalnym wniosku\'

Na jednym z waszych for, są gotowe wzory wniosków do pobrania - na 200zł itd. One do złudzenia przypominają te prawdziwe, ale to jest makulatura, postępowania nie ma jak wszczynać bo od samego początku jest bezprzedmiotowe - dokładnie tak jakbym na kartce z zeszytu napisał \'wnioskuję o przyznanie becikowego na rodziców\' - bzdura prawda? No bzdura.

\'żeby nie zawracać sobie głowy czyimiś sprawami, którymi zajęcie sie w sumie leży w twoich obowiązkach słuzbowych.\'

Nie rozśmieszaj mnie - w moich obowiązkach służbowych leży realizowanie ustawy o świadczeniach rodzinnych i związanych z tym przepisów prawa - lipne, nieistniejące wnioski na pewno nie, a \'czyjeś sprawy\' i ewentualna pomoc w tychże to jest działka pomocy społecznej. Tak samo jak do urzędnika pracującego w PUP nie zanosisz przecież wniosku o przyznanie emerytury - inna branża. Wam się miesza to wszystko bo często świadczenia rodzinne i pomoc społeczna są w tym samym budynku.

\'I my nie mówimy tutaj o łamaniu prawa przez ciebie, czyli o przyznawaniu dodatku wbrew ustawowym zapisom, a jedynie o twoim podejściu do tych ustawowych zapisów\'

Ustawowo to ja nie mogę tego wniosku w ogóle rozpatrywać. Wydając odmowę już łamię prawo. A jako urzędnik działam w granicach prawa - tylko i wyłącznie. I moja osobista opinia na temat złych przepisów nie ma najmniejszego znaczenia.

\'znajduje wyraz w twoim postępowaniu ze szkodą dla zainteresowanych osób. \'

Interes strony niestety nie może przeważać nad obowiązującymi przepisami. Gdyby tak było to olewałbym kryteria dochodowe i przyznawał rodzinne jak leci - bo przecież interes strony. Sorry, przekroczysz o 2 grosze - odmowa. Składasz wniosek który nie jest wnioskiem - odmowa wszczęcia itd. Taka praca. Ja Ci mogę w ramach obowiązków poradzić to co się mieści w granicach prawa, a nie pomagać w jego łamaniu czy obchodzeniu. Przykro mi.

@rok

\'u mnie w Gminie jest tylko 6 opiekunów\'

A u mnie 200, a w innych tysiące.

\'nie sądzę aby rozpatrywanie takiego wniosku\'

To co sądzisz to mnie mało obchodzi. Nie rozpatruje się makulatury.

\'powstał jeden wielki bałagan przez decyzję wygaszające bo od 1 stycznia do 30 czerwca obowiązywały 2 świadczenia pielęgnacyjne i nikomu to nie przeszkadzało bo od 1 lipca postanowili wprowadzić jedno a teraz tego nie może być bo co?\'

Ze powstał bałagan to ja się z Tobą zgadzam, ale dalej to jest bełkot. \'nie może być bo co?\' Bo przepisy obowiązują takie a nie inne.

\'cała nadzieja we wniosku K38/13\'

Dokładnie. I na przyspieszeniu rozpatrzenia tego radzę skupić swoją uwagę i temu poświęcać energię. Tam macie realną szansę na sukces.

Walka z wiatrakami since 1998.
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Od: 27 lut 2014, 20:32
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 13:46

\'masz coś do rudych? :)\'

Nieee, rude i piegowate to nawet lubię ;)

Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 13:49

Lipne to by były jakby ich w ogóle nie było.
I nie martw sie tak o koszty, które nie idą z twojej prywatnej kieszeni. A do takiego stanu i do marnowania w ten sposób pieniędzy doprowadziły same władze swoimi nieprzemyślanymi decyzjami. I dalsze takie wydawanie pieniędzy wcale im nie przeszkadza, byle tylko nie dac opiekunom.
~m&m

Napisano: 18 mar 2014, 13:54

@IKS
\"\'Nie, nie może mieć różnych form. Wzory wniosków określa rozporządzenie Ministra PiPS z 3 stycznia 2013, a rodzaje świadczeń określa ustawa o świadczeniach rodzinnych. \"
No nie do końca, na becikowe przez szereg lat nie było wzoru formularza, a świadczenie bez wątpienia istniało i przysługiwało. :)

Wnioski opiekunowie składać mogą, takie ich prawo, obowiązkiem organu, jest je przyjąć i rozpatrzyć, a dokładniej stwierdzić, ze wnioski te rozpatrzone być nie mogą, czyli wydać postanowienie o odmowie wszczęcia postępowania. Tyle, ze jest to jałowa robota, nikomu nie przynosząca korzyści,z a to generująca spore koszty.

@rok
\"kronos79 ale Nasza ukochana Władza ma środki na obsługę administracji\"
Tak, tyle, ze sa to środki z tego samego worka, po który Wy sięgacie. Warto o tym pamiętać, gdy potem sie okaże że w środku nie ma tyle, ile byscie chcieli.
Terry Pratchett
kronos79
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Napisano: 18 mar 2014, 13:55

\'Lipne to by były jakby ich w ogóle nie było. Lipne to by były jakby ich w ogóle nie było. \'

Ale ich nie ma, właśnie o tym mówię :)
Iks
Awatar użytkownika
VIP
Zajmuję się:

Strona 3 z 6    [ Posty: 52 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x