Dodatek elektryczny

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
Zyta87
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
Kontakt:

Re: Dodatek elektryczny

Post autor: Zyta87 »

Prosto w oczy mi powiedziała, że nie ma paneli fotowoltaicznych, mówię jej, że jakiś czas temu pytała o dodatek elektryczny i mówiła, że ma panele, to powiedziała, że nie i że ich nie ma i nie miała. Wysłałam zapytanie do Enei z zapytaniem, zobaczę co mi odpowiedzą.
kalina.malina
Starszy referent
Zajmuję się: wszystkim
Kontakt:

Post autor: kalina.malina »

Zyta87 pisze: 01 lut 2023, 15:46 Prosto w oczy mi powiedziała, że nie ma paneli fotowoltaicznych, mówię jej, że jakiś czas temu pytała o dodatek elektryczny i mówiła, że ma panele, to powiedziała, że nie i że ich nie ma i nie miała. Wysłałam zapytanie do Enei z zapytaniem, zobaczę co mi odpowiedzą.
A do wywiadu ją skierować moze? na pewno ma ogrzewanie zgloszone przed 11.08? A moze masz jakies watpliwoscico do skladu gospodarstwa domowego? :)
mk1979
Stażysta
Zajmuję się: praca socjalna
Kontakt:

Post autor: mk1979 »

Zyta87 pisze: 01 lut 2023, 15:46 Prosto w oczy mi powiedziała, że nie ma paneli fotowoltaicznych, mówię jej, że jakiś czas temu pytała o dodatek elektryczny i mówiła, że ma panele, to powiedziała, że nie i że ich nie ma i nie miała. Wysłałam zapytanie do Enei z zapytaniem, zobaczę co mi odpowiedzą.
a faktury za energię nie masz?
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

mk1979 pisze: 02 lut 2023, 12:19 a faktury za energię nie masz?
Przecież Zyta87 napisała, że ma starą fakturę z tamtego roku (i podejrzewa że założenie paneli nastąpiło w międzyczasie).

Przy takim "zawodniku" to ja nawet prywatnym autem bym się przejechał na wycieczkę zrobić zdjęcie paneli (oczywiście zdjęcie z publicznej drogi) żeby było do dokumentacji.
AdaO
Praktykant
Zajmuję się: inspektor
Kontakt:

Post autor: AdaO »

zobacz zdjęcia z satelity na google maps, ja tak niejednego sprawdziłam :D
Abcdef
Praktykant
Zajmuję się: Niczym
Kontakt:

Post autor: Abcdef »

Przecież może mieć panele fotowoltaiczne, nawet mniej niż 50kWp. O ile dobrze widzę to nie może być prosumentem rozliczanym na podstawie ustawy. Czyli wciąż przysługuje jeśli:
1. Panele PV są spięte z magazynem energii i pracują tzw. off-grid lub
2. Nie zostały zgłoszone do OSD i nie został wymieniony licznik na dwukierunkowy. Oficjalnie nie można wtedy uruchomić paneli i są one tylko ozdobą i/lub w trakcie budowy (instalacja nie działa, bo jest jeszcze nie w pełni zmontowana).
roriyok
Starszy referent
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: roriyok »

Podejrzewam że tutaj chodzi o to, że wcześniej twierdziła że ma panele, a teraz że ich nie ma. No i dołączona faktura jest z maja 2022. To trzeba po prostu wyjaśnić.
Zyta87
Referent
Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
Kontakt:

Post autor: Zyta87 »

Na dachu nie ma paneli a gruntu nie widać z drogi publicznej i drugiej strony dachu. Czekam na odpowiedź z ENEi, może odpowiedzą.
młodaa7
Stażysta
Zajmuję się: św
Kontakt:

Post autor: młodaa7 »

wedle dzisiejszego webinaru mkiś należy dać odmowę w stytuacji kiedy fva jest na męża a wniosek składa żona np. Jednak się zastanawiam jak to się ma do art. 32a?
Art. 32a. 1. W przypadku posiadania informacji wskazujących, że osoba, która nie złożyła wniosku o wypłatę dodatku elektrycznego, spełnia warunki jego przyznania wynikające z ustawy, wójt, burmistrz albo prezydent może przeprowadzić wywiad środowiskowy w celu ustalenia prawa do tego dodatku. W takim przypadku organ ten przyznaje dodatek w drodze decyzji administracyjnej z urzędu, bez konieczności składania wniosku oraz bez składania odpowiedniej deklaracji, dokonuje wpisu źródła ciepła do centralnej ewidencji emisyjności budynków, jeżeli źródło nie było wcześniej zgłoszone do tej ewidencji. Przepisy art. 34 stosuje się.
Czyli żonie odmawiam bo nie jest na fakturze a mężowi robię wywiad i przyznaję decyzją z urzędu? jak robicie?
Awatar użytkownika
marci
Stażysta
Zajmuję się: ŚR/FA/DM/dodatki/inne
Kontakt:

Post autor: marci »

Czy macie już pieniądze na dodatki elektryczne?
Wydajecie informacje jeśli nadal nie ma kasy czy czekacie? U nas nic nie ruszone, wnioski z grudnia leżą i czekają...
ODPOWIEDZ