A to akurat uregulowali nowelą z 15 grudnia 2022 r. w art. 31 ust. 1a i 1bkryops pisze: 29 gru 2022, 14:03Wniosek powinni przyjąć, ale jak dla mnie decyzja odmowna. Tu akurat przepis też niestety jest idiotycznie sformułowany, bo nie jesteśmy w stanie nawet dokładnie sprawdzić ile zużycia było w 2021 r., bo na palcach jednej ręki się policzy osoby, których okres rozliczeniowy przypada od 1 stycznia do 31 grudnia.Zyta87 pisze: 29 gru 2022, 12:28 Ponadto nie wiem, dlaczego niektóre gminy chcą wszystkie faktury za prąd od ludzi. Szwagierka dopiero w wakacje się wprowadziła do nowo wybudowanego domu, w 2021 roku był w fazie budowy. Chciała złożyć wniosek, to jej nie przyjęli, bo ma dostarczyć też faktury za 2021 rok...
Dodatek elektryczny
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: Dodatek elektryczny
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
-
- Starszy referent
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Czyli przedsiębiorstwo energetyczne musi wnioskodawcy wydać zaświadczenie za 2021r., i nie może już zbywać nas i klientów?
- noteev
- Administrator
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Dokładnie takKalka pisze: 29 gru 2022, 15:17 Czyli przedsiębiorstwo energetyczne musi wnioskodawcy wydać zaświadczenie za 2021r., i nie może już zbywać nas i klientów?
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
Albert Camus
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
jeszcze może spuszczać na drzewo bo to chyba od 1 stycznia wchodzi 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: Niczym
- Kontakt:
Kiedy powinienem otrzymać wypłatę dodatku? W ustawie jest graniczna data końca marca (ale to dotyczy samej wypłaty), ale też jest:
Czy jeżeli złożyłem wniosek 1. grudnia i po Nowym Roku nie będę miał żadnej informacji zwrotnej to powinienem się udać do WSA ze względu na bezczynność Organu?
Czy sprawa powinna zostać załatwiona niezwłocznie, najpóźniej w ciągu miesiąca ( https://arslege.pl/terminy-zalatwiania- ... %C5%82ania.)3. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym rozdziale stosuje się przepisy ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego.
Czy jeżeli złożyłem wniosek 1. grudnia i po Nowym Roku nie będę miał żadnej informacji zwrotnej to powinienem się udać do WSA ze względu na bezczynność Organu?
-
- Praktykant
- Zajmuję się: ŚW/DO/DW/DI/DE
- Kontakt:
W tym wypadku wynajmujący jest uprawniony tylko jeśli przepisał licznik na siebie.Ewagops pisze: 29 gru 2022, 11:30 Nie zgadzam się tym ,że tylko odbiorca faktury może składać na dodatek elektryczny. A co jak ktoś wynajmuje mieszkanie . Przecież najemcy mogą składać wnioski , albo osoby starsze - mieszka w domu całe życie dom zapisany już na córkę córka mieszka w innym mieście .
To samo wspomniana osoba starsza.
- Tom.
- Administrator
- Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
- Kontakt:
chłopie wyluzuj, cały kraj czeka na kasę na realizację tego, miesiąc mija a tu ani widu ani słychu. A bez kasy w budżecie nie można robić spraw ze skutkami budżetowymi.Abcdef pisze: 29 gru 2022, 16:23 Kiedy powinienem otrzymać wypłatę dodatku? W ustawie jest graniczna data końca marca (ale to dotyczy samej wypłaty), ale też jest:Czy sprawa powinna zostać załatwiona niezwłocznie, najpóźniej w ciągu miesiąca ( https://arslege.pl/terminy-zalatwiania- ... %C5%82ania.)3. W sprawach nieuregulowanych w niniejszym rozdziale stosuje się przepisy ustawy z dnia 14 czerwca 1960 r. – Kodeks postępowania administracyjnego.
-
- Referent
- Zajmuję się: ŚW/FA/DM/DO
- Kontakt:
Dlaczego decyzja odmowna, skoro ogrzewają się pompą ciepła i nie mają fotowoltaiki, mieszkają już, dom odebrany?kryops pisze: 29 gru 2022, 14:03Wniosek powinni przyjąć, ale jak dla mnie decyzja odmowna. Tu akurat przepis też niestety jest idiotycznie sformułowany, bo nie jesteśmy w stanie nawet dokładnie sprawdzić ile zużycia było w 2021 r., bo na palcach jednej ręki się policzy osoby, których okres rozliczeniowy przypada od 1 stycznia do 31 grudnia.Zyta87 pisze: 29 gru 2022, 12:28 Ponadto nie wiem, dlaczego niektóre gminy chcą wszystkie faktury za prąd od ludzi. Szwagierka dopiero w wakacje się wprowadziła do nowo wybudowanego domu, w 2021 roku był w fazie budowy. Chciała złożyć wniosek, to jej nie przyjęli, bo ma dostarczyć też faktury za 2021 rok...
-
- Praktykant
- Zajmuję się: Niczym
- Kontakt:
Ależ ja jestem wyluzowany, pytam tylko czy ścieżka jest właściwa, ale chyba najpierw zażalenie do SKO?Tom. pisze: 30 gru 2022, 8:32 chłopie wyluzuj, cały kraj czeka na kasę na realizację tego, miesiąc mija a tu ani widu ani słychu. A bez kasy w budżecie nie można robić spraw ze skutkami budżetowymi.
Nawet jeśli opóźnienie nie wynika z winy organu (z tego co rozumiem to nasi kochani rządzący się ociągają z przelaniem kasy samorządom) to powinna zostać udzielona informacja o opóźnieniu i podanym terminem załatwienia. Inaczej SKO a w dalszej perspektywie WSA?
-
- Podinspektor
- Zajmuję się:
- Kontakt:
przedłużacie terminy dla dodatków elektrycznych? Nie ma zapotrzebowania. Jak robicie?
Oprócz Dodatek elektryczny - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
SKO do ponownego rozpatrzenia
Dodatek weglowy - 1 grudnia wpłynął pocztaą
uwzględnienie odwołania dodatek węglowy
korekta wniosku juz zakończonego
uwzględnienie odwołania do decyzji o przyznanie DW
plan na dodatek węglowy
Dodatek osłonowy po 2 grudnia
2 dodatki wypłacone na 1 adres
Żądanie potwierdzenia ze starostwa
BUDYNEK REKREACJI INDYWIDUALNEJ - ODMOWA
gospodarstwa jednoosobowe jak traktujecie
dodatek osłonowy - nie odebrana druga transza