Dodatek elektryczny

Wybrane tematy:
Wzory informacji, decyzji Webinar - dodatek osłonowy. B. Mazurkiewicz 08/02/2022 Informator dla samorządów Ministerstwo Klimatu i Środowiska - Dodatek osłonowy. Pytania i odpowiedzi dopłaty unijne ARiMR jak pozyskać dane WZÓR PISMA DO ZUSU O WYSOKOŚĆ SKŁADEK ZDROWOTNYCH ZA 2020R.
ODPOWIEDZ
mk1979
Stażysta
Zajmuję się: praca socjalna
Kontakt:

Re: Dodatek elektryczny

Post autor: mk1979 »

Ewagops pisze: 29 gru 2022, 11:30 Nie zgadzam się tym ,że tylko odbiorca faktury może składać na dodatek elektryczny. A co jak ktoś wynajmuje mieszkanie . Przecież najemcy mogą składać wnioski , albo osoby starsze - mieszka w domu całe życie dom zapisany już na córkę córka mieszka w innym mieście .
zapoznaj się z art 27 ust.1 oraz z definicją odbiorca energii elektrycznej. Nieważne, że ktoś tam mieszka. Faktura musi być na osobę mieszkającą pod danym adresem i tyle w temacie
Awatar użytkownika
Tom.
Administrator
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)
Kontakt:

Post autor: Tom. »

Abcdef pisze: 30 gru 2022, 8:49
Tom. pisze: 30 gru 2022, 8:32 chłopie wyluzuj, cały kraj czeka na kasę na realizację tego, miesiąc mija a tu ani widu ani słychu. A bez kasy w budżecie nie można robić spraw ze skutkami budżetowymi.
Ależ ja jestem wyluzowany, pytam tylko czy ścieżka jest właściwa, ale chyba najpierw zażalenie do SKO?
Nawet jeśli opóźnienie nie wynika z winy organu (z tego co rozumiem to nasi kochani rządzący się ociągają z przelaniem kasy samorządom) to powinna zostać udzielona informacja o opóźnieniu i podanym terminem załatwienia. Inaczej SKO a w dalszej perspektywie WSA?
nikt ci na to nie odpowie bo te ustawy "dodatkowe" są tak niechlujnie napisane, że szok :lol:
zdaniem wielu ponieważ kpa nie zna takiego rozwiązania sprawy jak "poinformowanie o rozstrzygnięciu" terminów kodeksowych się nie stosuje. Były także opinie, że jak decyzja odmowna to owszem stosujemy, ale do przyznania to już nie :lol: a zdaniem niektórych magików z ministerstwa postępowanie w sprawach "dodatkowych" kończy wypłata a nie załatwienie sprawy.... ile tu się dyskusji na ten temat przewaliło...
w najlepszym wypadku dostaniesz satysfakcjonujące orzeczenie, które niczego nie przyśpieszy bo kasy nie ma (jeśli w ogóle zapadnie w sensownym terminie a nie za pół roku), w najgorszym stracisz 100zł czy ile tam teraz jest wpisu
Abcdef
Praktykant
Zajmuję się: Niczym
Kontakt:

Post autor: Abcdef »

Dzięki, już nie tyle mi zależy na szybkiej kasie co szybkim rozstrzygnięciu, bo chcę podłączyć fotowoltaike a nie mogę uruchomić (i zgłosić do OSD), bo wtedy przestanie przysługiwać :roll:
gopsbasia
Referent
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG
Kontakt:

Post autor: gopsbasia »

Powiedzcie mi (bo dostałam zadanie za koleżankę, która uległa wypadkowi) jak jest w przypadku dodatku elektrycznego jeśli chodzi o deklaracje złożone po 11 sierpnia 2022? W ustawie nigdzie nie spotkałam się z zapisem takim jak w węglowym czy w źródłach ciepła, że po wywiadzie przyznać. Dajemy tutaj odmowę?
Awatar użytkownika
MadJack
Referent
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
Kontakt:

Post autor: MadJack »

gopsbasia pisze: 02 sty 2023, 9:12 Powiedzcie mi (bo dostałam zadanie za koleżankę, która uległa wypadkowi) jak jest w przypadku dodatku elektrycznego jeśli chodzi o deklaracje złożone po 11 sierpnia 2022? W ustawie nigdzie nie spotkałam się z zapisem takim jak w węglowym czy w źródłach ciepła, że po wywiadzie przyznać. Dajemy tutaj odmowę?
Nie koniecznie. Jeśli ktoś np. miał piec na węgiel a we wrześniu założył pompę ciepła i zmienił deklaracje CEEB to moim zdaniem się należy. No chyba, że dostał dodatek węglowy, to nie dostaje. Wtedy odmowa.
gopsbasia
Referent
Zajmuję się: ŚW,CP,DO,ZG
Kontakt:

Post autor: gopsbasia »

Pierwsza i jedyna deklaracja złożona 21.09.2022 r.
Awatar użytkownika
MadJack
Referent
Zajmuję się: DE, DM, FA, ST, ŚW
Kontakt:

Post autor: MadJack »

gopsbasia pisze: 02 sty 2023, 9:48 Pierwsza i jedyna deklaracja złożona 21.09.2022 r.
No to nie ma problemu. Ogrzewanie na prąd jest, to dajemy. Żadnego wywiadu nie trzeba. Jak pierwsza deklaracja to mógł się wprowadzić dopiero w 2022 r. więc baczyć tylko aby nie próbował naciągnąć na 1500,00 zł. Ale podstawowa stawka, jak najbardziej.
mk1979
Stażysta
Kontakt:

gopsbasia pisze: 02 sty 2023, 9:48 Pierwsza i jedyna deklaracja złożona 21.09.2022 r.
deklaracja powinna być złożona do 11.08.2022r. Należy się upewnić czy nie było montażu nowego źródła i dlatego tak późno złożona deklaracja, Jeżeli nie było montażu to odmowa
AnnaMarianna
Praktykant
Zajmuję się: ŚW/DO/DW/DI/DE
Kontakt:

Post autor: AnnaMarianna »

W tej sytuacji 2 drogi.
Ustalasz telefonicznie czy spóźnienie wynika z pierwszego uruchomienia po 11.08 2022 r
DE - art.27.1
Jeśli tak, to prosisz o dokumenty potwierdzające np. data instalacji pompy ciepła w karcie gwarancyjnej - są ok - przyznajesz
Jeśli nie stosujesz DE - art. 32a.2. - wywiad.
Stwierdzasz zgodność z CEEB na wywiadzie - przyznajesz.
mk1979
Stażysta
Kontakt:

AnnaMarianna pisze: 02 sty 2023, 11:50
W tej sytuacji 2 drogi.
Ustalasz telefonicznie czy spóźnienie wynika z pierwszego uruchomienia po 11.08 2022 r
DE - art.27.1
Jeśli tak, to prosisz o dokumenty potwierdzające np. data instalacji pompy ciepła w karcie gwarancyjnej - są ok - przyznajesz
Jeśli nie stosujesz DE - art. 32a.2. - wywiad.
Stwierdzasz zgodność z CEEB na wywiadzie - przyznajesz.
gdzie jest art 32a ustawy dot. elektrycznego? Jest art mówiący o wywiadzie art32 ust 2 ale tylko w przypadku gdy jest wątpliwość dot. gospodarstwa domowego.
ODPOWIEDZ