Witam
1.Dowiedziałem się że wnioski należy składać o dodatek energ. już w grudniu 2013 r.
2. Gmina musi zrobić zapotrzebowanie do Wojewody - do 15 grudnia 2013 r. na 4 m-ce! W kwietniu będzie ogłoszona nowa kwota dodatku energ.
A) gospod. 1-osobowe = cena kwh x 30% x 900 X il. gosp.: 12 x 4.
I tu tylko nie wiem na 100% czy ilość tych gospodarstw 1-osobowych ma być za 6 m-cy. Wiem że dodatek mieszk. wystarczy jak będzie przyznany do stycznia 2014 r. Czyli analogicznie myślę że liczymy od sierpnia do stycznia ilość gospodarstw.
3. Kwota dodatku energ. zostanie ogłoszona za okres od 01 do 04 2014 r.
4. Pierwsza decyzja ma być wydana na 3 m-ce tj. od 01 do 03 2014 r. - robimy kwartalnie i tu nie wiem dlaczego nie do kwietnia hmm. Tu jest dużo niejasności.
5. Będzie 2% na obsługę od kwoty wypłaconego dodatku energ. a nie od zapotrzebowania - chyba czyli kiepsko.
6. Dod. energ. przysługiwał będzie tylko w okresie otrzymywania dodatku mieszkaniowego. Każde wstrzymanie dod. mieszkaniowego powoduje wstrzymanie dod. energetycznego.
7. Trzeba robić rozliczenia.
Czekamy na Rozporządzenie może coś więcej wyniesie, sorki jeśli coś zamieszałem bo to jest bardzo niejasne i bezsensowne, gdyż to będzie bardzo niska kwota dodatku.
Pozdrawiam
Tak dokładnie to jeszcze nie wiadomo komu przypiszą ten wynalazek. Na forum - w pomocy społecznej też mają ten problem i obawy i takie oto zdanie przytaczam :
\"zadanie ma być w UG / UM to już zależy od danej gminy czy wpakują to do ops czy gdzie indziej ale raczej tam gdzie są dodatki mieszkaniowe\"
Głupota. Dodatkiem energetycznym może zajmować się inna jednostka niż przyznająca DM. Jak ma upilnować czy ktoś ma dodatek albo czy dopłacił do wstrzymania?
to jest artykuł z gazety prawnej z 2 października 2013 r.
Od 2014 roku nowy dodatek na opłacenie energii elektrycznej
Dodatek energetyczny, bo taką nazwę nosi ta nowa forma wsparcia, wprowadziła ustawa z 26 lipca 2013 r. o zmianie ustawy – Prawo energetyczne oraz niektórych innych ustaw (Dz.U. poz. 984). Świadczenie to ma przysługiwać odbiorcom wrażliwym energii elektrycznej, do których zgodnie z zawartą w przepisach definicją należą osoby otrzymujące dodatek mieszkaniowy.
Przyznawaniem dodatku mają się zająć gminy jako zadaniem zleconym, finansowanym przez budżet państwa. W większości z nich nie została jeszcze podjęta decyzja o tym, który organ będzie prowadził postępowania w tej sprawie, ale w wielu z nich obowiązek ten zostanie powierzony ośrodkom pomocy społecznej.
– W związku z tym, że przyznajemy już dodatki mieszkaniowe, również to nowe zadanie zostanie nam przydzielone – mówi Danuta Bojarska, dyrektor Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej w Stargardzie Szczecińskim.
Wysokość dodatku, uwzględniająca środki przewidziane na ten cel w budżecie państwa na dany rok, będzie określana przez ministra gospodarki. Obwieszczenie w tej sprawie ma się ukazywać w terminie do 30 kwietnia każdego roku i obowiązywać przez kolejne 12 miesięcy. W tym roku wyjątkowo ogłoszenie ukaże się do końca listopada, a zawarta w nim kwota będzie stosowana od stycznia do kwietnia 2014 r.
Nowe świadczenie będzie wypłacane do 10. dnia miesiąca, w wysokości jednej dwunastej kwoty wskazanej w obwieszczeniu. Aby otrzymać dodatek energetyczny, trzeba będzie złożyć wniosek oraz dołączyć do niego kopię umowy kompleksowej lub tej dotyczącej sprzedaży energii elektrycznej.
– W przeciwieństwie do dodatku mieszkaniowego przepisy nie określają wzoru formularza, który trzeba będzie złożyć przy tym nowym świadczeniu. Opracujemy więc odpowiedni druk – wskazuje Damian Napierała, kierownik działu świadczeń Poznańskiego Centrum Świadczeń.
Na realizację nowego zadania gminy będą otrzymywać dotację celową z budżetu państwa, która ma wynosić 2 proc. łącznej kwoty przekazanej na wypłatę dodatków energetycznych.
– Nowe wsparcie nie będzie wysokie, stąd i pieniądze przeznaczone na jego obsługę mogą się okazać zbyt niskie w porównaniu z rzeczywistym kosztem postępowań – uważa Danuta Bojarska.
jednym słowem nie martwmy się tym ...... na początku dodatków mieszkaniowych rónież był totalny bajzel ale jakoś się to ogarnia do dnia dzisiejszego . i do dziś nie wiadomo czy liczyć i jak liczyć bo co SKO to inny kwiatek. a więc ....pożywiom uwidzim.....
moim zdaniem nie można upoważnić dyrektora jednostki organizacyjnej gminy do podpisywania decyzji w sprawie dodatku energetycznego. Ustawodawca nic nie pisze o upoważnieniu, a to, w przeciwieństwie do dodatku mieszkaniowego będzie zadanie zlecone, nie własne... Co uważacie?
Mam przyznany dodatek mieszkaniowy decyzja jest na męża a umowa kompleksowa energii elektrycznej na żonę, która też wchodzi w skład mieszkaniówki.
Czy będzie należał się rodzinie dodatek energetyczny?
Mam przyznany dodatek mieszkaniowy decyzja jest na męża a umowa kompleksowa energii elektrycznej na żonę, która też wchodzi w skład mieszkaniówki.
Czy będzie należał się rodzinie dodatek energetyczny?