tak, właśnie zauważyłam, że nie podzieliłam przez 12 m-cy. zastanawiam się dlaczego wcześniejszej nikt nie zastosował takiej metody, która nam umożliwy zaplanowanie środków na przyszły kwartał?
pozdr
cytuje \"Fantomas\'a\", co według mnie jest logiczne, jesli ktos na szkoleniu mial inaczej, to prosze PISZCIE!
Czyli przykładowo z naszych wyliczeń wychodzi że mamy:
np. gosp 1 os. 100 szt. x 14zł = 1400 zł
np. gosp 2-4 os. 400 szt. x 20zł = 8000 zł
np. gosp >5 os. 200 szt. x 24zł = 4800 zł
Razem 14.200zł + 2% na obsługę = 14.484 zł miesięcznie czyli zapotrzebowanie na pierwszy kwartał piszemy na kwotę 43.452 zł (czyli 14484 x 3 m-ce).
14 zł.20zł. i 24 zł. to przykladowa wysokosc dodatku energetycznego, ktora bedzie ogloszona do 30 listopada.
Zapotrzebowanie robimy na 3 m-ce, decyzja na 4 miesiace 2014 r., a pieniadze na 4 miesiac 2014 r. bede zabezpieczone w nastepnym zapotrzebowaniu, ktore bedzie trzeba zlozyc do 15 marca 2014 r., a dodtacje na ten cel beda wyplacane gminom w ratach miesiecznych.
Ustawe interpretuje w ten sposob, ze decyzja bedzie wydawana na rok, a wyplata co miesiac w kasie lub na konto, oczywiscie po wczesniejszej deklaracji wnioskodawcy.
Nie ma mowy w ustawie o wstrzymaniach, wiec bedzie sie liczylo spelnienie warunkow na dzien skladania wniosku. Jesli np, ktos ma przyznany dot.meiszk. do 31.01.2014 r. i zlozy wniosek 31.01.2014 r. i spelnia warunki do otrzymania DE, wiec decyzja na rok, mimo tego, czy bedzie maila dodatek mieszkaniowy od lutego 2014 r., czy tez nie. Ja tak interpretuje przepisy. Nie ma mowy o jakimkolwiek rozporzadzeniu wykonawczym, wiec bierzemy jedynie przepisy z ustawy, wiec bedzie wazne to, co na dzien skladania wniosku powinno byc spelnione.
Z Waszych wpisow wnioskuje, ze kazdy prowadzacy mowi inaczej....wiec co robic i jak postepowac??
W związku ze zmianą zapisu dotyczącego wyłączeń z dochodu ustalanego dla dodatku mieszkaniowego mam wątpliwość czy ustawodawca dodając dodatek energetyczny miał wyłącznie na myśli tę nowość, która będzie obowiązywała od 2014 r. Co w kontekście tego przepisu z dodatkiem wypłacanym emerytom przez ZUS? Chodzi mi o dodatek energetyczny zwany ryczałtem energetycznym.
jesli chodzi o rozporzadzenie to nie wiem, jak to zrobic, ale sprawy 4-rzedowe mozna dodawac.
My z kolei mamy wewnetrzny urzedowy JRWA, wiec zapewne zrobie to zmiana w zarzadzeniu.