Pani pobiera SZo, teraz chce ŚP - Świadczenia rodzinne

Strona 1 z 5    [ Posty: 45 ]

Napisano: 04 mar 2019, 12:27

Witam, jakieś bum jest w tej kwestii. Dziś była u mnie kobieta, która od miesiąca pobiera SZO na matkę, powiedziała, że dziś spotka się z prawnikiem( on powiedział, że nie musimy uchylać decyzji na SZO i może złożyć wniosek na SP).
Ja powiedziałam, jej że najpierw musimy jej prawo uchylić aby mogła złożyć na śp. i teraz zgłupiałam. jak powinno być? may day
Agnes87
Stażysta
Od: 22 wrz 2015, 8:12
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 13:31

Agnieszko Ty masz być pewna tego co zamierzasz zrobić i mieć podstawy do wydania takiej, czy innej decyzji.
Nie możesz zgadywać.
Poczytaj ustawę Kodeks postępowania administracyjnego - rozdział 13 - uchylanie, zmiana oraz stwierdzenie nieważności decyzji
https://prawo.sejm.gov.pl/isap.nsf/downl ... 0168Lj.pdf
-----------
Krzysztof :mrgreen:
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 04 sty 2014, 2:06
Zajmuję się: Byłem opiekunem dorosłej osoby niepełnosprawnej

Napisano: 04 mar 2019, 13:40

Art. 17 ust. 5 mówi jasno kiedy nie przysługuje śp (Świadczenie pielęgnacyjne nie przysługuje, jeżeli:
1) osoba sprawująca opiekę:
a) ma ustalone prawo do emerytury, renty, renty rodzinnej z tytułu śmierci małżonka przyznanej w przypadku zbiegu prawa do renty rodzinnej i innego świadczenia emerytalno-rentowego, renty socjalnej, zasiłku stałego, nauczycielskiego świadczenia kompensacyjnego, zasiłku przedemerytalnego, świadczenia przedemerytalnego lub rodzicielskiego świadczenia uzupełniającego, o którym mowa w ustawie z dnia 31 stycznia 2019 r. o rodzicielskim świadczeniu uzupełniającym,

b) ma ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego, świadczenia pielęgnacyjnego lub zasiłku dla opiekuna, o którym mowa w ustawie z dnia 4 kwietnia 2014 r. o ustaleniu i wypłacie zasiłków dla opiekunów;)

i tym się sugeruje. żle?
Agnes87
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 14:26

Bardzo dobrze. ŚP nie przysługuje, jeżeli ma ustalone prawo do SZO.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 14:42

noteev pisze:Bardzo dobrze. ŚP nie przysługuje, jeżeli ma ustalone prawo do SZO.
no też tak to pojmuje, nie widże innej opcji zgodnej z ustawą. Inaczej dublowanie/
Agnes87
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 14:44

Agnes87 pisze:.... on powiedział, że nie musimy uchylać decyzji na SZO i może złożyć wniosek na SP.
Ja powiedziałam, jej że najpierw musimy jej prawo uchylić aby mogła złożyć na śp. i teraz zgłupiałam. jak powinno być?
Opiekunka ma prawo złożyć wniosek o świadczenie pielęgnacyjne i wcale nie musi wcześniej uchylać decyzji ustalającej dla niej prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego.
To jest odpowiedź na Twoje pytanie.

Który przepis wskazuje, że przed złożeniem wniosku o świadczenie, należy wcześniej uchylić zasiłek ?
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 04 mar 2019, 14:52

Nie kumam. Przepis , który przytoczyłam mówi jasno w jakich przypadkach nie przysługuje. Skoro ma ustalone prawo do specjalnego zasiłku opiekuńczego to świadczenie nie przysługuje i nie będę się w decyzji powoływała na art o okresie powstania niepełnosprawności ( bo od tego się na pewno odwoła bo matka jest niepełnosprawna od zeszłego roku)tylko na to, że pobiera już świadczenie w związku z opieka nad ta samą osobą.

A Twoim zdaniem na podstawie czego można zrobić inaczej? proszę o wytłumaczenie, art itp, może skumam.
Agnes87
Stażysta
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 14:59

@Krzysztof, czy Ty naprawdę tego nie rozumiesz, czy nie chcesz tego zrozumieć? Już Ci kiedyś pisałem, że - zgodnie z naszą ustawą - nie ma możliwości przyznać ŚP, bez uchylenia prawa do SZO, bo art. 17 ust. 5 pkt 1 lit. b to wyklucza...
Oczywiście wniosek na ŚP może złożyć, ale jednocześnie musi złożyć prośbę o uchylenie prawa do SZO, gdyż w innym przypadku dostanie odmowę i żadne SKO prawa do ŚP jej nie przyzna.
Człowiek jest istotą, która całe swe życie trawi na próbach przekonania siebie, że jej istnienie nie jest bezsensowne.
Albert Camus
noteev
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 30 sty 2016, 12:40
Zajmuję się:

Napisano: 04 mar 2019, 15:25

@noteev ja doskonale to rozumiem, ale Agnieszka w pierwszym komentarzu miała inny dylemat i ja konkretnie jej odpowiedziałem.

Zapytam, czy jak Agnieszka uchyli opiekunce zasiłek to w rezultacie tego koniecznego (jeszcze przed rozpoznaniem sprawy) działania przyzna jej prawo do świadczenia ?
Wynikałoby to z Waszych komentarzy - jak uchyli zasiłek, to prawo do świadczenia przysługuje :D
Żadnej prośby nie musi składać, przecież Wy także macie narzędzie do uchylenia decyzji, a w konsekwencji do przyznania wnioskowanego świadczenia.
Art. 32. 1. Organ właściwy oraz wojewoda mogą bez zgody strony zmienić lub uchylić ostateczną decyzję administracyjną, na mocy której strona nabyła prawo do świadczeń rodzinnych, jeżeli uległa zmianie sytuacja rodzinna lub dochodowa rodziny mająca wpływ na prawo do świadczeń rodzinnych, członek rodziny nabył prawo do świadczeń rodzinnych w innym państwie w związku ze stosowaniem przepisów o koordynacji systemów zabezpieczenia społecznego, osoba nienależnie pobrała świadczenie rodzinne lub wystąpiły inne okoliczności mające wpływ na prawo do świadczeń.
-----------
Krzysztof
Awatar użytkownika
Starszy referent

Napisano: 04 mar 2019, 15:33

dobra źle napisałam, ale ktoś kto zajmuje się tym bez problemu jak widać zrozumiał sedno sprawy. Idąc dalej wiem, że będzie odwołanie i miałam na myśli tylko kwestie, tego czy poprawnym działaniem będzie aby przed złożeniem wniosku napisała prośbę o uchylenie szo.

Tak czy siak wiem, ze dobrze robię. Dzięki
Agnes87
Stażysta
Zajmuję się:

Strona 1 z 5    [ Posty: 45 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x