Miał może ktoś taki przypadek że w jednym wniosku w stosunku do jednego członka rodziny dostarczono zaświadczenia na wózek inwalidzki i zamieszkiwanie w oddzielnym pokoju? Ponieważ zmniejszyła się liczba członków rodziny i obecnie dodatek na wózek już nie wystarcza , Wnioskodawca dostarczył jeszcze zaświadczenie od lekarza że osoba wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju , czyli muszę im doliczyć do powierzchni normatywnej 30 m?
Bez przesady. Bierzemy pod uwagę tylko 15 metrów kw.
Z ustawy: "Normatywną powierzchnię powiększa sie o 15 m2, jeżeli w lokalu mieszkalnym zamieszkuje osoba niepełnosprawna poruszająca się na wózku lub osoba niepełnosprawna, której niepełnosprawność wymaga zamieszkiwania w oddzielnym pokoju."
ja bym doliczyła tylko 15 m.kw. jeżeli dotyczy to tylko jednej osoby z gospodarstwa domowego, mam taki przypadek że wnioskodawca porusza się na wózku i posiada orzeczenie uprawniające do dodatkowej powierzchni i doliczam tylko 15 m.kw. ale ma decyzję pozytywną.
Niech się odwoła. Ładnie umotywuj (choć wiele tu do powiedzenia nie ma) i tyle. Masz rację, możliwe, że SKO klasycznie "stanie po stronie" petenta, ale nam pozostaje tylko robić to, co uważamy za słuszne (i zgodne z ustawą, hihi).
może znajdziesz jakieś orzeczenie w tym temacie, popierające że masz rację dobrze jest w piśmie przewodnim do SKO powołać takie orzeczenie (jeżeli takie jest) lubią gotowce na których mogą się oprzeć i większe szanse, że staną po twojej SŁUSZNEJ stronie
zaświadczenie lekarskie na zamieszkiwanie w oddzielnym pokoju nie wystarcza musi być orzeczenie (oczywiście w jakim przypadku można użyć zaświadczenie jest to ładnie opisane) a wiec ja bym tylko wziął pod uwagę wózek a w uzasadnieniu dopisał dlaczego nie tamto zaświadczenie)
orzeczenie o stopniu niepełnosprawności wydane jest w 2000r wydane na stałe , a w nim w pkt dot. zaopatrzenia ortopedycznego - " wózek inwalidzki" , nawiasem mówiąc ta osoba porusza się po ulicy bez wózka, to z wywiadu wiemy.Już raz odmówiliśmy dodatku ze względu na przekroczenie powierzchni, kolegium uchyliło i wskazało że dokumenty należy uzupełnić o zaświadczenie lekarskie że porusza się na wózku .Tak jest do tej pory , a teraz ubyła jeszcze jedna osoba i znowu się nie mieszczą z wózkiem.Teraz jest jeszcze zaświadczenie o oddzielnym pokoju.
" O wymogu zamieszkiwania w oddzielnym pokoju orzekają powiatowe zespoły do spraw orzekania o niepełnosprawności.W przypadku osób niepełnosprawnych , które legitymują się orzeczeniem wydanym przed 23.11.2004 r konieczność zamieszkiwania w oddzielnym pokoju może być udokumentowana w szczególności zaświadczeniem lekarskim lub opinią biegłego"
Alicja co ja biedul mogę Ci powiedzieć .... nie warto iść pod prąd...... raz Ci już SKO uwaliło decyzje a gość ma prawem wymagane kwity ...... zamknij oczy naciśnij ENTER niech idzie .......
ps ja dodatki ciągnę od samego początku i nie raz mi się nóż w kieszeni otwierał ale nie warto nikt ci za to nie podziękuje a ty tylko się naużerasz
jasne , ale też muszę być kryta w kwitach które są przy wniosku, a to nie bagatela bo 600 zł/mies.jak jakaś kontrola mi wytknie i uzna że są uchybienia , to każą mi to oddać jej dodatek i skończę na zasiłku celowym dla siebie.