pomocy brak uregulowania zaległości - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]

Napisano: 02 lut 2015, 11:48

Pani złozyła wniosek w styczniu br. po weryfikacji okazało się że w 2011 roku miała przyznany dodatek który został wstrzymany, co teraz zrobić?
dać odmowe?
wezwać do uregulowania zaległość z poprzednio obowiązującej decyzji?
prosze o wypowiedzi na ten temat
AAAnia

Napisano: 02 lut 2015, 13:02

jeżeli upłynęły 3 lata od wydania decyzji w 2011 to wniosek bieżący rozpatrujesz jak każdy inny złożony w styczniu 2015 r. zaległości powstałe w 2011 już nas nie interesują
zek1

Napisano: 02 lut 2015, 15:15

mam inne zdanie na ten temat jeżeli przechowujemy dokumenty przez 5 lat zgodnie z kategorią archiwalną więc dlaczego zek 1 uważasz że interesuje nas okres tylko 3 lat,
Gość

Napisano: 02 lut 2015, 15:19

A ja mam taką sytuację:
Pani złożyła wniosek o dodatek mieszkaniowy 29 stycznia 2015 r. dziś wydałam decyzję dostarczyłam zarządcy - naszemu urzędowi, który podbił osobie wydatki za ostatni m-c i usłyszałam, że ta Pani to ma zaległości czynszowe od XI 2014 roku. Co mam zrobić w tej sytuacji? uchylić decyzję a może wszcząć postępowanie ws wstrzymania wypłaty do uregulowania należności? Pomóżcie!!! dodam, że osoba nie pobierała DM w XI i XII 2014 roku.
kasiula

Napisano: 02 lut 2015, 15:38

Jeżeli nie pobierała dodatku w miesiącach, w których powstały zaległości to nic nie robisz, kontrolujesz tylko okres kiedy osoba otrzymuje dodatek
Mel

Napisano: 02 lut 2015, 15:51

A czy przed wydaniem decyzji i wypłatą w miesiącu lutym nie powinna mieć uregulowanych wszystkich należności?
kasiula

Napisano: 02 lut 2015, 20:11

Powinna oczywiście, jednak niezależnie czy ureguluje czy nie dodatek trzeba płacić (!). Dalej jak radzi Mel.

I w ten sposób ten temat byłby wyjaśniony i zakończony.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 02 lut 2015, 20:36

Z kolei nie jest ani oczywisty ani zakończony temat pytania pierwszego. Mam wątpliwości czy można „rozgrzeszyć” dłużnika z nie spłaconych należności po 3 czy po 5 latach. Ustawa o dodatkach nie zawiera ani takich okresów ani w ogóle takiej okoliczności.
Moim zdaniem należałoby wyjaśnić, upewnić się, czy - zdaniem zarządcy, bo jakże inaczej - zadłużenie z tamtego okresu zostało spłacone. Zapewne tak jest, a wtedy nie widzę problemu.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 03 lut 2015, 10:06

Nie ma znaczenia czy zaległość powstała 2 lata temu czy 7. Jeżeli powstała w momencie pobierania DM to klient najpierw musi uregulować zaległość i dopiero możesz mu przyznać DM.
Ania albo wezwij klienta albo zadzwoń do zarządcy i po prostu spytaj czy tamta zaległość nie jest uregulowana. Jeżeli jest uregulowana to poproś o zaświadczenie i tyle 8-)
Fantomas

Napisano: 03 lut 2015, 14:57

Absolutnie stara zaległość nas nie interesuje. Wnioskodawca jeżeli już, to może wystąpić o ponowne przyznanie d.m. który nie został wypłacony (bo został wstrzymany), jeżeli zaległość została uregulowana. O tym właśnie mówi art. 7 ust. 12 u.d.m.
Sabinka

Strona 1 z 2    [ Posty: 16 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x