nowy wniosek o kdr na 2 dzieci które posiadają karty - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 27 cze 2019, 13:03

witam, chcę zapytać o jak wprowadzić do systemu si kdr.
Otórz w marcu tego roku były mąż kobiety złożył wniosek o kdr w formie tradycyjnej na siebie , obecnej żony oraz trójki dzieci ( jedno dziecko wspólne z obecną żoną ) i dwoje dzieci z byłą żoną. Karty zostały wydane.
Teraz była żona przychodzi do mnie po wniosek o karty dużej rodziny , bo jest również matką trojga dzieci.
Jedno z dzieci ma z innym partnerem ( na to dziecko ma zasądzone alimenty ) i dwoje dzieci ma byłym mężem ( na te właśnie dwoje dzieci były już złożone wnioski i karty są wydane ) . Pytanie:
jak ma wypełnić wniosek o kdr na tę dwójkę dzieci, które mają już karty ( czy ma zaznaczyć, że nie wnosi na te dzieci o kdr ? ) a w systemie jak to zrobić czy zaznaczyć że nie wnosi na te dzieci o kdr ? . Jak tak zaznaczę, czy wogóle system przyzna mi karty dla matki i tego jednego dziecka ?
dodatkowo ta dwójka dzieci nie ma kart elektronicznych a teraz matka chce dla siebie i dzieci elektroniczne karty . Czy dla tej dwójki dzieci w zarządzaniu kartami mogę gdzieś dopisać jeszcze matkę, której mogłabym uaktywnić wizualizację karty ? jak to mam zrobić /?
opsSR34
Referent
Od: 30 lip 2017, 14:56
Zajmuję się: ŚR, FA, DM,

Napisano: 27 cze 2019, 13:06

i dodatkowe pytanie czy jeśli mogłaby zawnioskować o domówienie 2 formy kart dla tej dwójki dzieci to musi zapłacić ?
opsSR34
Referent

Napisano: 27 cze 2019, 13:19

W marcu karty tradycyjne (KDR) otrzymali:
- ojciec,
- nowa żona,
- 1 dziecko wspólne,
- 2 dzieci z poprzedniego związku ojca.

Teraz wniosek został złożony o karty tradycyjne (KDR) i elektroniczne (mKDR) dla:
- matki,
- 1 dziecka z innym partnerem,
- 2 dzieci z poprzedniego związku (posiadające karty).

Moim zdaniem nowy wniosek powinien wyglądać tak:
- matka - przyznanie karty jako uzupełnienie rodziny (KDR i mKDR),
- 1 dziecko - przyznanie karty jako uzupełnienie rodziny (KDR i mKDR),
- 2 dzieci - dodatkowa forma karty (mKDR).

Na pytanie o połączenie rodzin powinno zaznaczyć się, że jest to ta sama rodzina. Dla dwójki dzieci powinna być wniesiona opłata, ponieważ ich pierwsza forma była przyznana po 1.01.2018.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Napisano: 28 cze 2019, 11:49

do Herki !!
wniosek kobiety , która jest rozwiedziona z ojcem swoich dwóch dzieci ma być uzupełnieniem rodziny byłego męża ? przecież były mąż ma już nową rodzinę , inną żonę , z którą ma wspólne dziecko . Czy dla tej kobiety ma być zaznaczona opcja " nowa rodzina " czy jak ? i dla tej dwójki dzieci z byłym mężem ma być wnoszę o dodatkową formę Kart ?? czy za jedną kartę elektroniczną opłata wynosi 9,21 zł . W przypadku mojego wniosku będzie to 2 x 9,21 zł = 18,42 zł ?
A jeśli kobieta zrezygnuje z wnioskowania o karty elektroniczne dla tej dwójki dzieci to we wniosku ma zaznaczyć nie wnoszę o kdr ??
opsSR34
Referent

Napisano: 28 cze 2019, 12:17

opsSR34 pisze:wniosek kobiety , która jest rozwiedziona z ojcem swoich dwóch dzieci ma być uzupełnieniem rodziny byłego męża ? przecież były mąż ma już nową rodzinę , inną żonę , z którą ma wspólne dziecko . Czy dla tej kobiety ma być zaznaczona opcja " nowa rodzina " czy jak?
Jeżeli zarówno kobieta jak jej były mąż chcą mieć dostęp do kart swoich dzieci to muszą być w systemie jedną rodziną. Rodzina w rozumieniu systemy nie jest tym samym co rodzina z punktu widzenia prawa. Nawet po rozwodzie w KDR nie osoby mające wspólne dzieci powinny być zaklasyfikowane do tej samej rodziny.
opsSR34 pisze:dla tej dwójki dzieci z byłym mężem ma być wnoszę o dodatkową formę Kart ?? czy za jedną kartę elektroniczną opłata wynosi 9,21 zł . W przypadku mojego wniosku będzie to 2 x 9,21 zł = 18,42 zł ?
Tak, aktualnie chyba tyle wynosi opłata.
opsSR34 pisze:A jeśli kobieta zrezygnuje z wnioskowania o karty elektroniczne dla tej dwójki dzieci to we wniosku ma zaznaczyć nie wnoszę o kdr ??
Skoro nie będą chciały karty to tak.
SOFTIQ
http://www.softiq.pl
Herka
Awatar użytkownika
Starszy referent
Od: 02 sty 2018, 17:03
Zajmuję się: KDR

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny