No tak ale tu jest sytuacja, że to pracownik socjalny realizuje odbiór przymusowy. Więc pytanie na jakiej podstawie prawnej ma być realizowany przez pracownika socjalnego.
A i jeszcze jedno, czy na pewno osobą uprawnioną jest pracownik socjalny? Taka osobą jest ośrodek lub rodzina zastępcza (wskazanie w wyroku Sądu). Sąd nie orzekł, że opiekę nad dzieckiem ma sprawować pracownik socjalny, nie wynika to też z innych przepisów. Kurator więc moim zdaniem powinien dziecko przekazać osobie prawnej lub fizycznej wskazanej w wyroku Sądu. Kurator ma obowiązek zastosować się do postanowienia sądowego.
Mam interpretację Ministerstwa z ub. roku bo mieliśmy trochę inny problem jeśli chodzi o umieszczanie dzieci. Wynika z niej, że kurator odbiera dziecko na mocy postanowienia sądu a postanowienie wykonuje powiat, więc kurator jest zobowiązany do przekazania dziecka osobie uprawnionej, czyli np. pracownik placówki. Pracownik socjalny może byc osobą asystującą ale może być też osobą wskazaną jako uprawniona do dowozu dziecka do placówki. Wyjaśnili też kwestię technicznego doprowadzenia dziecka (czyli kto daje samochód), bo nie ma żadnych uregulowań prawnych. Zdaniem Ministerstwa sąd może zwrócić się do powiatu o udzielenie pomocy w zorganizowaniu transportu. Radzę jednak pisać do Ministerstwa prośbę o wyjaśnienie tej konkretnej sytuacji. Ja zazwyczaj wysyłam wiadomość ze strony Ministerstwa i wpisuję swój adres (zawsze lepiej mieć wszystko na papierze ), odpowiedź przychodzi mi do domu w ciągu ok. miesiąca.
Dla zrozumienia przy odbiorze dziecka na miejscu nie ma kuratora. Realizacja postanowienia sądu w całości należy do pracownika socjalnego. Postanowienie przekazywane jest do pcpr celem realizacji.