Doręczenie decyzji administracyjnej – biała i żółta zwrotka

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~Bert

Doręczenie decyzji administracyjnej – biała i żółta zwrotka

Post autor: ~Bert »

Mam pytanie. W jaki sposób powinna być prawidłowo doręczana decyzja adm. o ustaleniu odpłatności za pobyt członka rodziny w ops?

List polecony za potwierdzeniem odbioru z żółtą zwrotka jest doręczany do skrzynki adresata w postaci zwykłego zawiadomieniu o jakiejś przesyłce poleconej, która powinna być odebrana w określonym terminie I tyle. Nic z tego nie wynika, że chodzi o postępowanie administracyjne.

Natomiast w przypadku wysyłki decyzji z białą zwrotka, adresat otrzymuje do skrzynki zawiadomienie, ze to pismo dotyczące postępowania administracyjnego i nieodebranie jego w określonym terminie jest równoznaczne z jego skutecznym doręczeniem.

1. Czy wysyłka decyzji pismem z żółtą zwrotką jest zgodna z KPA?

2. Czy w przypadku nieodebrania pisma poleconego, o którym zawiadomienie zostało zostawione przez pocztę w skrzynce jako zawiadomienie o jakimś bliżej niezidentyfikowanym piśmie powoduje, że wydana decyzja adm. uprawomocnia się w określonym ustawowo terminie? A doręczenie jest uznane za prawidłowe?

3. Czy są Wam znane jakieś orzeczenia SKO w sprawie prawidłowości bądź nie prawidłowości doręczenia decyzji z białą/żółtą zwrotką?

4. Słyszałem, że wzory zwrotek są określone w jakimś aneksie bądź komentarzu do kpa? Gdzie tego szukać w necie?
ODPOWIEDZ