osoba pod nadzorem kuratora

Wybrane tematy:
odpłatność za DPS - żyjące dzieci i wnuki Odpłatność za DPS sposób nalicznia świadczenie ratownicze- mieszkaniec DPS Ustalenie odpłatności DPS - stare zasady Decyzja OPS mam płacić a z czego mam żyć Wywiady alimentacyjne u dzieci
ODPOWIEDZ
~xxx

osoba pod nadzorem kuratora

Post autor: ~xxx »

Osoba jest częściowo ubezwłasnowolniona, pod nadzorem kuratora. Kurator mieszka w innej gminie. Która gmina jest właściwa do skierowania osoby do DPS.
~lol~~

Re: osoba pod nadzorem kuratora

Post autor: ~lol~~ »

tu gdzie klient mieszka i ma meldunek!
~dps

Post autor: ~dps »

Przeważnie kurator ma określony zakres kurateli jeżeli nie to uważam że wszystko załatwia gmina właściwa dla osoby a wymagam podpisów obojga.
~xxx

Post autor: ~xxx »

Chyba w przypadku gdy osoba ma opiekuna prawnego, przy ubezwłasnowolnieniu całkowitym, to gmina w której mieszka opiekun kieruje osobę do dps? Mam rację?????????
kokoshaglava
Stażysta
Zajmuję się: PS
Kontakt:

Post autor: kokoshaglava »

Miejscem zamieszkania osoby całkowicie ubezwłasnowolnionej jest miejsce zamieszkania jej opiekuna. Art. 27 KC - miejscem zamieszkania osoby pozostającej pod opieką jest miejsce zamieszkania opiekuna.

Miejscem zamieszkania osoby ubezwłasnowolnionej częściowo jest jej miejsce zamieszkania.

Kieruje gmina miejsca zamieszkania. Na wniosek osoby ubezwłasnowolnionej potwierdzonej przez kuratora.

No chyba, że sąd wydał postanowienie zgodnie z którym kurator reprezentuje ubezwłasnowolnionego częściowo. Wtedy kurator może składać wnioski w imieniu ubezwłasnowolnionego częściowo za zgodą sądu rodzinnego.

Przepis art. 181 § 1 KRO, zgodnie z którym, kurator osoby ubezwłasnowolnionej częściowo jest powołany do jej reprezentowania i do zarządu jej majątkiem tylko wtedy, gdy sąd opiekuńczy tak postanowi.

Stąd traktowanie kuratora tak jak opiekuna prawnego. Kurator co do zasady nie reprezentuje ubezwłasnowolnionego częściowo.
ODPOWIEDZ