Witam, poszukuje miejsca gdzie mogłyby zamieszkać osoby z zanikiem mięśni. Młodzi ludzie bardzo sprawni psychicznie i intelektualnie ale zupełnie uzależnione od osób trzecich fizycznie. Chodzi mi o taki DPS gdzie byłoby więcej podobnych osób, lub przynajmniej taki gdzie nie byłoby samych chorych psychicznie i "dziadków".
A może coś bliżej z tymi bieszczadami? ;)Choć nie ukrywam że to dla mnie drugi koniec Polski ale jakby trzeba było toby sie pojechało. Może jeszcze ktoś ma jakieś propozycje?
Dzień dobry. Mam podobny problem. Moja córka, osoba dorosła, jest niepełnosprawna ruchowo, natomiast umysłowo jest w normie. Szukam dla niej ośrodka dla takich osób, z dobrym ludzkim traktowaniem. Ten, w którym dotychczas jest, jest to środek kościelny na Śląsku. Cechuje się tym, że brakuje tu pracownikom empatii. Córka przebywa z nim wiele lat i dotychczas niestety nie zaaklimatyzowała się. Człowieka traktuje się tu przedmiotowo. Mam pytanie: czy znalazła pani ośrodek o jakim pani Pisała kilka lat temu i szukała dla kogoś bliskiego? Chodzi mi o ośrodek dla osób sprawnych intelektualnie, natomiast zupełnie zdanych na pomoc innych. Byłabym bardzo wdzięczna gdyby pani mi coś podpowiedziała. Ewa