Umieszczenie osoby w DPS procedura - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 07 kwie 2014, 10:07

Chciałbym się dowiedzieć o tym jak liczone są koszty umieszczenia osoby w DPS.

Otóż moja siostra przebywa obecnie w szpitalu ale zostanie wypisana z całodobową opieką i pomocą innych osób. Ma mieszkanie przydzielone przez Gminę, ma opiekunkę z ośrodka pomocy społecznej.

Siostra ma jeszcze czworo rodzeństwa jednak nie chce im siedzieć na głowie ponieważ zna ich warunki bytowe i finansowe.

Siostra ma męża który płaci jej alimenty, pasierba (który nie daje dobrowolnie żadnych środków finansowych na pomoc) oraz syna któremu siedzi komornik na głowie.

Siostra chcę iść do DPS i teraz tak wiem, że biorą 70% jej dochodów, później płaci rodzina a na końcu gmina. Po wyjściu ze szpitala będzie starała się o stopień niepełnosprawności a później o rentę. Póki co będzie przy niej syn (ten od komornika) ale on nie chce się opiekować cały czas. Siostra też rozważa pozew o alimenty od pasierba.

Jeżeli rodzina nie jest w stanie pokryć kosztów to jak to jest sprawdzane? Czy wtedy rodzeństwo jest sprawdzane poprzez własne ośrodki pomocy, czy jest liczony dochód?
ok2

Napisano: 10 kwie 2014, 13:49

Obecnie rodzeństwo nie jest zobowiązane do dopłaty za dps
peela

Napisano: 16 kwie 2014, 15:07

Rodzeństwo nie jest zobowiązane do opłat za pobyt siostry w dps.
dps

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x
Ta strona używa ciasteczek (cookies) tylko zgodnie z zasadami opisanymi w polityce cookies Rozumiem