DPS dla psychicznie i nerwowo chorych? - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]

Napisano: 17 mar 2011, 2:32

Pacjent ma 83 lata.Wcześniej przebywał w Stroniu Śląskim.Jest niebezpieczny.Spożywany przez 40 lat alkohol zdewastował mu szare komórki.Niedawno był w szpitalu w Lublińcu(koło Częstochowy).Obecnie przebywa w DPSie.Jest agresywny.W DPS-ie umieszczono go po znajomości(podejrzenie popełnienia przestępstwa z zakresu administracyjnego ).Pacjent jest całkowicie ubezwłasnowolniony a jego opiekun prawny(siostra) odbiera 30% jego emerytury do własnej kieszeni i się śmieje.Owy opiekun prawny \"załatwił\"pacjentowi ten pobyt w DPS-ie.Teraz Opieka szuka pieniędzy wśród rodziny.Pacjent był całe życie przemocowcem i są na to dowody.Na marginesie dodam,iż siostra pacjenta pobierała całą emeryturę pacjenta zanim zabrali go do szpitala a żona pacjenta została bez środków do życia.Moje pytanie:Czy rodzina powinna płacić za pobyt pacjenta mając na uwadze jego historię choroby?Czy pacjent powinien znależć się tam gdzie sie znajduje?
~andrzej

Napisano: 17 mar 2011, 21:18

Jak ma odpowienia wyskoi dochód to tak. DPS powinien zgłosić postepowanie opiekuna prawnego do Sąd rodzinnego to sąd go rozliczy z wydatków podopiecznego. 83 lat krewki i co nie potrafią go inni (mieszkańcy) ustawić?
~mikka

Napisano: 18 mar 2011, 18:58

Mam podobny problem, w dps-ie jest matka, którego dzieci są dobrze sytuowane, ale wychowywane w rodzinie zastępczej. Nie wiem czy to humanitarne aby ubiegać się u nich o zapłatę za pobyt matki w dps-ie, ale co jak przyjdzie kontrola i doczepi się,że nie są ściągane , a dla kierownika wtedy naruszenie dyscypliny finansów publicznych. Czy ktoś ma taki przypadek?
~Ala

Strona 1 z 1    [ Posty: 3 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x