Szanowni Państwo! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji przepisu o odpłatności za pobyt w DPS, a dokładnie art. 60 poz. 3 ustawy o pomocy społecznej z 2004 r. który mówi, że ogłoszenie starosty powiatu w wojewódzkim dzienniku urzędowym „stanowi podstawę do ustalenia odpłatności za pobyt w domu pomocy społecznej od następnego miesiąca przypadającego po miesiącu, w którym zostało opublikowane. Do tego czasu odpłatność za pobyt w domu pomocy społecznej ustala się na podstawie ogłoszenia z roku poprzedniego”.
Jestem mieszkańcem DPS przyjętym przed 1 stycznia 2004 r. W związku z uzyskaniem standardu przez mój dom, w lutym b.r., w wojewódzkim dzienniku urzędowym ukazała się nowa wysokość kosztów utrzymania mieszkańców naszego domu. Dzisiaj, tzn. 18 marca otrzymałem decyzję starosty o podwyższeniu opłaty za pobyt do 70% moich dochodów z terminem płatności od 1 lutego. Według mnie decyzja ta jest sprzeczna z cytowanym wcześniej przepisem. Ponadto uważam, iż przepis ten nie jest precyzyjny i można go różnie interpretować. Czy zatem chodzi o opłatę za pobyt, płaconą w miesiącu marcu ( za pobyt w lutym ), czy też chodzi o opłatę za marzec ( należy opłacić dopiero w kwietniu )? Czy decyzja jest prawna? W tej sprawie zamierzam odwołać się do SKO – czy mam rację? Dziękuję za wypowiedzi i pozdrawiam.