Odwołanie od decyzji o odpłatności za pobyt w DPS - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]

Napisano: 18 mar 2011, 12:32

Szanowni Państwo! Bardzo proszę o pomoc w interpretacji przepisu o odpłatności za pobyt w DPS, a dokładnie art. 60 poz. 3 ustawy o pomocy społecznej z 2004 r. który mówi, że ogłoszenie starosty powiatu w wojewódzkim dzienniku urzędowym „stanowi podstawę do ustalenia odpłatności za pobyt w domu pomocy społecznej od następnego miesiąca przypadającego po miesiącu, w którym zostało opublikowane. Do tego czasu odpłatność za pobyt w domu pomocy społecznej ustala się na podstawie ogłoszenia z roku poprzedniego”.
Jestem mieszkańcem DPS przyjętym przed 1 stycznia 2004 r. W związku z uzyskaniem standardu przez mój dom, w lutym b.r., w wojewódzkim dzienniku urzędowym ukazała się nowa wysokość kosztów utrzymania mieszkańców naszego domu. Dzisiaj, tzn. 18 marca otrzymałem decyzję starosty o podwyższeniu opłaty za pobyt do 70% moich dochodów z terminem płatności od 1 lutego. Według mnie decyzja ta jest sprzeczna z cytowanym wcześniej przepisem. Ponadto uważam, iż przepis ten nie jest precyzyjny i można go różnie interpretować. Czy zatem chodzi o opłatę za pobyt, płaconą w miesiącu marcu ( za pobyt w lutym ), czy też chodzi o opłatę za marzec ( należy opłacić dopiero w kwietniu )? Czy decyzja jest prawna? W tej sprawie zamierzam odwołać się do SKO – czy mam rację? Dziękuję za wypowiedzi i pozdrawiam.
~Władek

Napisano: 18 mar 2011, 13:10

Nie rozumiem, czyżbyś przedtem płacił mniej niż 70% twojego dochodu? Chyba, że pełny koszt pobytu był mniejszy niż 70% twojego dochodu.
~GOPS

Napisano: 18 mar 2011, 16:56

Mnie nie chodzi o wzrost opłaty do 70% i ew. moje odwołanie się co do wysokości tej kwoty nie będzie dotyczyć, tylko chodzi oto czy mam płacić tę nową kwotę za pobyt już teraz w marcu ( czyli za luty ), czy też dopiero w kwietniu ( czyli za marzec ).
Jak to się ma do wspomnianego par. 60 pkt 3.
~Władek

Napisano: 18 mar 2011, 17:08

Mnie nie chodzi o wzrost opłaty do 70% i ew. moje odwołanie się co do wysokości tej kwoty nie będzie dotyczyć, tylko chodzi oto czy mam płacić tę nową kwotę za pobyt już teraz w marcu ( czyli za luty ), czy też dopiero w kwietniu ( czyli za marzec ).
Jak to się ma do wspomnianego par. 60 pkt 3.
~Władek

Napisano: 18 mar 2011, 21:43

Troche to pogmatwane, bo na jakiej podstawie ci zmienili decyzje ? Odwołaj się . Samo uzyskanie standardów nie daje podstawy do zmiany decyzji o odpłatności .Uwazam że ewentualnie przy obecnej waloryzacji moga to zmienić. Powodzenia napisz co na to SKO.
~balli

Napisano: 19 mar 2011, 23:43

Osoby na starych zasadach nie mają nic wspólnego z kosztem utrzymania, liczy się tylko standard domu . Jeżeli jest standard to płacisz 70 % dochodu, jeżeli nie to max 954,00 .
~~lol~

Napisano: 20 mar 2011, 11:27

Zgadzam się z lol i co do wysokości odpłatności w standardzie nie ma dyskusji – 70% dochodu i koniec. POWTARZAM JESZCZE RAZ. W wojewódzkim dzienniku urzędowym w lutym br ukazała się miesięczna wysokość kosztów utrzymania mieszkańców mojego domu. W marcu br otrzymałem decyzję o nowej odpłatności począwszy od 1 lutego br. Więc pytam ostatni raz – czy mam płacić w marcu (za luty), czy dopiero w kwietniu ( za marzec )? Jak to się ma do wspomnianego na początku art. 60 poz. 3 ustawy o pomocy społecznej z 2004 r.?
~Władek

Napisano: 20 mar 2011, 11:29

Zgadzam się z lol i co do wysokości odpłatności w standardzie nie ma dyskusji, 70% dochodu i koniec. POWTARZAM JESZCZE RAZ. W wojewódzkim dzienniku urzędowym w lutym br ukazała się miesięczna wysokość kosztów utrzymania mieszkańców mojego domu. W marcu br otrzymałem decyzję o nowej odpłatności począwszy od 1 lutego br. Więc pytam ostatni raz, czy mam płacić w marcu (za luty), czy dopiero w kwietniu ( za marzec )? Jak to się ma do wspomnianego na początku art. 60 poz. 3 ustawy o pomocy społecznej z 2004 r.?
~Władek

Napisano: 20 mar 2011, 12:40

Do lol! Nie max 954 jak dom ma standard tylko 70% dochodu i to moze być np 1200
~balli

Napisano: 21 mar 2011, 10:49

do bali lol ma rację na straych zasadach ponoszą max 200 % kryterium dochodowego. Na pewno , na jakich opierasz sie przepisach ?
Do władka jesli ogłoszenie w dziennku urzędowym nastąpiło w lutym to zmiana decyzji jest od marca tak mówiz aspis ustawowy, miesiąc po ogłoszeniu .
~mirka

Strona 1 z 3    [ Posty: 30 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x