umieszczenie w dps bez zgody - Domy Pomocy Społecznej, Zakłady Opiekuńczo-Lecznicze

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]

Napisano: 19 mar 2011, 10:11

Mieszkam z moim chłopakiem od 6 lat, od roku mieszka z nami jego 60-letnia mama.
Jest osobą samotną, wcześniej mieszkała z 90-letnią mamą, ale od paru lat choruje na Alzheimera.

W związku z tym wzięliśmy ją do siebie, ponieważ nie radzi sobie już sama- nie wychodzi z domu, nie potrafi zrobić sobie jeść itp.

Jest osobą z natury bardzo miłą, ale niestety w ciągu tego roku zrobiła się bardzo nieprzyjemna, oskarża nas o wszystko, codziennie na nas krzyczy. Myślę, że w dużym stopniu, to przez brak towarzystwa.

W miarę możliwości staramy się ją zabierać w różne miejsca, ale oboje musimy pracować, więc nie możemy siedzieć z nią 24h.

Próbowaliśmy zabierać ją do ośrodka opieki na parę godzin dziennie, ale na to się nie zgadza, opiekunki sobie nie życzy.

Chcemy ją oddać do domu opieki. Mam zatem kilka pytań:

-nie zgadza się na oddanie do dps(a raczej nie rozumie o co chodzi,a na nic się nie zgadza) będzie musiała być ubezwłasnowolniona
czytałam, że w takim wypadku sąd musi wydac zgodę na umieszczenie w takim domu- od czego ta zgoda jest zależna? ile czasu czeka się na taką zgodę?

-MOPR twierdzi, że ja albo mój chłopak powinniśmy zrezygnować z pracy, żeby się nią opiekować. Czekamy na osobę, która ma przyjść do nas i ma zrobić wywiad środowiskowy.
Ja jestem właścicielką mieszkania, nie jestem jej rodziną, czy MOPR może stwierdzić, że mamy dobre warunki i nie dać jej skierowania do DPS ?

-Podobno opieka społeczna może sama wystąpić do sądu o umieszczenie takiej osoby w dps bez jej zgody? czy łatwo coś takiego zrobić?

-Czy do niepublicznego DPS też trzeba mieć skierowanie i czy można umieścić tam osobę wbrew jej woli(pewnie nie można)

Bardzo proszę o pomoc
~Agnieszka

Napisano: 19 mar 2011, 10:27

Po pierwsze :
- możecie złożyć do sądu rodzinnego wniosek o umieszczenie matki bez jej zgody w DPS wraz z załączonym zaświadczeniem od lekarza psychiatry który stwierdza ze zdrowie i życie matki jest zagrożone jeżeli w DPS nie będzie umieszczona.

Z Twoich relacji wynika że taka sytuacja nie zachodzi, wiec raczej nie warto próbować...

Po drugie:
MOPR nie moze nikomu kazać rezygnować z pracy... i tyle

Skierowanie do DPS nie jest uzależnione tylko od warunków mieszkaniowych tylko od sytuacji zdrowotnej, barku możliwości opieki przez innych itd.

Po trzecie :
Tak. OPS tez moze wystąpić do sądu o umieszczenie bez zgody, ale to taka sama procedura jak wyżej. Dodam jeszcze, ze brak zaświadczenie psychiatry załączonego do wniosku skutkuje oddaleniem przez sąd wniosku jako niekompletnego.

Po czwarte.

Nie wazne czy DPS jest publiczny czy niepubliczny kieruje OPS tylko i wyłącznie.

~tom

Napisano: 19 mar 2011, 10:59

Dziękuję za odpowiedź

\"Nie ważne czy DPS jest publiczny czy niepubliczny kieruje OPS tylko i wyłącznie. \"

to mnie dobiło, boję się tych pań z OPS, myślałam, że jak się wybiera prywatny DPS to nie ma się z nimi do czynienia

zastanawiam się, czy nie wynająć jej mieszkania, tak żeby niby mieszkała sama i wtedy może łatwiej byłoby o to skierowanie do DPS?
Bo tak to niby mieszka w moim mieszkaniu, zajmuję się nią, , ale wcale tego nie chcę. Ona zresztą też nie jest zadowolona.
W dodatku chcemy wyjechać za granicę.
Jakby mieszkała sama to nie miałaby szansy przetrwać, nic przy sobie nie zrobi, nigdzie nie wyjdzie, nie weźmie sobie jeść.

Wiem, że to brzmi okrutnie, ale nie chcę się opiekować obcą osobą w moim mieszkaniu. Jeszcze jakby nie miała ciągłych pretensji...
~Agnieszka

Napisano: 19 mar 2011, 11:17

a i sorry, pewnie nie wszystkie panie z MOPS są takie jak w moim mieście (naskoczyły na mojego chłopaka, że powinien nie pracować i zajmować się mamą i żyć z jej emerytury, albo, że ja powinnam rzucić pracę, co tam, że nie jestem rodziną... po prostu się zraziłam).
~Agnieszka

Napisano: 19 mar 2011, 19:09

w moim mieście ops występuje do sądu z wnioskiem o skierowanie do dps w przypadku, gdy nie ma innych osób z rodziny, nie powinna się Pani w tym przypadku wyręczać ops.Pracownik socjalny powinien was odpowiednio ukierunkować w tej sprawie. Przy wydaniu postanowienia sąd bezpośrednio wskazuje dps- miejscowość, datę umieszczenia,warto już teraz poszukać odpowiedniego dps. Sprawa może być przyspieszona, jeżeli bezpośrednio skontaktujecie się z sędzią rodzinnym-prowadzącym sprawę.Powodzenia
~do Agnieszki

Napisano: 06 kwie 2011, 14:15

Witam!

Po pierwsze, pracownik socjalny z OPS nie ma prawa Wam nawet podsuwać takiego pomysłu żebyście rezygnowali z pracy, żeby się Mamą opiekować. Twój chłopak, mógłby wtedy otrzymać świadczenie pielęgancyjne 522 zł. No i plus renta mamy. Ale co potem ? Sam zostanie klientem ośrodka. ?????? Załatwcie sobie w ośrodku tzw. usługi opiekuńcze, za, które zapewne będziecie płacić. Będzie to pomoc okresowa w ciagu dnia, na czas, kiedy Wy jesteście w pracy.
I jeszcze jedna rada. Nie załatwiajce nic na tzw. \"gębe\". Wszystko trzeba zgłaszać na piśmie.

~Maciek

Napisano: 14 kwie 2011, 12:37

do niepublicznego nie musisz załatwiać przez OPS. jest wiele DPS-ów działających na zasadzie działalności gospodarczej i wszystko załatwia się z właścicielem takiego Domu
~OPSO

Strona 1 z 1    [ Posty: 7 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x