Duplikat KDR – jak wprowadzić?Jednocześnie gminie przysługuje 5% opłaty ponoszonej przez członka rodziny wielodzietnej w przypadku, gdy:
- członek rodziny wielodzietnej wnioskuje o duplikat Karty,
- członek rodziny wielodzietnej składa wniosek o kartę elektroniczną, a kartę tradycyjną miał wydaną po 31.12.2017 r. albo złoży wniosek o kartę elektroniczną po 31.12.2019 r.
- członek rodziny wielodzietnej składa wniosek o kartę tradycyjną, gdy wcześniej została mu udostępniona karta elektroniczna.
Pozostałe 95% opłaty stanowi dochód budżetu państwa.
Jak się jednak okazuje nie zawsze stara karta zostaje unieważniona automatycznie, należy sprawdzić czy została unieważniona i jeśli nie to zrobić to ręcznie w Zarządzaniu Kartami. Wyszukaj w filtrze imię i nazwisko tej osoby, a którą kartę unieważnić rozpoznasz po dacie jej przyznania – oczywiście unieważniasz tą z starszą datą (czyli tą którą miała przyznana wcześniej przed wydaniem duplikatu), nr tej karty jest mniejszy od tej nowej. Upewnij się czy unieważniasz starą kartę bo tej operacji nie można cofnąć.michu95 pisze:W części I - W polu Dane wnioskodawcy - dane osoby która składa wniosek.
W części II - Członkowie rodziny wielodzietnej: - osoba/osoby o której kartę wnioskujemy. "Wnoszę o wydanie duplikatu KDR"
Wnioskodawca dostarcza dowód wpłaty + musi ci napisać Oświadczenie do wniosku o wydanie duplikatu (w przypadku braku możliwości zwrotu karty, zapłacić wam xxx zł [sprawdź aktualną kwotę] za jedną kartę, czyli jak zgubiły 2 osoby to 2*xxx zł
Co do systemu:
- robisz wszystko według wniosku (Wnoszę o wydanie duplikatu KDR)
Tam trzeba wybrać powód dlaczego chcesz wydać ten duplikat - stąd to oświadczenie, którego wzór podam niżej.
Potem przed przyznaniem kart wchodziłem w obsługę wniosku (u góry masz osoba, rodzina) i wchodziłem w rodzinę i "wskaż rodzine" - wtedy wskazywałem do której ma przypisać i w obsłudze wniosku pojawiało się:
Rodzina do której przypisane zostaną osoby: xxxxx <--- nr tej rodziny.
Osoba -> wskaż osobę i też przypisałem do osoby, która juz była w systemie.
i dopiero przyznałem karty, ale tam jak wybierzesz przyznać to też masz pytanie czy osoba została zwolniona z opłaty za kartę (w sensie czy zapłaciła wam te xxxx zł). W przypadku gdy wpłaciła wam pieniądze wybierz:
Czy zwolnienie z opłaty za wydanie duplikatu: nie wniesiono wniosku o zwolnienie
Do poczytania:michu95 pisze:Powód wydania duplikatu będziesz musiał wybrać w systemie przy wprowadzaniu wniosku o duplikat np. zgubienie/kradzież/w inny sposób utracona.
Pamiętaj, że wnioskodawca w takim przypadku POWINIEN złożyć ci oświadczenie o braku możliwości zwrotu karty.
- Kod: Zaznacz cały
....., dn. …………………………. …………………………………….. …………………………………….. …………………………………….. (imię i nazwisko wnioskodawcy, adres zamieszkania) Oświadczenie dotyczy wniosku o wydanie duplikatu (w przypadku braku możliwości zwrotu karty) Oświadczam o braku możliwości zwrotu karty należącej do ………………………………………………………………………………………….. (imię i nazwisko posiadacza karty) w związku iż została zgubiona, skradziona lub w inny sposób utracona*. Jestem świadomy/a* odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia. *niepotrzebne skreślić ………………………………………… (podpis wnioskodawcy)