duplikat lub drugi rodzaj - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 10 ]

Napisano: 03 sie 2020, 13:06

Proszę o pomoc pierwszy raz mam taki przypadek. Pani chce złożyć wniosek o duplikat karty bo córka zgubiła, jednocześnie o domówienie karty elektr. bo wcześniej miała tylko tradycyjną. wiem że musi dokonać opłaty tylko nie wiem w którym momencie? i jak z rozliczeniem tych środków z wpływu za duplikat i za drugi rodzaj karty?
sylwiasz
Stażysta
Od: 14 lis 2019, 10:16
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 03 sie 2020, 13:23

Miałam taką samą sytuację i nie wiedziałam co zrobić. W sumie to by wyszło, że Pani musi złożyć 2 wnioski chyba. Moja klientka zdecydowała się na dodatkową formę karty (elektroniczna) bo miała ją niemalże od razu.
Gabryśka
Stażysta
Od: 11 mar 2020, 10:37
Zajmuję się: KDR

Napisano: 03 sie 2020, 13:27

Ale rozumiem, że duplikat karty chce dla córki, a domówienie elektronicznej dla innej osoby?
Jeśli tak to 9,78zł za jedną sztukę duplikatu (np. dla córki), oraz 9,21 za jedną sztukę domówienia elektronicznej (np. dla syna). Jeśli jeszcze dla kogoś duplikat to kolejne +9,78, jeśli jeszcze dla kogoś kolejna elektroniczna to kolejne +9,21.

Jeśli chce duplikat+elektroniczna dla jednej osoby (córki) to nie możesz skasować podwójnie. Wtedy Pan wnosi o duplikat i może zaznaczyć że wnosi o tradycyjną i elektroniczną.

Jeśli chodzi o kasę, to wpłaca do was na konto - ktoś się musi zajmować rozliczaniem tego u was (OPS lub Urząd) bo to na pewno nie pierwszy duplikat w waszej Gminie. Z czego 5% zostaje dla was a 95% przekazujecie dalej.
https://www.gov.pl/web/rodzina/informacje-biezace
Jednocześnie gminie przysługuje 5% opłaty ponoszonej przez członka rodziny wielodzietnej w przypadku, gdy:

- członek rodziny wielodzietnej wnioskuje o duplikat Karty,
- członek rodziny wielodzietnej składa wniosek o kartę elektroniczną, a kartę tradycyjną miał wydaną po 31.12.2017 r. albo złoży wniosek o kartę elektroniczną po 31.12.2019 r.
- członek rodziny wielodzietnej składa wniosek o kartę tradycyjną, gdy wcześniej została mu udostępniona karta elektroniczna.

Pozostałe 95% opłaty stanowi dochód budżetu państwa.
Duplikat KDR – jak wprowadzić?
michu95 pisze:W części I - W polu Dane wnioskodawcy - dane osoby która składa wniosek.
W części II - Członkowie rodziny wielodzietnej: - osoba/osoby o której kartę wnioskujemy. "Wnoszę o wydanie duplikatu KDR"
Wnioskodawca dostarcza dowód wpłaty + musi ci napisać Oświadczenie do wniosku o wydanie duplikatu (w przypadku braku możliwości zwrotu karty, zapłacić wam xxx zł [sprawdź aktualną kwotę] za jedną kartę, czyli jak zgubiły 2 osoby to 2*xxx zł
Co do systemu:
- robisz wszystko według wniosku (Wnoszę o wydanie duplikatu KDR)
Tam trzeba wybrać powód dlaczego chcesz wydać ten duplikat - stąd to oświadczenie, którego wzór podam niżej.
Potem przed przyznaniem kart wchodziłem w obsługę wniosku (u góry masz osoba, rodzina) i wchodziłem w rodzinę i "wskaż rodzine" - wtedy wskazywałem do której ma przypisać i w obsłudze wniosku pojawiało się:
Rodzina do której przypisane zostaną osoby: xxxxx <--- nr tej rodziny.
Osoba -> wskaż osobę i też przypisałem do osoby, która juz była w systemie.
i dopiero przyznałem karty, ale tam jak wybierzesz przyznać to też masz pytanie czy osoba została zwolniona z opłaty za kartę (w sensie czy zapłaciła wam te xxxx zł). W przypadku gdy wpłaciła wam pieniądze wybierz:
Czy zwolnienie z opłaty za wydanie duplikatu: nie wniesiono wniosku o zwolnienie
Jak się jednak okazuje nie zawsze stara karta zostaje unieważniona automatycznie, należy sprawdzić czy została unieważniona i jeśli nie to zrobić to ręcznie w Zarządzaniu Kartami. Wyszukaj w filtrze imię i nazwisko tej osoby, a którą kartę unieważnić rozpoznasz po dacie jej przyznania – oczywiście unieważniasz tą z starszą datą (czyli tą którą miała przyznana wcześniej przed wydaniem duplikatu), nr tej karty jest mniejszy od tej nowej. Upewnij się czy unieważniasz starą kartę bo tej operacji nie można cofnąć.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 03 sie 2020, 13:27

michu95 pisze:Powód wydania duplikatu będziesz musiał wybrać w systemie przy wprowadzaniu wniosku o duplikat np. zgubienie/kradzież/w inny sposób utracona.
Pamiętaj, że wnioskodawca w takim przypadku POWINIEN złożyć ci oświadczenie o braku możliwości zwrotu karty.
Kod: Zaznacz cały
....., dn. …………………………. …………………………………….. …………………………………….. …………………………………….. (imię i nazwisko wnioskodawcy, adres zamieszkania) Oświadczenie dotyczy wniosku o wydanie duplikatu (w przypadku braku możliwości zwrotu karty) Oświadczam o braku możliwości zwrotu karty należącej do ………………………………………………………………………………………….. (imię i nazwisko posiadacza karty) w związku iż została zgubiona, skradziona lub w inny sposób utracona*. Jestem świadomy/a* odpowiedzialności karnej za złożenie fałszywego oświadczenia. *niepotrzebne skreślić ………………………………………… (podpis wnioskodawcy)
Do poczytania:
viewtopic.php?f=57&t=207244345
viewtopic.php?f=57&t=207259352
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 13 sie 2020, 11:39

Dziękuję bardzo za pomoc jednak dalej nie widzę podstawy prawnej do tego podziału 95% i 5 % i nie wiem z jakiego przepisu to wynika to co doczytałam to tylko jest w wyjaśnieniach ministerstwa a skąd to się bierze to nie wiem
sylwiasz
Stażysta
Od: 14 lis 2019, 10:16
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 13 sie 2020, 12:07

Tak już jest i amen :) nie ma co tego rozkminiać ;)
ResiKDR
Stażysta
Od: 11 sie 2020, 13:25

Napisano: 17 sie 2020, 13:18

A ja mam wpływ 9,78 zł w marcu za duplikat karty i 95% odprowadzone do UW. teraz wyszlo że pan składał wniosek o wydanie duplikatu w lutym wiec raczej powinien wplacic jeszcze stara kwote która obowiązywała prawda? 9,56 zł?
To o teraz skoro odprowadzone jest do uw taka jaka wpłynela czyli za duża? Trzeba prosic o zwrot nadplaconej kwoty i ta kwote oddac klientowi? Podobnie z tymi 5%. Pisac do gminy o zwrot 1 grosza i oddac nadplacona kwote klientowi?
apsia87
Stażysta
Od: 21 kwie 2020, 10:20
Zajmuję się: ksiegowa ops

Napisano: 18 sie 2020, 8:17

własnie wpadł mi podobny przypadek Pani składa wniosek o 3 duplikaty (dla dzieci) i jednocześnie o dodatkową formę mobilną dla całej 5. Jeżeli dobrze rozumiem to płaci tylko za 3 duplikaty (dla dzieci i zaznaczam dodatkową formę) oraz za 2 dodatkowe formy dla rodziców.Pozdrawiam.
lola1
Stażysta
Od: 16 mar 2017, 13:42
Zajmuję się: PS

Napisano: 18 sie 2020, 12:45

tak, dokładnie tak bym zrobiła. 3 duplikaty w dwóch formach i dwie drugie formy
ResiKDR
Stażysta
Od: 11 sie 2020, 13:25

Napisano: 18 sie 2020, 14:07

Dziękuje :)