Witam! Przesłano wniosek elektroniczny gdzie 2 dzieci uczęszcza do szkoły zawodowej i technikum, czy konieczne jest zaświadczenie ze szkół o terminie ich ukończenia?
czyli oprócz tego załącznika przy wniosku o planowanym ukończeniu szkoły, nie potrzeba osobnego potwierdzenia przez szkołę, tylko już sama weryfikacja wniosku potwierdza?
Ja nic dodatkowo nie biorę, ktoś składa mi oświadczenie i mi to wystarcza. Gdybym miał jakieś duże wątpliwości, że ktoś ewidentnie chce mnie oszukać, to pewnie bym chciał takie zaświadczenie. Albo jakby mi wybiło, że dziecko się nie uczy (w systemie kdr) to też bym poprosił o takie zaświadczenie, że się uczy. Czasem w systemie po prostu nie wybije (ktoś pisał na forum kiedyś). Więc ogólnie weryfikuję w systemie. To wnioskodawca odpowiada za to, że data podana na wniosku (tam też jest planowana data ukończenia nauki) jest zgodna z prawdą, a także oświadczenie, które złożył jest zgodne z prawdą. Nie wnikam czy mi poda 24 czerwca 2020 czy 25 czerwca 2020 bo to większego wpływu na to nie ma, karta jest przyznawana do 30 września roku w którym kończy naukę, ale nie na dłużej niż do ukończenia 25 roku życia.