Złożony wniosek elektroniczny a rezygnacja.... - Karta Dużej Rodziny

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]

Napisano: 30 lip 2020, 0:41

Witam! Mam pilną sprawę, facet przesłał wniosek (rodzina ta ma plastikowe) dla wszystkich członków na 2 formę karty, jak się dowiedział, że musi zapłacić, to zrezygnował, powiedział, że dla najmłodszego syna, który wcześniej nie miał karty plastikowej, to chce plastik + elektroniczną, co w takim przypadku najlepiej zrobić? czy na emaila taka rezygnacja wystarczy, czy jak przyjdzie odebrać kartę, to wtedy na wniosku ma zmiany zrobić, jak wprowadzić do systemu tego syna, który wcześniej nie miał żadnej karty?
wioli
Starszy referent
Od: 08 lip 2018, 18:29
Zajmuję się: ŚW

Napisano: 30 lip 2020, 12:11

Ja bym nie zaakceptował mailowo - nie ma mowy. Nie wiem czy to dobra praktyka, ale chyba najprościej zadzwonić w takiej sytuacji i poprosić o przyjście do Ośrodka w celu poprawienia tego wniosku. Pan niech wtedy zaznaczy na wydrukowanym wniosku [nie wnoszę] + parafki, a dla tego co wnoszę niech wnosi. I niech złoży "Oświadczenie - Proszę o modyfikację/poprawę wniosku elektronicznego złożonego w dniu xxx zgodnie z wersją papierową.".
Wtedy sobie poprawisz.

Na pewno bym nie rozpatrzył takiego wniosku do momentu dopóki nie miałbym poprawionego tego. Dlatego, że to nie jest jakaś drobna literówka w nazwisku rodowym itp. Petenci są naprawdę różni, potem może powiedzieć, że on o niczym nie wiedział i czemu nie dostał tej 2 formy? Albo nie przyjdzie ci odebrać tej jednej karty, bo się wyprowadzi i wtedy słabo.

A jak bardziej formalnie to zrobić, to może ktoś inny podpowie :D
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2020, 13:30

Rzeczywiście masz rację, z ludźmi trzeba uważać, bo potem się mogą wyprzeć, zrobię tak jak radzisz, a jak przyjdzie i poprawi wniosek z parafkami, to w systemie jak to poprawić? bo od niedawna zajmuję się KDR, te osoby, na które jednak nie wnosi z wniosku usunąć z wniosku, bo to są dzieci do 18 roku życia (czy zaznaczyć przy nich nie wnoszę?) i zostawić tylko, to dziecko, które nie ma jeszcze karty i ojca jako wnioskodawcę? a przy dziecku zaznaczyć na wniosku: wnoszę o przyznanie Karty Dużej Rodziny dla nowego członka rodziny wielodzietnej? (żeby było śmieszniej facet wnioskuje na dziecko, które ma 1.5 roku o plastik i o elektroniczną podając swojego emaila i komórkę ;) )
wioli
Starszy referent

Napisano: 30 lip 2020, 14:25

Jeżeli ja bym robił to zgodnie z tym co wprowadził na wersji papierowej - wybrałbym opcję nie wnoszę. a przy rozpatrzeniu "nie rozpatrzono" i sprawdził czy nie zaznaczyło wniosku jako tylko dla rodziców - powinno być odhaczone z automatu.

Tylko dla tego jednego dziecka "wnoszę o przyznanie Karty Dużej Rodziny dla nowego członka rodziny wielodzietnej" tak. i przed rozpatrzeniem przypisać rodzinę do odpowiedniej rodziny - wskaż rodzinę jakoś tak się guzik nazywa. I wskaż osobę i też osobę do osoby przypisać. Potem jak będziesz przyznawał to system może o to samo spytać drugi raz - tak to jest "świetnie" rozwiązane. Ale ja wole przed rozpatrzeniem wskazać. To jaki telefon wnioskodawca podaje to ja nigdy nie wnikam. Nie raz przychodzili z 80 letnimi dziadkami i maila podawali, nic na to nie poradzę ;p
Ja bym poprosił, żeby wpisał jeszcze przy tym członku rodziny wielodzietnej (tym dziecku na które wnosi) gdzieś na dole "Wyświetlaj kartę na urządzeniu mobilnym dziecka" albo wypełnił ZKDR-04 w tym przypadku.

Ja nie usuwałbym z wniosku tych dzieci - wybrałbym "nie wnoszę", wątpię że jest taka opcja usunięcia osoby z wniosku elektronicznego. Jak ich zostawisz to na pewno wyskoczy ci ostrzeżenie, że mają karty lub że już są w systemie - jakoś tak. To nie problem - to informacja dla ciebie, ale nikt Panu nie zabroni wpisać na wniosku dzieci na które nie wnosi.
michu95
Starszy referent
Od: 17 cze 2016, 12:10
Zajmuję się:

Napisano: 30 lip 2020, 14:57

ok. naprawdę bardzo Ci dziękuję za pomoc i miłego dnia!!!
wioli
Starszy referent

Strona 1 z 1    [ Posty: 5 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x