Też tak uważam. U nas będziemy przyjmować oświadczenie, że nie ma możliwości wydzielenia lokalu/nadania numeru i jeśli na wywiadzie stwierdzimy, że faktycznie są osobne lokale z wejściem, kuchnia , łazienka itp. będziemy przyznawać. tak mam również opinię prawnika.Tom. pisze: 16 lis 2022, 9:02no i brawo dla tej paniGopsiara6 pisze: 16 lis 2022, 9:00
Bo moja prawniczka napisała wczoraj odnośnie wyodrębnienia adresu w domu jednorodzinnym, że wcale nie trzeba nic z żadnego urzędu bo nic takiego nie ma w ustawie, tylko my jako organ rozpatrujący mamy jechać i ocenić czy to jest odrębny lokal czy nie...![]()
DW. Budynek jednorodzinny a lokal
-
- Praktykant
- Zajmuję się: księgowy gops
- Kontakt:
Re: DW. Budynek jednorodzinny a lokal
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚR/FA/CP
- Kontakt:
A dla domu piętrowego, gdzie mieszkają dwie rodziny też będziecie przyznawać dwa? Bo my się skłaniamy ku temu zeby przyznawać. Tylko nie wiem co jeśli jest jedno wejście i jednak mają jakąś część wspólną choćby to wejście to czy to się łapie do odrębnego lokalu.flaming40 pisze: 17 lis 2022, 13:40Też tak uważam. U nas będziemy przyjmować oświadczenie, że nie ma możliwości wydzielenia lokalu/nadania numeru i jeśli na wywiadzie stwierdzimy, że faktycznie są osobne lokale z wejściem, kuchnia , łazienka itp. będziemy przyznawać. tak mam również opinię prawnika.Tom. pisze: 16 lis 2022, 9:02no i brawo dla tej paniGopsiara6 pisze: 16 lis 2022, 9:00
Bo moja prawniczka napisała wczoraj odnośnie wyodrębnienia adresu w domu jednorodzinnym, że wcale nie trzeba nic z żadnego urzędu bo nic takiego nie ma w ustawie, tylko my jako organ rozpatrujący mamy jechać i ocenić czy to jest odrębny lokal czy nie...![]()
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
A w blokach każdy ma osobną klatkę schodową i wejście z zewnątrz budynku ? ważne aby każdy miał lokal niezależny od drugiego gospodarstwa i osobne wejście do tego lokalu (pokoje, łazienka, kuchnia)Gopsiara6 pisze: 17 lis 2022, 14:15A dla domu piętrowego, gdzie mieszkają dwie rodziny też będziecie przyznawać dwa? Bo my się skłaniamy ku temu zeby przyznawać. Tylko nie wiem co jeśli jest jedno wejście i jednak mają jakąś część wspólną choćby to wejście to czy to się łapie do odrębnego lokalu.flaming40 pisze: 17 lis 2022, 13:40Też tak uważam. U nas będziemy przyjmować oświadczenie, że nie ma możliwości wydzielenia lokalu/nadania numeru i jeśli na wywiadzie stwierdzimy, że faktycznie są osobne lokale z wejściem, kuchnia , łazienka itp. będziemy przyznawać. tak mam również opinię prawnika.Tom. pisze: 16 lis 2022, 9:02no i brawo dla tej paniGopsiara6 pisze: 16 lis 2022, 9:00
"Ustawa o własności lokali stanowi także, że w razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali. Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali.
Zgodnie z ustawą nieruchomość wspólną stanowią grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali. Może nią być też kotłownia, korytarz czy garaż."
-
- Stażysta
- Kontakt:
To rozumiem, ale chodzi mi o to jak ktoś nie ma swojego lokalu oddzielonego trwale ścianą bez otworów drzwiowych i okiennych. Czyli otwarta klatka schodowa ja zazwyczaj w domach jednorodzinnych jest. Czyli osoba mieszkająca na piętrze jak schodzi do wyjścia to idzie przez korytarz osób mieszkających na parterze.batyflay pisze: 17 lis 2022, 14:25A w blokach każdy ma osobną klatkę schodową i wejście z zewnątrz budynku ? ważne aby każdy miał lokal niezależny od drugiego gospodarstwa i osobne wejście do tego lokalu (pokoje, łazienka, kuchnia)Gopsiara6 pisze: 17 lis 2022, 14:15A dla domu piętrowego, gdzie mieszkają dwie rodziny też będziecie przyznawać dwa? Bo my się skłaniamy ku temu zeby przyznawać. Tylko nie wiem co jeśli jest jedno wejście i jednak mają jakąś część wspólną choćby to wejście to czy to się łapie do odrębnego lokalu.flaming40 pisze: 17 lis 2022, 13:40Też tak uważam. U nas będziemy przyjmować oświadczenie, że nie ma możliwości wydzielenia lokalu/nadania numeru i jeśli na wywiadzie stwierdzimy, że faktycznie są osobne lokale z wejściem, kuchnia , łazienka itp. będziemy przyznawać. tak mam również opinię prawnika.
"Ustawa o własności lokali stanowi także, że w razie wyodrębnienia własności lokali właścicielowi lokalu przysługuje udział w nieruchomości wspólnej jako prawo związane z własnością lokali. Nie można żądać zniesienia współwłasności nieruchomości wspólnej, dopóki trwa odrębna własność lokali.
Zgodnie z ustawą nieruchomość wspólną stanowią grunt oraz części budynku i urządzenia, które nie służą wyłącznie do użytku właścicieli lokali. Może nią być też kotłownia, korytarz czy garaż."
-
- Stażysta
- Zajmuję się: ŚW
- Kontakt:
Przechodzi przez wspólny korytarz, gdyby mieli wejście przez pokój, kuchnię który jest użytkowany przez inne gospodarstwo to co innego. Przy wyodrębnieniu lokalu uwzględnia się części wspólne czyli też korytarz. Nie jest on wówczas częścią żadnego z wyodrębnionych lokali.Ta rodzina która mieszka na dole chyba ma chyba jakieś drzwi ?Gopsiara6 pisze: 17 lis 2022, 15:13To rozumiem, ale chodzi mi o to jak ktoś nie ma swojego lokalu oddzielonego trwale ścianą bez otworów drzwiowych i okiennych. Czyli otwarta klatka schodowa ja zazwyczaj w domach jednorodzinnych jest. Czyli osoba mieszkająca na piętrze jak schodzi do wyjścia to idzie przez korytarz osób mieszkających na parterze.batyflay pisze: 17 lis 2022, 14:25A w blokach każdy ma osobną klatkę schodową i wejście z zewnątrz budynku ? ważne aby każdy miał lokal niezależny od drugiego gospodarstwa i osobne wejście do tego lokalu (pokoje, łazienka, kuchnia)Gopsiara6 pisze: 17 lis 2022, 14:15A dla domu piętrowego, gdzie mieszkają dwie rodziny też będziecie przyznawać dwa? Bo my się skłaniamy ku temu zeby przyznawać. Tylko nie wiem co jeśli jest jedno wejście i jednak mają jakąś część wspólną choćby to wejście to czy to się łapie do odrębnego lokalu.flaming40 pisze: 17 lis 2022, 13:40
Też tak uważam. U nas będziemy przyjmować oświadczenie, że nie ma możliwości wydzielenia lokalu/nadania numeru i jeśli na wywiadzie stwierdzimy, że faktycznie są osobne lokale z wejściem, kuchnia , łazienka itp. będziemy przyznawać. tak mam również opinię prawnika.
-
- Stażysta
- Kontakt:
Ne mam na myśli konkretnego przykładu tylko tak ogólnie o domach piętrowych. Czyli przyznajecie na piętra, bez wyodrębniania?batyflay pisze: 17 lis 2022, 15:43Przechodzi przez wspólny korytarz, gdyby mieli wejście przez pokój, kuchnię który jest użytkowany przez inne gospodarstwo to co innego. Przy wyodrębnieniu lokalu uwzględnia się części wspólne czyli też korytarz. Nie jest on wówczas częścią żadnego z wyodrębnionych lokali.Ta rodzina która mieszka na dole chyba ma chyba jakieś drzwi ?Gopsiara6 pisze: 17 lis 2022, 15:13To rozumiem, ale chodzi mi o to jak ktoś nie ma swojego lokalu oddzielonego trwale ścianą bez otworów drzwiowych i okiennych. Czyli otwarta klatka schodowa ja zazwyczaj w domach jednorodzinnych jest. Czyli osoba mieszkająca na piętrze jak schodzi do wyjścia to idzie przez korytarz osób mieszkających na parterze.batyflay pisze: 17 lis 2022, 14:25A w blokach każdy ma osobną klatkę schodową i wejście z zewnątrz budynku ? ważne aby każdy miał lokal niezależny od drugiego gospodarstwa i osobne wejście do tego lokalu (pokoje, łazienka, kuchnia)Gopsiara6 pisze: 17 lis 2022, 14:15
A dla domu piętrowego, gdzie mieszkają dwie rodziny też będziecie przyznawać dwa? Bo my się skłaniamy ku temu zeby przyznawać. Tylko nie wiem co jeśli jest jedno wejście i jednak mają jakąś część wspólną choćby to wejście to czy to się łapie do odrębnego lokalu.
-
- Stażysta
- Zajmuję się: Ogólnie wszystko
- Kontakt:
Dobrze, że jeszcze 13 dni tego cyrku ze składaniem wniosków na dodatek węglowy nie na węgiel 

-
- Praktykant
- Zajmuję się: OPS
- Kontakt:
czy byłaby możliwość udostępnić opinię prawnika ?flaming40 pisze: 17 lis 2022, 13:40Też tak uważam. U nas będziemy przyjmować oświadczenie, że nie ma możliwości wydzielenia lokalu/nadania numeru i jeśli na wywiadzie stwierdzimy, że faktycznie są osobne lokale z wejściem, kuchnia , łazienka itp. będziemy przyznawać. tak mam również opinię prawnika.Tom. pisze: 16 lis 2022, 9:02no i brawo dla tej paniGopsiara6 pisze: 16 lis 2022, 9:00

Oprócz DW. Budynek jednorodzinny a lokal - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe" przeczytaj również:
dodatek węglowy i pelletowy zmiany w ceeb
sprzedaż węgla
Wzór "wywiadu"/protokołu/notatki
dodatek węglowy - jeden budynek, kilka rodzin
Konferencja???
11 sierpnia czy tez do innych żródeł ciepła
piec zgłoszony po 11 sierpnia
Poradnik - dodatek węglowy - nowela z dnia 27 października 2022 r.
Oslonowy
zmiana deklaracji po dniu 11.08.2022r.
Szkolenia z M.- wnioski
do TOMA DW nienależna
DO - wyrównanie 13-stki za 2020 r. wypłaconej w 2021 r. czy odliczać od dochodu?
zgon wnioskodawcy a wypłata drugiej raty dodatku osłonowego
nowo uruchomione źródło
można uchylić z urzędu?