ponieważ widzę, że ten temat wszedł na tapetę nie tylko w naszym OPS ale i na forum wrzucam treść mojego zapytanie do naszej P. Mecenas. Dam wam znać co się dowiedziałem
Pani Mecenas sprawa jest dla nas bardzo ważna i proszę o wnikliwe jej potraktowanie.
Ustawa o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła w związku z sytuacją na rynku paliw zmienia ustawę o dodatku węglowym
Kluczowym problemem jaki już widzę jest zapis ustawy
„3a. W przypadku gdy pod jednym adresem miejsca zamieszkania zamieszkuje więcej niż jedno gospodarstwo domowe, jeden dodatek węglowy przysługuje dla wszystkich gospodarstw domowych zamieszkujących pod tym adresem.
- Jak mam zrobić rozstrzygnięcie czyli kto ma być adresatem decyzji/informacji przyznającej w przypadku wielu wnioskodawców na jeden adres ? Czy adresatem rozstrzygnięcia jest jedno z tych gospodarstwa domowych (jeden wnioskodawca) np. to które pierwsze złożyło ? Czy może w adresacie mają być dwa lub trzy gospodarstwa domowe (wnioskodawcy/adresaci rozstrzygnięcia) bo jak wyżej przepis mówi „ dodatek węglowy przysługuje dla wszystkich gospodarstw domowych” użycie zwrotu „wszystkich gospodarstw ” sugeruje że mam w adresacie wpisać wszystkie gospodarstwa (wnioskodawców).
kolejny ustęp:
3b. W przypadku gdy wniosek o wypłatę dodatku węglowego złożono dla więcej niż jednego gospodarstwa domowego mających ten sam adres miejsca zamieszkania, to dodatek ten jest wypłacany wnioskodawcy, który złożył wniosek jako pierwszy. Pozostałe wnioski pozostawia się bez rozpoznania.”
-ten 3b mówi mi dwie rzeczy : komu mam zrobić wypłatę czyli samą czynność wynikającą z rozstrzygnięcia. Ale też mówi "Pozostałe wnioski pozostawia się bez rozpoznania" - czyli jeśli pozostawiam bez rozpatrzenia to może nie powinienem tej 2-giej rodziny gdziekolwiek pakować w rozstrzygnięciu pozytywnym ?
----dlaczego ta sprawa jest dla nas tak krytycznie ważna ---------
Ustawa o szczególnych rozwiązaniach w zakresie niektórych źródeł ciepła mówi, że dodatek dla palących np. drewnem nie przysługuje gdy:
„7. Dodatek dla gospodarstw domowych nie przysługuje gospodarstwom domowym objętym pozytywnie rozpatrzonym wnioskiem o wypłatę dodatku węglowego, o których mowa w art. 2 ust. 1 ustawy z dnia 5 sierpnia 2022 r. o dodatku węglowym."
- to powoduje – sytuację, że jeśli w zgłoszeniu CEEB zostało zgłoszone WĘGIEL, DREWNO i dwa gospodarstwa domowe złożyły nam wniosek o węglowy i teraz mamy dwa scenariusze :
scenariusz a)
Dałem rozstrzygnięcie pozytywne gdzie w adresacie rozstrzygnięcia wskazałem tylko jedną rodzinę (wnioskodawcę) a wniosek 2-giego gospodarstwa domowego pozostawiłem bez rozpatrzenia to teraz to 2-gie gosp może mi złożyć o „ dodatek drewnowy „ bo nie zachodzi przesłanka negatywna „ objętym pozytywnie rozpatrzonym „
scenariusz b)
rozstrzygnięcie daje na więcej niż jedno gospodarstwo domowe – czyli w adresacie decyzji/ informacji wskazuje obie rodziny z danego adresu – taki scenariusz powoduje, że żadna z tych rodzin nie może się już ubiegać o „dodatek drewnowy” bo została już objęta pozytywnym rozpatrzeniem.