DW zmiany, zmiany, zmiany, projekt... - Dodatek osłonowy / bon energetyczny / inne dodatki "paliwowe"

Strona 46 z 63    [ Posty: 622 ]

Napisano: 30 wrz 2022, 10:04

Tom. pisze:
30 wrz 2022, 7:38
od weryfikowania złożenia deklaracji przez prawidłowe osoby to sa wydziały zajmujące się ceeb w urzędach
skoro deklaracja jest w bazie to domniemywamy, że złożyła ją osoba uprawniona ;)
heheh taaa... zwłaszcza jak wchodzę w ceeb i widzę 7 roznych deklaracji zlozonych przez najemcow, wspolwlascicieli itd. ... :D
pomspoł
Stażysta
Od: 26 mar 2020, 18:48
Zajmuję się: PS

Napisano: 30 wrz 2022, 10:13

to że tego nie robili to zupełnie inna kwestia :lol:
my opieramy się na powadze rejestrów państwowych, jest w rejestrze, znaczy OK ;) :D
Tom.
Awatar użytkownika
Administrator
Od: 09 mar 2005, 16:10
Zajmuję się: SR, CP, dodatki paliwowe ;)

Napisano: 30 wrz 2022, 10:26

Zaczyna się cyrk z nadawaniem numerów domu i wątpliwości czy zgłoszenie teraz pieca pod nowym numerem uprawnia do dodatku węglowego. Nadal nie jest to nowo uruchomiony piec , ani wymieniony, ani nowo kupiony. JA wiem ze mozna naoszukiwac wszystko ale czy z nowa deklaracja dla nowego numeru złzona normalnie jako intniejace zródło ciepła powinna byc odmowa dodatku? Czy np powinna byc korekta starej deklaracji z w akresie zmiany adrsu i wtedy jest to korekta "dozwolona" ? Nijak nie moge wyczytac z poradnika jakii jest zamysł ministerstwa ale ludzie juz szturmują urząd.
kalina.malina
Starszy referent
Od: 25 sty 2021, 13:12
Zajmuję się: wszystkim

Napisano: 30 wrz 2022, 10:27

kalina.malina pisze:
30 wrz 2022, 10:26
Zaczyna się cyrk z nadawaniem numerów domu i wątpliwości czy zgłoszenie teraz pieca pod nowym numerem uprawnia do dodatku węglowego. Nadal nie jest to nowo uruchomiony piec , ani wymieniony, ani nowo kupiony. JA wiem ze mozna naoszukiwac wszystko ale czy z nowa deklaracja dla nowego numeru złzona normalnie jako intniejace zródło ciepła powinna byc odmowa dodatku? Czy np powinna byc korekta starej deklaracji z w akresie zmiany adrsu i wtedy jest to korekta "dozwolona" ? Nijak nie moge wyczytac z poradnika jakii jest zamysł ministerstwa ale ludzie juz szturmują urząd.
Wal odmowy, niech się gagatki odwołują 8-)
Korowiow
VIP
Od: 05 gru 2016, 8:51
Zajmuję się: Fszystkim

Napisano: 30 wrz 2022, 10:33

Poradnik twierdzi tak: jeśli jest to nowy piec w intyniejącym budynku = przyznanie. Gdzie logika. Masz kuchnie węglową zgłoszoną 1 wrzesnia = odmowa. Wymienisz ją na nową kozę = przyznanie? Nadasz nowy numer ale masz stary piec = odmowa. Nadasz nowy numer ale niedawno kupiłeś piec= przyznanie? Przecież powiedziec to ludziom to zrobic z siebie idiotę.
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 30 wrz 2022, 17:58

U nas też są hocki-klocki z tym co pozgłaszane - bo zarządca sobie zgłosił to, co mu pasowało, a stan w lokalach jest inny... i ludzie poskładali swoje deklaracje, ale czy uznawać je jako korekty? Bo to co zarządca wskazał w CEEB, nie pokrywa się z wnioskami ludzi, bo np. nie mają kotłów, a piece kaflowe, albo zarządca wskazał kocioł gazowy, a ludzie w życiu by zgody nie dostali na gaz... :roll:
svenska
Stażysta
Od: 04 kwie 2022, 18:04
Zajmuję się: PS/DW

Napisano: 30 wrz 2022, 20:19

svenska pisze:U nas też są hocki-klocki z tym co pozgłaszane - bo zarządca sobie zgłosił to, co mu pasowało, a stan w lokalach jest inny... i ludzie poskładali swoje deklaracje, ale czy uznawać je jako korekty? Bo to co zarządca wskazał w CEEB, nie pokrywa się z wnioskami ludzi, bo np. nie mają kotłów, a piece kaflowe, albo zarządca wskazał kocioł gazowy, a ludzie w życiu by zgody nie dostali na gaz... :roll:
U nas podobnie właściciel zgłosił piece których w ogóle nie ma :lol:.
Ludzie poskładali swoje z piecami, które faktycznie są (tak przynajmniej twierdzą :D ). Zmieścili się w czasie. Jak dla mnie to będzie przyznanie ponieważ nie my jesteśmy od weryfikacji złożonej deklaracji nam się ma zgadzać czy jest ten piec co we wniosku i węgiel
Naska
Stażysta
Od: 29 wrz 2022, 8:57
Zajmuję się: DW DO

Napisano: 02 paź 2022, 16:00

A u mnie zarządca zgłosił kilka bloków na osobnych deklaracjach, wpisał kocioł na paliwo stałe, zaznaczy opalanie węglem, tylko że to powinna być lokalna sieć, bo te bloki ogrzewane są węglem z jednego kotła. Ludzie poskładali wnioski wpisując kocioł na paliwo stałe i zaznaczali budynek ogrzewany przez lokalną sieć, zarządca dał oświadczenia to potwierdzające. Zarządca po 11 sierpnia złożył drugą deklarację wpisując już sieć. Co robić? przyznawać?
A drugi przypadek kobieta zaznaczyła miejską sieć ciepłowniczą na wsi, gdzie nie ma żadnej sieci. Zaznaczyła że pali węglem, podała piec klasy 3. Chcę wziąć oświadczenie, że się pomyliła i przyznać. Co sądzicie?
Patela
Stażysta
Od: 31 sie 2022, 18:09
Zajmuję się: ŚR,DM

Napisano: 03 paź 2022, 8:53

A co w sytuacji gdy lokalna sieć zasilana kotłem natomiast zarządca pominął budynek zgłaszając DO CEEB, Własciciele zgłosili bardzo po czasie wiec do odmowy. Oni uwazaja ze nie maja pieca w domu wiec nie musieli nic zgłaszac. Jakies wyjscie inne niz odmowa?
kalina.malina
Starszy referent

Napisano: 04 paź 2022, 8:17

kalina.malina pisze:
30 wrz 2022, 10:26
Jeżeli są dwie deklaracje pod jeden adres - bo są dwa budynki i dwóch właścicieli - to jak jeden z nich nada sobie nowy numer, to będzie korekta deklaracji i wtedy przyznajemy.

Ale problem jest jak jest jedna deklaracja na dwa budynki. W CEEB widnieje taka informacja:
Aby złożyć deklarację:
- przejdź do listy budynków,
- jeżeli nie dodałeś wcześniej budynku, dla którego chcesz złożyć deklarację, wybierz opcję Dodaj Budynek i wypełnij jego metrykę,
- po dodaniu budynku przejdź do listy budynków i w prawym górnym rogu w kolumnie Akcje wybierz rodzaj deklaracji, którą chcesz dla niego złożyć
Czyli:
- najpierw trzeba dodać budynek
- jeżeli ktoś zgłosił dwa budynki na jednej deklaracji - bo nie miał numeru adresowego na każdy osobno - to wg CEEB jest to jeden budynek z kilkoma źródłami ciepła,
- drugi zgłoszony budynek będzie musiał mieć swoją deklarację, ale źródło ciepła nie jest nowe.
- odmowa, bo deklaracja po 11 sierpnia.
Wodociągi Kieleckie w sposób wzorcowy usuwają awarie, w sposób błyskawiczny. Jesteśmy w czołówce krajowej, a nawet światowej. Liczba awarii z roku na rok maleje.
Zofia
Podinspektor
Od: 19 lut 2015, 12:39
Zajmuję się: ŚR

Strona 46 z 63    [ Posty: 622 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x