dyżury - przemoc
-
- Praktykant
- Zajmuję się:
- Kontakt:
Re: dyżury - przemoc
matko dajcie spokój...to dopiero projekt!!!
zgłosza sie sami chcętni bo bedzie płacone jak za prace w nocy...zobaczycie ,bedziemy stac w kolekce:):)
zgłosza sie sami chcętni bo bedzie płacone jak za prace w nocy...zobaczycie ,bedziemy stac w kolekce:):)
Wredna do bólu...
mam dyżur po godzinach pracy, ale przyjeżdżam do pracy później czyli razem 8 godzin (normalnie)
a w małych opsach - 3 pracowników socjalnych albo i 2 i jak rozwiązać problem dyżurów, kto bedzie na okrągło dyżurował chyba sam wójt!!!
kolezanko przeczytaj dobrze pierwszego posta i zrozumiesz , ze ~um pisze, ze juz tak pracuja - ze to nie projekt dopiero ale juz to robia, a wierz mi, ze ja w kolejce bym nie stala - za zadne pieniadze.
dyżury to nizdodne z kodeksem pracy musu być zagwarantowana przerwa
W związku z pismem od władz od poniedziałku wprowadzają u nas w ośrodku dyżury z Policją. Dyżur wprowadzają nam w ramach dotychczasowych obowiązków. Przeciętnie taki dyżur wypadnie pracownikowi raz w tygodniu od 15 do 7 rano następnego dnia. Nie ma za to wynagrodzenia, natomiast będziemy mogli odebrać jako wolne godziny dyżuru, ale tylko wtedy, gdy będzie interwencja i tylko w ilości czasu tej interwencji. Pozostałe godziny gotowości do podjęcia interwencji nie wolno nam odbierać. Czy to jest zgodne z prawem i czy musimy się na to godzić ? Czy te godziny gotowości do podjęcia interwencji są liczone do tygodniowego wymiaru czasu pracy ? Jak to rozwiązują w innych ośrodkach ?
Proponję poczytać o pozostawaniu w gotowości i wykonywaniu pracy podczas dyżuru:
https://www.prawo.egospodarka.pl/61758,D ... ,34,3.html
https://www.prawo.egospodarka.pl/61758,D ... ,34,3.html
\"Ustawa nie wskazuje wprost na pracowników socjalnych zatrudnionych w jednostkach organizacyjnych pomocy społecznej ale zawiera warunek, że muszą to być pracownicy socjalni wykonujący swoje obowiązki służbowe. W praktyce przepis będzie więc dotyczył tych pracowników socjalnych, którzy przeprowadzają rodzinne wywiady środowiskowe w miejscu zamieszkania ofiary lub sprawcy przemocy w rodzinie. \"
------------------------------------------------------------------------
a dokładnie w tym zainteresowało mnie -
\"W praktyce przepis będzie więc dotyczył tych pracowników socjalnych, którzy przeprowadzają rodzinne wywiady środowiskowe w miejscu zamieszkania ofiary lub sprawcy przemocy \"
Czy to ma oznaczać wieczny dyżur pracownika socjalnego na swoim terenie?
------------------------------------------------------------------------
a dokładnie w tym zainteresowało mnie -
\"W praktyce przepis będzie więc dotyczył tych pracowników socjalnych, którzy przeprowadzają rodzinne wywiady środowiskowe w miejscu zamieszkania ofiary lub sprawcy przemocy \"
Czy to ma oznaczać wieczny dyżur pracownika socjalnego na swoim terenie?
Wprowadzanie takich dyżurów bez zmiany regulaminu, nieopłacanie ich, jest niezgodne z prawem.
Nie tyle jest to sprzeczne z ustawą o przemocy ale z kodeksem pracy!!
Nie tyle jest to sprzeczne z ustawą o przemocy ale z kodeksem pracy!!
Oprócz dyżury - przemoc - Przemoc w rodzinie, Asystent Rodziny przeczytaj również:
Program przeciwdziałania przemocy...i ochrony ofiar
MGOPS jako koordynator PROGRAM PRZECIWDZIAŁANIA PRZEMOCY W RODZINIE
PRZEMOC
sprawozdanie z przemocy
opracowanie gminnego programu przeciwdziałania przemocy w rodzinie
Przemoc
przemoc
Policyjne wsparcie dla ofiar przemocy w rodzinie
przemoc
sprawozdania z PRZEMOCY
Ustawa o p/działaniu przemocy-sprzeciw
PROGRAM PRZECIWDZIAŁANIA PRZEMOCY W RODZINIE