dyżury w katolickich placówkach - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]

Napisano: 23 lip 2011, 18:55

Witam! Trzy miesiące temu rozpoczęłam pracę w placówce prowadzonej przez siostry (posiadam jednak trzy letnie doświadczenie z zawodzie, zmiana miejsca zamieszkania).Bardzo liczyłam na dyżury nocne, gdyż jestem w takiej sytuacji, że każde 10 zł jest dla mnie ważne, a moja pensja jest znacznie niższa niż w poprzedniej placówce. Pracuję zawsze popołudniami nigdy natomiast w nocy, dni świąteczne. Dyrekcja twierdzi, że nocki i niedziele siostry pracują charytatywnie i dlatego osoby świeckie mają wolne. Czy to jest prawda czy nie chcą dać zarobić osobom świeckim? Przecież w razie kontroli grafim musi być rozpisany także na nocki i koszty zatrudnienia oraz wynagrodzenie zgodnie z kodeksem. Czy ktoś jest w podobnej sytuacji? Wie ktoś jak to jest?
~Paula

Napisano: 24 lip 2011, 15:28

W podanej przez Ciebie informacji ważne jest kilka zagadnień do wyjaśnienia: 1. rozpisanie grafiku pracy dla wychowawcy jest kompetencją dyrektora lub osoby przez niego wskazanej, 2. grafik pracy musi uwzględniać prawo pracownika do dni wolnych, w tym dni świątecznych oraz odpowiednich przerw między pracą, 3. wychowawca zatrudniony w placówce nie musi mieć nocek, jeżeli organizacja pracy przewiduje inne rozwiązanie, 4. co to znaczy, że siostry pracują charytatywnie? czy są zatrudnione w rozumieniu Kodeksu Pracy? Jest to istotne dla sprawy, gdyż opiekę w porze nocnej mogą sprawować tylko i wyłącznie osoby posiadające właściwe kwalifikacje i ZATRUDNIONE!!!.
~jolka

Napisano: 24 lip 2011, 15:56

u mnie pracuje jedna zakonnica która jest zatrudniona tak samo jak my na KP pracuje w swieta,dni wolne i ma też nocki tak jak inni wychowawcy.oczywiście wypłate też dostaje i to taka jak my
~kama

Napisano: 28 lip 2011, 22:07

Do Jolki. Tak siostry są zatrudnione na kp. Twierdzą, że dni świąteczne i nocki pracują charytatywnie, nie pobierając za to wynagrodzenia.Grafiku nigdy nie widziałam. Zawsze chodzę od 14.00 do 22.00.Czy to jest możliwe, że nie pobierają wynagrodzenia za nocki i święta?
~Paula

Napisano: 29 lip 2011, 0:17

jakaś bzdura
~!

Napisano: 29 lip 2011, 13:10

Może nie bzdura...... Jestem Siostrą i dyrektorem placówki. I często się zdarza, że moje Siostry - wychowawcy pracują w niektóre nocki i święta nie pobierając wynagrodzenia. Szczególnie jak zastępują kogoś z pracowników świeckich będących na zwolnieniu lekarskim bądź nagle biorących urlop. Pozdrawiam i życzę więcej pozytywnego myślenia.... Inaczej cóż ofiarujemy naszym wychowankom.....
~s. Ewa

Napisano: 30 lip 2011, 21:39

S. Ewo dziękuję za wyjaśnienie. Niezręcznie było mi dociekać i pytać sióstr z którymi pracuję.
~Paula

Napisano: 01 sie 2011, 8:46

\"Może nie bzdura...... Jestem Siostrą i dyrektorem placówki. I często się zdarza, że moje Siostry - wychowawcy pracują w niektóre nocki i święta nie pobierając wynagrodzenia. Szczególnie jak zastępują kogoś z pracowników świeckich będących na zwolnieniu lekarskim bądź nagle biorących urlop. \"

a jak to jest ujete w grafiku? jako wolontariat? jak to funkcjonuje w świetle prawa?
~Marianna

Napisano: 01 sie 2011, 13:07

osoba świecka nagle biorąca urlop - nie obraźcie się drogie siostry, ale nie zapominajcie, że Wasi pracownicy to ludzie mający rodziny, a tym samym obowiązki z tego wynikające. To tak Kościół wspiera Polską rodzinę? A tak wogóle to czy Wy przypadkiem jako osoby konsekrowane nie macie w obowiązku świadczyć nieodpłatnie czegoś tylko wszystko za coś? Gdzie Wasze powołanie i śluby ubóstwa? Nade wszystko jednak wyrozumiałość w stosunku do świeckich osób, które widzę ,że uw Was nie mogą chorować, wziąść zgodnie z kp urlopu na żądanie? Mam już trochę lat, jestem katolikiem, ale Was nie rozumię. Przemyślcie swoje działanie i postępowanie
~Piotr

Napisano: 01 sie 2011, 13:33

Dziękuję Panie Piotrze. Właśnie o to mi chodziło..... doskonale rozumiemy potrzeby Was świeckich, którzy macie swoje Rodziny i owszem praca dla nas to powołanie.... dlatego nie liczymy godzin... by pomagać innym.... i między innymi dlatego święta i niedziele dajemy naszym pracownikom wolne jeśli tylko to możliwe by święta i niedziele spędzać z Rodziną..... I jeszcze jedno pracownicy mogą chorować i urlopy ustalamy raczej pod Was wychowawców świeckich by Wam pasowało..... tylko nie dziwcie się że pracujemy za darmo jako wolontariat czasami ..... pozdrawiam i przepraszam jeśli kogoś uraziłam....
~s. Ewa

Strona 1 z 2    [ Posty: 12 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x