Jakie domumenty gdy dziecko jest w MOS -ie? - Placówki Opiekuńczo-Wychowawcze, Ośrodki Adopcyjno-Opiekuńcze

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]

Napisano: 11 sie 2011, 22:22

Jakie dokumenty powiniem prowadzić wychowawca dla wychowanka, który przebywa w MOS -ie? Proszę napiszcie, bo nie mam pojęcia.
~Sławek

Napisano: 11 sie 2011, 22:23

Dodam, że podstawową placówką dla dziecka jest placówka opiekuńczo -wychowawcza
~Sławek

Napisano: 11 sie 2011, 23:11

u mnie są to półroczne IPP i karty w okresach kiedy dziecko przebywa w placówce czyli np. wakacje, ferie zimowe; ja osobiście sporządzam notatki z wszelkich kontaktów z wychowawcą w mosie/mowie/sosw - o uzyskanych informacjach, o zamierzeniach - jeżeli trzeba coś zroibć
~mona

Napisano: 12 sie 2011, 12:19

Sławek tak dla każdego innego dzieciaka prowadzisz dokumntację - IPP, Karta oceny, dziennik zajęć, info dla sądu itp. Warto robić to na co wskazała mona. Kontakty z wychwoawcą z mos, opinia co jakiś czas itp. Pozdrawiam.
~Marcin

Napisano: 12 sie 2011, 13:29

No i szczególnie wypadało by dbać i monitorować sytuację zdrowotną - bo mosy tego nie specjalnie pilnują oraz zaopatrywanie w odzież i jej ewidencję. W odpowiednim czasie pilnować też procesu usamodzielnienia i dawać jak najwięcej info młodemu dorosłemu.
~ale jaja

Napisano: 16 sie 2011, 17:57

Dziękuję za rady i szczerze powiedziawszy jestem w szoku, gdyż nasz dyro twierdził, że nic się nie prowadzi. Ja na wszelki wypadek pisałem notatki z pobytu dziecka na świętach i obecnie na wakacjach.
~Sławek

Napisano: 16 sie 2011, 18:15

Warto jeszcze od czasu do czasu pisać do MOS prośbę o przesłanie opinii o ich wychowanku oraz opinii szkolnej.
~ale jaja

Napisano: 17 sie 2011, 0:31

Teoretycznie dokumentację prowadzić trzeba, tylko jak np. sporządzić weryfikację IPP, jeśli powinna być pisana z wychowankiem (którego nie ma ;). Jaką to ma wartość i sens skoro go nie ma w placówce ;) i na ile jest on spójny z dokumentacją prowadzoną przez MOS (np. z IPR). Tak więc Sławku produkuj papiery bo to modne i potrzebne (kontroli). Poproś o opinię (nie muszą przysłać), ale będziesz miał \"podkładkę\" w razie kontroli (oni lubią papierki) ;) Odnotowuj konsultacje telefoniczne, pisz co pół roku opinie do sądu itd.
~etatysta

Strona 1 z 1    [ Posty: 8 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x