dzień bezdomnego
dzień bezdomnego
witam czy macie jakieś doświadczenia w kwestii organizacji dnia bezdomnego? Czy organizowaliście coś podobnego? Może macie jakieś pomysły?
Re: dzień bezdomnego
Kiedyś próbowałem zorganizować dyżur pracowników socjalnych w biurze organizacji pozarządowej pomagającej osobom bezdomnym. Pomysł polegał na tym, że kilku pracowników socjalnych OPS Dzielnicy Śródmieście m. st. Warszawy zgodziło się po godzinach swojej pracy w ośrodku udzielać darmowych porad osobom bezdomnym. W ten sposób chcieliśmy pomóc osobom bezdomnym w okresie zimy. Projekt nie został zrealizowany, ponieważ stowarzyszenie wyraziło chęć współpracy w godzinach 8-16. Nasza oferta obejmowała natomiast udzielanie darmowych porad w godzinach późniejszych.
Skąd wziął się ten pomysł dyżurów? Jeden z moich klientów i jego żona - uchodźcy z Pakistanu, doświadczyli niegdyś sytuacji zagrożenia bezdomnością. Szukałem dla nich miejsca w warszawskich noclegowniach. Trafiliśmy do noclegowni - domu prowadzonej przez Wspólnotę Chleb Życia. Czekając na decyzję w sprawie moich klientów w stołówce tej placówki, gdzie karmiono zupą, porozmawiałem z kilkoma podopiecznymi stowarzyszenia. Odniosłem wrażenie, że nie posiadają oni wiedzy na temat dostępnych świadczeń typu renta ZUS, zasiłki przewidziane w ustawie o pomocy społecznej, możliwości ubiegania się o lokal socjalny.
Skąd wziął się ten pomysł dyżurów? Jeden z moich klientów i jego żona - uchodźcy z Pakistanu, doświadczyli niegdyś sytuacji zagrożenia bezdomnością. Szukałem dla nich miejsca w warszawskich noclegowniach. Trafiliśmy do noclegowni - domu prowadzonej przez Wspólnotę Chleb Życia. Czekając na decyzję w sprawie moich klientów w stołówce tej placówki, gdzie karmiono zupą, porozmawiałem z kilkoma podopiecznymi stowarzyszenia. Odniosłem wrażenie, że nie posiadają oni wiedzy na temat dostępnych świadczeń typu renta ZUS, zasiłki przewidziane w ustawie o pomocy społecznej, możliwości ubiegania się o lokal socjalny.
Oprócz dzień bezdomnego - Uzależnienia, Bezdomność przeczytaj również:
:)
pomocy, co zrobić?
dziecko osoby bezdomnej
Kwestionariusze dla potrzeb Komisji AA
przytulisko
Punkt Informacyjno - Konsultacyjny Rozw. Probl. Alkoholowych
opłata za schonisko dla bezdomych
ubezpieczenie zdrowotne
skierowanie do noclegowni
ubezpieczenie zdrowotne kod, bezdomny
komisja ds. RPA