dzierżawa gruntu rolnego jako dochód - Dodatki mieszkaniowe

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]

Napisano: 08 paź 2015, 13:39

Witam, pierwszy raz spotkałam się z przypadkiem gdzie osoba składająca wniosek o dodatek mieszkaniowy dzierżawi gospodarstwo rolne. Wiem tylko że powinnam zaliczyć to jako dochód w deklaracji, natomiast nie bardzo wiem czy trzeba ustalić dochód na podstawie powierzchni gruntów w hektarach przeliczeniowych i przeciętnego dochodu z 1 hektara przeliczeniowego czy po prostu zaliczyć kwotę, którą osoba ta otrzymuje za dzierżawę gospodarstwa rolnego. Jeśli ktoś spotkał się z podobną sytuacją bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam
Pusia

Napisano: 08 paź 2015, 21:06

Rozumiem że osoba oddała pole w dzierżawę, czyli nie prowadzi tego gospodarstwa, a dochodem jest czynsz dzierżawy, który zapewne jest, powinien być, podany w umowie. No to z tej umowy wyczytać.
Na pewno jest wyższy niż z klasycznego dochodu, bo w przeciwnym wypadku nie byłoby dzierżawy, tak przynajmniej można argumentować.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Napisano: 09 paź 2015, 10:03

Nie mam tych dokumentów przed sobą, osoba ta jeszcze nie złożyła wniosku ale dowiadywała się co musi do niego dołączyć i ma się zjawić w poniedziałek. Czyli powinnam wpisać dochód z dzierżawy gospodarstwa taki jak jest w umowie? Pomnożony na 3 miesiące oczywiście.
Pusia

Napisano: 09 paź 2015, 21:05

Czyż nie wystarczy raz napisać, że z umowy?
Co do mnożenia, to nie tak od razu. Najpierw przeczytać za jaki okres jest określona stawka czynszu, wcale nie musi być miesięczna.
PCW
VIP
Od: 14 kwie 2014, 7:31
Zajmuję się:

Strona 1 z 1    [ Posty: 4 ]
NIE PRZEGAP WAŻNYCH INFORMACJI! POLUB NASZ PROFIL NA FACEBOOKU
[ ZAMKNIJ ]
Usuń ciasteczka witryny

x

x